home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
15/08/2018

Duiken in Egypte

Wie droomt er niet van kleurrijke vissen en mooie koralen? Bij het zien van de film ‘ Finding Nemo’ heeft iedereen wel een beeld van het onderwaterleven. Het ontdekken van de onderwaterwereld is genieten: gewichtsloos zweven door een andere wereld met persluchtflessen op je rug. Al duikend voel ik me vrij.

Er zijn veel plekken op deze wereld waar je kan duiken, inclusief Nederland. Nederland staat echter niet bekend om zijn heldere en warme water, hoewel duiken in Nederland zeker de moeite waard is!. Ben je echter op zoek naar blauwe warm water, maar heb je geen tijd of geld om naar de tropen te gaan, dan is Egypte misschien een goed alternatief.

Egypte duiken koraal
Duiken tussen kleurrijke koralen in de Rode Zee in Egypte

Het aanbod van duikstekken in Egypte is enorm. Bij deze mijn ervaringen in de Rode Zee.

Duiken in Dahab

Mijn eerste reis naar Egypte was een solo-reis naar Dahab. Ik had ongeveer 25 duiken in mijn logboekje staan, maar ik had nog nooit een éche duikvakantie geboekt. Mijn ervaring beperkte zich vooral tot Indonesië.

Die eerste reis was zeker spannend. Ik had nooit meer dan 2-3 dagen achter elkaar gedoken, en nu ging ik ineens een hele week op pad. Zou ik heb na die week nog steeds leuk vinden?

Veel hotels en touroperators berekenen een forse eenpersoonstoeslag wanneer je als alleengaande op vakantie gaat. Ik ben daarom zelf op zoek gegaan.

Accommodatie in Dahab

Duiken als solo-reiziger is nergens ter wereld een probleem, de duikschool regelt altijd wel een buddy voor je. Vaak proberen ze ook een buddy te vinden van een vergelijkbaar niveau, maar daar had ik nog helemaal geen idee van toen ik mijn eerste reis naar Egypte boekte. Ik was dertig en groen als gras ;)

Het leek me gezellig om in een hotel te zitten wat verbonden zou zijn aan de duikschool waarbij ik zou gaan duiken, en zo ben ik beland bij INMO-divers. INMO-divers heeft kamers in verschillende prijsklassen, van heel basic tot middenklasse. Je kan halfpension boeken bij INMO, maar Dahab heeft zo veel leuke restaurants dat ik iedereen aanraad buiten de deur te eten!

De duiken vanuit Dahab

De meeste duiken in Dahab zijn kantduiken. In de ochtend ga je met een pickup truck naar de duikstek en aan het eind van de middag ben je weer terug bij de duikschool. Je eet meestal bij een van de vele bedoeïen restaurantjes met lounch kussens langs het water.

Een steenvis bij Dahab
Een steenvis bij Dahab: mooi van lelijkheid

De duikstekken ten noorden van Dahab staan bekend om hun grillige rotsformaties en grotten onderwater. De bekendste duikstekken hier zijn de ‘ Blue Hole’ en ‘ the Bells’.

Nachtduiken in Dahab

Het is leuk om een nachtduik te maken! Bij INMO-divers kun je ’s nachts duiken op het huisrif. Nadeel van deze stek is echter dat je er alleen met hoog water kan duiken. Maar wat een pracht!Wil je liever met een gids op pad, dan is ‘ the Light House’ in het centrum van Dahab een aanrader. Aan de linkerkant van de duikstek zijn prachtige koralen, terwijl je rechts in het zand en zeegras juist de meest bizarre krabben en kreeften vind, en een enkele keer ook een sepia.

Wanneer ik voorzichtig omhoog kijk zie ik sterren, duizenden groene sterretjes. Wanneer ik langzaam uitadem door mijn automaat zie ik de luchtbellen voor me in het water uiteenspatten, groene sterretjes achterlatend. Ik bevind me op een diepte van 30 meter op de bodem van de Canyon. Mijn lamp is uit, dus alles is donker. Alles, behalve het fytoplankton en de rotsen die zacht oplichten in het licht van de volle maan. Mijn mooiste nachtduik ooit. Pure magie.

Duiken met kamelen

Klonk. Boem. Klonk. De duikflessen op de rug van de kameel slaan tegen elkaar aan. Het is mogelijk om vanuit Dahab met een kameel naar de noordelijke duikstekken bij Ras Abu Galun te trekken. Je rijdt dan met een jeep naar de Blue Hole, en daar worden jij en je duikspullen overgeladen op een kameel. Na een tijdje hobbelen op de rug van ‘het schip van de woestijn’ kom je aan bij een klein bedouinedorp.

kamelen duiken sinai
Duiken met kamelen in de Sinaï

Het duiken bij Ras Abu Galun is prachtig, met name de rust van de plek en de kleurenpracht van het koraal. Ras Abu Galun is te bezoeken als dagtrip uit Dahab, maar je kan er ook overnachten.

Duiken in Sharm el Sheik

Eerlijk is eerlijk, de verhalen die ik over Sharm el Sheikh gehoord heb zijn niet echt positief. Massaal. Veel all inclusive. In mijn ogen minder geschikt voor budget solo-reizigers.

Accommodatie in Sharm el Sheikh

Tijdens een duikbeurs maak ik kennis met Shark Bay Umbi, een kleinschalig ‘resort’ (meer kleine houten huisjes) net ten oosten van het centrum van Sharm. Boten vertrekken vanuit een jetty dicht bij het hotel en het is er rustig.

In de omgeving van het hotel is er echter niet veel te doen. Je kan er eten, maar de keuze is beperkt. Uiteraard is het mogelijk om met een korte taxirit naar het centrum van Sharm el Sheikh te gaan, maar daar heb ik na de duiken helemaal geen zin in.

thistlegorm wrak egypte
Een detail van de Thistlegorm

De duiken vanuit Sharm el Sheikh

Vanuit Shark’s Bay ontdek ik Ras Mohammed, Tiran Straight en de Thirstlegorm. Deze stekken zijn prachtig, het duiken vanaf een boot is heel comfortabel, maar ik mis de gezelligheid van Dahab.

Duiken bij Sharm zijn vaak duiken waar enige stroming staat. Soms moet ik dan ook behoorlijk vinnen om de groep bij de houden, zeker wanneer ik een beetje achter ben gebleven om foto’s te maken.

Duiken in Hurghada

Mijn eerste beeld van Hurghada berust op vooroordelen. Juist vanwege die vooroordelen boek ik vijf duikvakantie naar andere Egyptische badplaatsen voor dat ik in Hurghada beland. Ik verwachtte namelijk een stad met veel massale all inclusive resorts en duikstekken die zijn platgetrapt door lompe duikers. Toch geef ik na een paar jaar twijfelen Hurghada een kans, met name omdat ik dolfijnen wil zien!

Vriendlief en ik boeken een ticket naar Hughada, maar onze vlucht wordt een paar maanden voor vertrek geannuleerd. Het betaalbare alternatief wat er vinden is een pakketreis van het Bella Vista resort met een Transavia vlucht.

Accommodatie in Hurghada

Het Bella Vista hotel is een prima hotel. Ruime kamers, airconditioning, een ligbad, mooi zwembad, maar WEL all inclusive. Was dat niet tegen mijn principes?

Principes of niet, het Bella Vista is een prima hotel om te verblijven. Het dinerbuffet biedt veel keus, zowel uit voorgerechten, hoofdgerechten als toetjes. Het eten is er lekker.

Naast het hotel ligt de gezellige Cariben Bar en ook de duikschool, Voodoo Divers, grenst aan het hotel.

schildpad rode zee
Een schildpad in de Rode Zee

De duiken vanuit Hurghada

Wanneer ik kerst 2013 in Hurghada ben, zijn er maar weinig duikers. Na de aanhoudende aangepaste reisadviezen in Nederland (maar niet elders in Europa) zijn er maar weinig landgenoten die met Voodoo Divers in zee gaan. Vriendlief en ik hebben dan ook de boot, die plaats biedt aan 20 duikers, een aantal dagen voor onszelf.

Het duiken in Hurghada valt me geenszins tegen. Wat wanden met koraal, de nodige citters, af en toe een duik met een beetje stroming en als toetje een gapende steenvis. Ik kijk zo zijn bekkie in en aanschouw zijn balijen die zijn mond zo ver opensperren.

Tussen de duiken door lees ik een boekje op de boot, geniet ik (ingepakt in een dikke trui) van het winterzonnetje en vul ik mijn buikje met overheerlijke lokale gerechten welke op de boot worden bereid.

Nachtduiken in Hurghada

Het is mogelijk om een of meerdere nachtduiken te maken vanuit Hurghada. De makkelijkste en de goedkoopste manier is om een duik te maken vanaf de jetty bij het hotel. Een klein stukje lopen, en je ligt zo in het water. Bij de jetty is zand en zeegras, deze stek is geweldig wanneer je van een muckdive houdt en lekker wilt scharrelen naar kleine zeebeesten.

naaktslak duiken
Kleurrijke naaktslakken

Wanneer er meerdere duikers zijn, is het ook mogelijk om een bootduik te maken in het donker. Aangezien wij slechts met een kleine groep duikers zijn, keren we niet eerst terug naar de haven maar eten we op de boot. Prima!

Duiken in Marsa Alam

Accommodatie Marsa Alam

In de omgeving van Marsa Alam liggen diverse ‘tentenkampen’ en resorts. Deze tentenkampen en resorts vormen de uitvalsbasis voor duikers en vogelaars.

Een tentenkamp klinkt vrij primitief, maar dat hoeft niet perse. Veel van de tenten staan er permanent, sommige hebben zelfs airconditioning en een eigen badkamer. Vaak zijn WC en douche echter gedeeld. Wanneer je veel wilt duiken en verder weinig wilt, is een vakantie in een tentenkamp perfect. Er is niks. Behalve de andere gasten is er niemand, er is geen verkeer en je kan en hoeft niet de deur uit om te shoppen.

Duiken vanuit Marsa Alam

Het duiken in het zuiden van Egypte is mooi en gevarieerd. Sommige duikstekken zijn prima te bereiken met de auto, andere kun je juist beter bereiken vanaf een boot. Let dus voordat je je reist boekt op wat de mogelijkheden en de kosten zijn.

marsa alam pick up
Een pick-up truck vol duikflessen

Veel tentenkampen hebben een huisrif. Nadat je je logboek hebt laten zien/een checkduik hebt gedaan mag je hier (onbeperkt) duiken

Marsa Alam is een goede uitvalsbasis voor de schildpadden en zeekoe bij Abu Dabab of voor de haaien bij Elphinstone.

Nachtduiken bij Marsa Alam

Het huisrif van Deep South is een prachtige locatie om te duiken. Er is een kleine ‘ wall’ van koraal en wanneer je er met je lamp op schijnt zie je dat tientalle oogjes, met name van kleine krabbetjes, het licht van je lamp reflecteren.

Het valt echter niet mee om deze kleine inwoners op de foto te zetten, zodra je met je camera iets te dicht bij hen komt draaien ze zich om en vluchten te als een speer het koraal in.

Duiken vanaf een Live-aboard in Egypte

Het is mogelijk om een Live-aboard te boeken en dan in 1-2 weken langs de mooiste plekken van de Rode Zee te varen en daar te duiken.

Tot mijn grote spijt moet ik echter bekennen dat ik nog nooit een live-aboard heb gedaan in Egypte. Vaak komen de aankomst en vertrektijden net niet overeen met mijn vakantiedagen, en dan mis je de boot. Maar ach, zo houd ik wat over om te dromen in de toekomst.

Ik vind Dahab de leukste plek om te verblijven. Altijd leuke mensen (althans, de vier keer dat ik er was ;), een leuke boulevard en een geweldige sfeer. Qua duikstekken vind ik echter Marsa Alam het mooist.

Heb jij wel eens gedoken in Egypte en de Rode Zee?

Meer lezen

Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2018 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry