home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


De Botanische tuin en andere tuinen in Utrecht

Langzaam worden de dagen langer en breekt de zon wat vaker door de wolken. De winter lijkt voorbij. De eerste bloemen staan in de bloei, op meer en meer plaatsen ziet het geel, paars en wit van de krokussen en sneeuwklokjes. Dit is hét moment om onder je dekentje vandaan te kruipen en in de tuin te zitten! In deze blog neem ik je mee naar de leukste (openbare) tuinen in Utrecht.

Iedereen kent de Botanische tuin Utrecht. Maar wist je dat er veel meer fraaie parken en tuinen in Utrecht zijn? Je hebt geen excuus om binnen te blijven!

botanische tuin utecht
De Botanische Tuin in Utrecht

Mijn huisje in Utrecht heeft een tuintje. Maar eerlijk is eerlijk, door de zwangerschap en de drukte rondom de kleine reiziger heeft die tuin een beetje last van achterstallig onderhoud. Ik heb geen bollen in de grond gezet, dus er zijn minder voorjaarsbloeiers. De voortuin is bedekt door een matje van mos. Niet echt je-van-het.

Gelukkig heeft Utrecht mooie openbare tuinen. Daar kun je me regenmatig vinden op een zonnige voorjaarsdag. En ook in de zomer, herfst en soms zelfs in de winter. De tuinen van Utrecht vormen een oase van rust in de stad.

herfst botanische tuinen
Herfst in de Botanische Tuinen

De Botanische Tuinen Utrecht

De bekendste tuinen van Utrecht zijn de Botanische Tuinen in het Science Park (Botanische tuin Uithof). Dit is het universiteitsterrein aan de rand van de stad dat in de volksmond nog steeds Uithof wordt genoemd. Stiekem vind ik deze tuin de mooiste Botanische Tuin van Nederland.

Wanneer je de Botanische Tuin binnen komt valt je oog al snel op een watertje en een oud fort. Fort Hoofddijk Utrecht maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het fort is compleet geïntegreerd in de tuin, op het fort is een rotstuin aangelegd met tientallen verschillende soorten planten en bloemen.

orchidee kassen utrecht
Orchideeën in de tropische kassen

De Botanische Tuin in Utrecht bestaat uit verschillende thematuinen. Behalve de rotstuin is er een kruidentuin, Evolutietuin, de (sub)tropische collecties in de Tropische Kassen, de Ontdektuin, een Bijenhotel en de Vogelhut. Elk seizoen is uniek, de Botanische Tuinen in Utrecht hebben dan ook steeds weer een andere uitstraling.

Naast de vaste collectie zijn er tijdelijke tentoonstellingen, doedagen en festivals. Ik ben helemaal fan de vlindertuin in de Botanische Tuinen. In juni ontpoppen zich de eerste vlinders. In september sluit de tentoonstelling helaas.

In deze blog lees je meer over de vlinders in de Botanische Tuinen.

Na een bezoekje aan de Botanische Tuinen kan ik het niet laten om even te snuffelen in het kleine winkeltjes. Hier worden niet allen mooie (geïllustreerde) boeken gekocht, maar ook allerhande planten en kruiden. Leuk voor thuis!

vlinders botanische tuinen utrecht
Vlindertuin Utrecht

Praktische informatie Botanische Tuin

kassen oude hortus utrecht
Het hoogtepunt van de Oude Hortus in Utrecht

De Oude Hortus Utrecht

In het centrum van Utrecht ligt nóg een Botanische Tuin, namelijk de Oude Hortus.

De Oude Hortus is een prachtige stilteplek in het hart van de Utrecht. Hier kun je ontsnappen aan de drukte van de dag en je kunt er terecht kunt voor lunch en koffie.

De Oude Hortus is opgericht in 1639 bij Sonnenborgh, daar waar nu het museum Sonnenborgh en de sterrenwacht zit. Al snel werd de tuin te klein voor de studenten geneeskunde en hun onderzoek. De Hortus en zijn medicinale planten verhuisde naar de Nieuwe Gracht. Na de oorlog is een groot deel van de Hortus verhuisd naar het Science Park (de huidige botanische tuinen), maar gelukkig is de Oude Hortus bewaard gebleven.

kassen hortus utrecht
De originele kassen in de oude Hortus 

Hoogtepunt van de Oude Hortus in Utrecht zijn de authentieke kassen. Dit zijn de oudste universitaire hortuskassen van Nederland. De kassen zijn aangelegd tussen 1906 en 1908. Tot 1990 zijn de kassen gebruikt voor onderzoek en onderwijs. Daarna raakten de kassen leeg en in verval om pas in 2007 weer open te gaan. Nog altijd zijn er in de kassen bijzondere planten te vinden.

Zomer 2019 gaat de Oude Hortus tijdelijk dicht voor renovatie.

tuinen utrecht zomer
Zomerse bloeiers in de zomer in de tuinen in Utrecht

Praktische informatie Oude Hortus

domtuin utrecht
De Domtuin met op de achtergrond de Dom van Utrecht

Domtuin: het mooiste uitzicht op de Dom

De bekendste is waarschijnlijk de Domtuin, de kloostertuin van de Dom. De officiële naam van deze tuin is het Pandhof van de Dom. De Domtuin is een idyllisch plekje vol bloemen en kruiden. Deze historische tuin dateert uit 1390-1440.

De ingang van de Domtuin bevindt zicht tussen de Domkerk en het academiegebouw. Vanuit de tuin heb je een prachtig uitzicht over de Domtoren.

Naar de Domtuin ga je niet voor de rust. Steeds meer toeristen weten de Domtuin te vinden en zeker op zonnige dagen kan het er erg druk zijn. Het is leuk om een rondje door de tuin te lopen, maar zelf houd ik het meestal snel voor gezien.

Combineer een bezoek aan de Domtuin van Utrecht met de geschiedenis van de Romeinen in DomUnder.

wapen utrecht domtuin
Het wapen van Utrecht bij de Domtuin

Pandhof Sinte Marie

Utrecht heeft meer pandhoven. Persoonlijk vind ik het Pandhof Sinte Marie fijner om te bezoeken dan de Domtuin. Het is er een stuk rustiger dan in de Domtuin – en is de kans groter dat je een bankje in de zon kunt bemachtigen.

Pandhof Sante Marie ligt verscholen achter het conservatorium aan de Mariaplaats op een steenworp afstand van Utrecht CS. Het is een van de oudste pandhoven van Utrecht met zandstenen zuiltjes uit de twaalfde eeuw. Het wijkje behoorde ooit tot de Oudkatholieke gemeenschap.

Pandhof Sinte Marie sluit haar deuren na zonsondergang.

pandhof sinte marie utrecht
De verborgen parel Pandhof Sinte Marie in Utrecht

Dit zijn voor mij de mooiste tuinen van Utrecht. Uiteraard heeft Utrecht ook een hoop fijne parken en terrasjes – zo is er voor ieder wat wils. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry