home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #1

Ik beken: ik lijd een dubbelleven. Aan de ene kant ben ik een jonge (?) vrouw die daar veel reist, daarover schrijft én die fotografeert, aan de andere kant ben ik een docent met passie. Twee werelden die ik bewust gescheiden houd. Maar ben ik daar niet iets te rigoureus is, en maak ik het mezelf daarmee niet onnodig moeilijk? 

Deel 1 van een nieuwe serie: een kijkje achter de schermen. Wie ben ik? Over herfst, keuzes en meer.

herfst nederland
Prachtige herfstkleuren in Nederland

Juf Jenny

Tijdens studie-nummer-zoveel kreeg ik een vel papier voor mijn neus met daarop zeven kolommen. Deze kolommen -droegen de namen van de dagen van de week. Elke kolom bestond uit 24 rijen waar – hoe kan het ook anders – de tijden van de dag bij stonden. Ik moest een planning maken van wat ik van dag tot dag deed. De meeste vakjes werden gevuld met werkgerelateerde dingen. In het onderwijs ben je niet klaar met werken als je rond half 6 de deur van de school achter je kont dichttrekt. Tenminste, ik niet.

Mijn drukke werk weerhoudt me niet om te bloggen, maar wel om persoonlijk te bloggen. Wat als een leerling meeleest, of een ouder? Weinig professioneel. Een maandoverzicht op ikreis.net over mij leven van alledag? Dat doe ik mijn lezers niet aan. Ik schrijf liever over vakanties en reizen dan over mijn leven met pubers en repetities. Hoewel mijn werk geen minuut saai is, deel ik grappige uitspraken van leerlingen liever tijdens een kop thee dan online. Tijd voor spontane afspraken in het weekend heb ik niet (altijd), dus daar valt weinig over te melden. 

Tja, ik mis flexibiliteit in mijn leven. Ondanks de 'vele vakanties' in het onderwijs en de mooie reizen die ik maak.

Het roer om

Ik vind mijn werk in het onderwijs leuk, maar ik ben meer dan werk alleen. De afgelopen vier jaar werkte ik voor een school en een universiteit, dat betekende regelmatig doorhalen in de avonden en de weekenden. Op zoek naar meer balans heb ik vanaf deze maand mijn werk bij de universiteit opgezegd. Ja, ik ga het academische wereldje missen, maar hopelijk krijg ik er ook veel voor terug op andere vlakken!

scheikunde reactie
Academische onderzoek: hoeveel reactievaatjes heb ik in al die jaren gevuld?

Ik wil meer tijd voor mezelf en mijn persoonlijke ontwikkeling. Zonder leerlingen. Ik wil tijd om te schrijven en te fotograferen. Tijd en energie om dingen uit te zoeken en te leren, iets waar ik niet altijd aan toe kwam naast een fulltime baan. Ik wil de ruwe data op mijn harde schijf omzetten foto's en fotoboeken, en beter leren filmen en monteren. Meer leren over bloggen en SEO en deze site verder verbeteren. 

Maar ook meer tijd voor sport en ontspanning, vriend en vrienden en weekendjes weg ;)

Freelance werk

Zoals iedere reisblogger met een baan in loondienst loop ook ik er tegenaan dat ik soms leuke samenwerkingen en persreizen af moet zeggen door mijn beperkte beschikbaarheid. Ik heb niet de intentie mijn baan in het onderwijs op te zeggen, ik kan dus niet volgende week vertrekken voor een maand naar Azië. Wel ben ik inzetbaar van vrijdag tot zondag, mag dat ook? Of in de schoolvakanties?

Ik sta open voor samenwerkingen en freelance opdrachten. Ik kan wat betekenen voor anderen op het gebied van schrijven en fotografie. Ik zie het daarnaast als een uitdaging dingen te ontdekken en mijn grenzen te verleggen. Een win-win situatie dus!

Om meteen de daad bij het woord te voegen: op mijn eerste 'vrije' vrijdag startte ik meteen een leuke freelance schrijfopdracht voor een educatieve website. Hoe gaaf is dat!!! In november gaat het eerste deel van de website live en later dit jaar volgt deel twee. 

Leuke dingen in oktober

Oktober was een leuke maand. En zo volgt er stiekem toch een soort van maandoverzicht:

Eten in Utrecht: Humphrey's

Oktober begon al goed, ik had mijn afscheidsetentje van de universiteit. Dit etentje vond plaats bij ‘Humphrey’s’ in Utrecht, een gezellig restaurant in één van de werfkelders aan de Oude Gracht. Ik at een heerlijk driegangendiner bestaande uit een voorgerecht met verschillende kleine visgerechtjes, een hoofdgerecht met knapperige zalm en tiramisu als toetje.

Ik ga maar weinig uit eten in Utrecht, terwijl ik op reis heel erg kan genieten van eten buiten de deur. Om de een of andere reden komt het er niet van.

paddestoel herst
Prachtige paddestoelen in de herfst

Weekendje Loon op Zand

Het eerste weekend van oktober ga ik met mijn vriend naar het Brabantse Loon op Zand. Het zonnetje schijnt en overal ploppen kleurrijke paddestoelen de grond uit. Ik geniet van het wandelen en het fotograferen. Dit weekend inspireert mij mooie blogpost te schrijven over paddestoelen fotografie.

Verkleurende bomen en vallende blaadjes. De zon die haar best doet de wolken te verdrijven. De knisperende herfstbladen tussen mijn voeten. Soms is het even lastig van de bank af te komen, maar als het dan lukt...

Stedentrip Boekarest

In de herfstvakantie ga ik een paar dagen met een vriend naar Boekarest. De stad is niet erg in trek bij westerse toeristen, maar het zou me niet verbazen als hier binnenkort verandering in komt! 

Elke maand komen er nieuwe leuke barretjes en restaurantjes bij in Boekarest. Daarnaast heeft Boekarest prachtige historische gebouwen en weelderige parken. Ik duik echter ook in de communistische geschiedenis van de stad met een bezoek aan het oude paleis van Ceausescu en een heuse urban tour. Daarover later meer.

Edit: hier lees je meer over mijn stedentrip naar Boekarest en de leukste restaurantjes van Boekarest.

streetart boekarest roemenie
Streetart in Boekarest

Inspiratie tijdens het Verre Reizen Event

Eind oktober vond het tweede Verre Reizen Event plaats in den Haag. Via Eva (OmniTraveler) heb ik vrijkaarten voor die event gewonnen - ik, die nooit wat win! De beurs was lekker compact en er was voldoende tijd om een praatje te maken met verschillende standhouders en inspiratie op te doen voor een volgende reis.

Zo heb ik wat informatie vergaard voor mijn reis met kerst naar Iran. In de zomervakantie wil ik naar Indonesië, ik zoek nog altijd een originele bestemming naast mijn favoriete Bali.

Inspiratie in het fotografiemuseum

Ook ging ik met vriendinnetje Wendy naar het vernieuwde fotografie museum in Rotterdam. Hoewel ik zelf niet bepaald een modepopje ben, is de tentoonstelling over mode en modefotografie zeker interessant. Horst P Horst laat een mooi beeld van de tijd zien van ongeveer 1930 tot het eind van het millennium. Van zwart-wit naar kleur. Beelden die steeds meer uitgesproken worden door het gebruik van hard licht en donkere schaduwen, maar ook door een toenemende hoeveel sensualiteit en naakt (zeker voor die tijd!).

Foto's kijken met een lege maag is niet ideaal. We beginnen dus met een heerlijke lunch bij Fenix Food Factory aan de Kade. We kiezen voor een plankje: we lopen met een grappige houten plank en een stempelkaart over de markt en bij elk kraampjes krijgen wat lekkers. De meeste producten komen uit de regio.

Aan het eind van de 'jacht' heb ik een plankje met lekkere broodjes, kaas, roastbeef, een eitje, een stukje appel-kruimeltaart, olijven, water, perensap en melk. Hmmmm, lekker! Ik geniet van een lunch aan de kade in het herfstzonnetje. De Kop van Zuid is gewoon een heerlijk stukje Nederland.

rotterdam lunch fenix
Lunch bij de Fenix Food Factory in Rotterdam

Vooruitblik: Lauwersmeer

Het weekend van 7-8 november ga ik met een aantal andere (reis)bloggers naar Lauwersmeer. Het programma ziet er veelbelovend uit, zo gaan we naar het stadje Kollum, gaan we zeilen en fietsen, wandelen of naar een thee fabriek. Ik kom zelden in het noorden van Nederland, dus ik laat me verrassen.

Wil je meer weten over dit weekend of over Lauwersmeer? Je kan me volgen op Instagram en Twitter door te zoeken op de hashtags #BELM15 en #Lauwersmore.

Edit: lees hier meer over mijn hoogtepunten van Lauwersmeer.

Deze eerste 'Achter de schermen' is stiekem een maandoverzicht van de maand oktober geworden. Een leuke maand, als ik zo terug kijk ;) Vind je dit een leuke nieuwe rubriek?

Meer lezen?

Dit zijn mijn meest popualire blogs van de afgelopen twee maanden

Wat heb jij de laatste tijd gedaan? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry