home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
19/02/2020

Route voor een rondreis door Bulgarije

"Zou je dat wel doen, met mam naar Bulgarije. Kun je niet beter naar een toegankelijker land gaan?" Ik kijk mijn broertje verbaasd aan en ik droom even weg naar mijn eerste bezoek aan Bulgarije. Mijn eerste keer backpacken is een rondreis door Bulgarije!

Een rondreis door Bulgarije is niet ingewikkeld. Bulgarije is een mooi en authentiek land. Na mijn eerste kennismaking ben ik verschillende keren terug geweest. In deze blog deel ik mijn ultieme route voor een rondreis van 3 weken langs de hoogtepunten van Bulgarije én een hoop praktische tips.

rondreis bulgarije kaart route
De route van mijn Bulgarije rondreis: 1. Sofia - 2. Plovdiv - 3. Burgas - 4. Varna

De ultieme route door Bulgarije: 3 weken Bulgarije

Sofia: hoofdstad van Bulgarije

Ga je vliegen naar Bulgarije? De kans is groot dat je aankomt in Sofia. Sofia is een goed begin van je Bulgarije vakantie, reizen naar het hippe Sofia is echt een feestje. Geloof het of niet, Sofia is een van mijn favoriete citytrip bestemmingen in Europa.

wisseling wacht sofia bulgarije
Wisseling van de wacht: een van de bezienswaardigheden van Sofia

Sofia is een bonte mengelmoes met culturele bezienswaardigheden uit verschillende historische tijdperken: kerken uit de Byzantijnse tijd, moskeeën gebouwd tijdens de Ottomaanse bezetting en natuurlijk ook een restanten van het communisme van na de tweede wereldoorlog. Bekende en minder bekende bezienswaardigheden staan zij en zij, en soms zelfs óp elkaar.

Ga je naar Sofia? Overweeg dan zeker deze street art wandeling met gids. Zo ontdek je onbekende interessante plekken van Sofia én de mooiste street art.

Lees meer over Sofia en de street art in Sofia

rila sofia bulgarije
Het Rila klooster in Bulgarije

De omgeving van Sofia: kloosters in de bergen

Waar Sofia stopt, beginnen de bergen. Vanuit de stad sta je zo midden in de natuur. In de winter kun je skiën in de Vitosja Bergen en in de zomer kun je hier heerlijk wandelen en picknicken. 

Een van de hoogtepunten van de Vitosja Bergen in Bulgarije is het Rila Klooster. Dit klooster staat bekend om zijn betoverende fresco's.

Lees meer over het Rila klooster en de bergen bij Sofia.


Het oude Plovdiv: stad vol Romeinse bezienswaardigheden

Vanuit Sofia reis ik met de trein naar Plovdiv. De trein is niet het snelste vervoermiddel tijdens je Bulgarije rondreis, maar de trein comfortabel en je passeert de mooiste landschappen.

In Plovdiv herleeft de Romeinse tijd. Een van de bekendste bezienswaardigheden is het amfitheater, wat nog steeds wordt gebruikt. Ook de historische binnenstad van Plovdiv is erg mooi met zijn kleine straatjes en vele kunstenaars.


bezienswaardigheden bulgarije
Het Romeinse amfitheater van het oude Plovdiv

De Zwarte Zee: Burgas en Varna

Vanuit het binnenland ben ik per bus naar Burgas gereden, naar de Zwarte Zee. Burgas staat bekend om het Zonnestrand (Sunny Beach). Maar Burgas is meer dan strand alleen: rondom Burgas liggen schattige Griekse en Ottomaanse dorpjes als Sozopol en Nesebar.

Tot slot bezocht ik Varna, deze stad met een aantal van de mooiste stranden is een fijne plek voor een goedkope zonvakantie.  Ten noorden van Varna ligt een fraaie Botanische tuin waar je uren kunt dwalen.

Aan het eind van mijn rondreis door Bulgarije reisde ik per bus terug van Varna naar Sofia. Helaas had ik geen tijd voor een bezoek aan Veliko Tarnovo - dat staat nog steeds op mijn bucketlist.

bulgarije sofia
Sveti en St. Georges kerk in Sofia

Praktische tips voor reizen naar Bulgarije

Vliegen naar Bulgarije

Bulgarije heeft verschillende internationale luchthavens. De Bulgaarse hoofdstad Sofia ligt in het westen van het land, terwijl de luchthavens van Varna en Burgas in het oosten aan de Zwarte Zee liggen.

Er gaan meerdere rechtstreekse vluchten per dag van Nederland naar Sofia, onder andere Transavia vanuit Amsterdam en Wizzair vanuit Eindhoven. Met Wizzair kun je rechtstreeks naar Varna vliegen vanuit Eindhoven.

Trein in Bulgarije

Bulgrije is een land wat je eigenlijk niet mag overslaan wanneer je gaat interrailen door het oosten van Europa. 

In 2010 reisde ik vanuit Bulgarije met de trein naar huis. Dat was niet gepland: door een vulkaanuitbarsting in IJsland werd mijn vlucht naar Nederland gecanceld. Ik baalde even, maar al snel lonkte het avontuur. Ik nam de trein naar Belgrado en reisde via Wenen en Berlijn naar Utrecht.

trein bulgarije
Met de nachttrein in Sofia

Reizen in Bulgarije

Tussen diverse Bulgaarse steden gaan treinen en bussen. De bus is meestal sneller dan de trein. Binnen de stad kun je een bus of een taxi nemen naar diverse bezienswaardigheden. Taxi's hebben een meter.

Kies je voor een georganiseerde rondreis door Bulgarije? Dan vind je hier een overzicht.

Geld en budget Bulgarije

Hoewel Bulgarije lid is van de EU heeft Bulgarije zijn eigen munteenheid, Bulgaarse Lev (BGN). Een euro is ongeveer 1,96 Lev (koers 2020). Een Bulgarije rondreis of Sofia citytrip hoeft niet duur te zijn: veel bezienswaardigheden zijn gratis en eten in lokaal restaurant is goedkoop. 

Doordat Bulgarije deel uit maakt van de EU betaal je geen bel- en roamingkosten bij het gebruik van je telefoon. 

sofia rondreis bulgarije
Een van de vele kerken in Bulgarije

Het weer in Bulgarije

Bulgarije heeft een landklimaat. Dit betekent dat het in de zomer vaak erg warm en zonnig is. Niet alle hotels en appartementen hebben airconditioning, terwijl de temperatuur overdag op kan lopen tot ver boven de 30 graden. (Gelukkig koelt het 's nachts meestal af.)

In de winter kan het erg koud zijn. 

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry