home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Buenos Aires

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

"Buenos Aires betekent letterlijk mooie lucht. En de lucht van Buenos Aires is mooi, bijna altijd strak blauw in de ochtend, ook in de winter." Ik kijk uit het raampje van de auto en zie niks dan zwart. De zon moet nog opkomen wanneer Adriaan me ophaalt van het vliegveld van Buenos Aires.

buenos aires argentinie
Adriaan en zijn vrouw heten me welkom in Buenos Aires

Wonen in Buenos Aires

Adriaan vertelt dat hij nu ruim een jaar permanent in Buenos Aires woont en absoluut geen plannen heeft om terug te keren naar Nederland. En niet alleen vanwege de blauwe luchten!

Het klimaat in Buenos Aires is fijn, ook in de winter wordt het niet echt koud. Mensen zijn vriendelijk en behulpzaam. Het leven is gemoedelijk.

Toch heeft het wonen in Argentinië ook nadelen. Het afgelopen jaar bedroeg de inflatie maar liefst 60%, op de dalende eurokoers. Je krijgt dus steeds minder boodschappen voor je geld. In 2001 is de waarde van de pesos in één keer gehalveerd waardoor veel Argentijnen hun spaargeld veilig stellen in bijvoorbeeld Uruguay of in buitenlandse valuta als euro's of dollars. Er is een zwarte markt in deze valuta, waardoor de koers die je 'op straat' krijgt voor je dollars stukken beter is dan bij de bank. Uiteraard moet je altijd opletten met wisselen, soms worden toeristen afgescheept met vals geld.

buenos aires haven
Strak blauwe luchten in winters Buenos Aires

Buenos Aires is een veilige stad, al zijn er gebieden waar je voorzichtig moet zijn. Ook kun je niet overal je auto neerzetten, tenminste, niet als je de auto later ook weer mee terug wilt nemen (zonder dat deze opengebroken of gejat is). Op veel plekken kun je voor een paar pesos je auto bewaakt parkeren, zowel voor langere als voor kortere termijn.

Tips voor toeristen

Reis met het openbaar vervoer

Argentinië heeft een uitgebreid netwerk van bussen en metro's. Je kunt een kaart kopen waar je saldo op zet en vervolgens kun je voor AR$ 2 per rit de hele stad doorreizen.

tram buenos aires
Met de tram kom je (bijna) overal

Bezoek Retiro

Veel reizigers zullen Retiro bezoeken omdat hier de (nacht)bussen door heel Argentinië vertrekken, maar eigenlijk moet je gewoon een keer met de nieuwe 'metro' naar het station reizen. Het station is de afgelopen tijd zeer slecht onderhouden, maar wordt nu gerenoveerd.

Het station is aangelegd in de tijd dat Argentinië nog een Engelse kolonie was. Hoewel er inmiddels rechts gereden wordt in Argentinië, rijden de treinen nog altijd links. Wanneer de metro station Retiro nadert waan je je even terug in het oude Engeland: de rails voert over stalen bruggen, het station bestaat uit stalen bogen en uit de oude perrons steken nog pijpleidingen met kranen die ooit dienden om de watertanks van de oude stoomlocomotieven bij de vullen.

Naast het spoor staan verschillende oude treinen.

Haal verse broodjes bij de lokale bakker

In Argentinië is geen echte ontbijtcultuur. Veel Argentijnen eten 's ochtends een broodje dat wat lijkt op eens croissant, maar net een andere structuur heeft.

Vanaf een uur of 10 is het tijd voor zoete broodjes, broodjes welke zijn gevuld met bijvoorbeeld pudding, jam of een soort van gecondenseerde melk/caramel.

empanada buenos aires argentinie
In Argentinië vind je overal verse broodjes en empanada's

Bezoek de Tigre Delta

Wil je even weg uit de drukte van de stad? Op ongeveer 45 minuten rijden ligt het natuurgebied Tigre Delta. Veel inwoners van Buenos Aires trekken hier in de weekenden naar toe om te picknicken of met een bootje te varen. Je kan hierbij kiezen tussen een catamaran of een klein authentiek houten bootje. Vooral die laatste is een aanraden!

En de luchten in Buenos Aires? Op weg van het vliegveld naar de stad word ik al getrakteerd op een prachtige zonsopkomst. Het zwart van de lucht maakt geleidelijk plaats voor een lucht met alle tinten rood en oranje die het kleurpalet rijk is, om uiteindelijk een helderblauwe kleur aan te nemen. Een mooier welkom in Buenos Aires had ik me niet kunnen wensen.

Adriaan, hartelijk bedankt voor het rondleiden en het mij wegwijs maken in het mooie Argentinië.

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry