home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Giethoorn (apr.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)
- Almere (sept.)
- Dubai (okt.)
- Zandvoort (nov.)Posadas en de Missies

In de 17de eeuw zetten de Spanjaard voet aan wal in Argentinië. Al snel drukten zij een enorme stempel op de cultuur van de indianen, hun waarden en normen werden wet. Indianen werden ingezet als slaven. Hun oorspronkelijke geloof moest plaats maken voor het christendom.

In de Argentijnse provincie Misiones zijn overblijfselen van deze oude missies te vinden. Ruïnes van kerken, kloosters en woningen die deel uit maken van de missie. De oude missies zijn de belangrijkste bezienswaardigheden van de provincie en vormen een interessante stop op weg naar de watervallen van Iguazu in het noorden.

posadas jesuiticas santa ana
Jesuiticas Santa Ana bij Posadas

De missies bij Posadas worden door relatief weinig toeristen bezocht. Posadas heeft weinig faciliteiten voor toeristen en is een ware off-the-beaten-path bestemming.

Reunion Jesuiticas Santa Ana

Het belangrijkste gebouw van Santa Ana moet zonder twijfel de Mate-fabriek zijn. Het drinken van mate is een gewoonte in Argentinië die niet te missen is: volwassen mannen en vrouwen lopen op straat met een (metalen) beker met daarin een rietje. In de beker zit ondefinieerbare groene prut: de mate. Een mengsel van diverse kruiden waaronder berkenbast. Door onderweg steeds water op de kruiden te gieten, hebben Argentijnen continu de beschikking over verse thee. Veel theeverslaafden lopen dan ook met de matebeker in de ene hand en een thermos in de andere hand.

Zo'n drie eeuwen geleden waren de verhoudingen anders. In Santa Ana bouwden de Jezuïeten een missie: een kerk met daaromheen woningen voor de Indianen. Op het complex lag tevens een begraafplaats en werden waterbassins gebouwd voor onder meer drinkwater.

Jesuiticas santa ana posadas
De vervallen begraafplaats van de Jesuiticas Santa Ana

Anno 2015 rest er weinig meer dan een ruïnes. De huizen hebben geen daken meer, maar in plaats daarvan worden de muren overgroeid voor mos, verschillende planten en een enkele boom. Ook de kerk heeft geen dak meer en in de muren huizen tientallen salamanders.

Tijdens mijn bezoek ben ik een van de weinige bezoekers. Dat maakt de ruïne extra bijzonder en ietwat mysterieus, met name de oude begraafplaats.

Réunion Jesuiticas San Ignacio Miní

De missie in de stad Ignacio is niet alleen groter, maar ook een stuk toeristischer. Om bij de ingang te komen moet je langs een galerij van stalletjes waar tassen en hangplanten verkocht worden.

Jesuiticas San Ignacio Miní posadas
Detail van de Jesuiticas San Ignacio Miní

Eenmaal in de missie word je meteen het museum in geloodst en na afloop van het museumbezoek mag iedereen plaatsnemen op een grasveldje voor de (gratis) toer door de missie. Ik loop langs de groep mensen het terrein op, en tot mijn verbazing word ik niet teruggefloten. Mooi, ik heb geen zin in een toer. En al helemaal niet in het Spaans.

De missie van San Ignacio lijkt qua indeling op die van Santa Ana: waterbasins bij de ingang, een groot grasveld met aan weerszijden de woningen van de indianen en aan de andere zijde van het gras de oude kerk.

De ruïne van de kerk in San Ignacio heeft een aantal mooie muurreliëfs. Op de kerkvloer zijn verschillende mozaïeken te vinden en tegels met geometrische figuren.

Jesuiticas San Ignacio Miní posadas
De oude entreepoort van de Jesuiticas San Ignacio Miní

Tips voor een bezoek aan de missies:

san igantion mini
Oude waterput bij Jesuiticas San Ignacio Mini

Meer lezen over Argentinië?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry