home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Paddestoelen fotografie

Ineens is de zomer voorbij. Het leek eerst nog alsof er niks aan de hand was, dat het gewoon een zomers buitje was dat elk moment kan overwaaien. Nu is er geen ontkennen meer mogelijk: de dagen worden steeds korter, de temperaturen dalen en de herfst heeft echt zijn intrede gedaan. Toch is herfst zeker niet alleen kommer en kwel. Het herfstseizoen is dé tijd van het jaar om naar buiten te gaan en paddestoelen te fotograferen!

nederland paddenstoel barnsteenmosklokje
Het barnsteenmosklokje is een paar centimeter groot. Als je het mos gevonden hebt, zie je de paddenstoel bijna vanzelf

Maak dus snel een paar uurtjes vrij en trek het bos in. De foto's bij deze blog zijn genomen in het Kuinderbos (Flevoland), Amelisweerd (Utrecht) en Huis te Heide (Brabant). Je zit dus niet vast aan een bepaalde regio om paddestoelen te fotograferen, dat maakt het juist zo leuk.

Rood met witten stippen

Paddenstoelen. De kabouters wonen erin, de elfjes zitten erop en de heksen dansen in een kring van paddestoelen. En werd sneeuwwitje nou vergiftigd door een appeltje, of was het toch stiekem een magic mushroom? Paddestoelen spreken tot de verbeelding, ondanks dat ze toch weer ieder jaar de grond uit schieten als ehhhh…. Paddestoelen.

Paddestoelen zoeken

Het vinden en herkennen van paddestoelen is zeker in het begin best een beetje lastig. Waar begin je met zoeken? Gelukkig kun je je kans op succes vergroten door de eerste keer niet in je eentje op pad te gaan, maar door wat ervaring op te doen tijdens een wandeling van Natuur Monumenten of een workshop paddenstoelen fotograferen met bijvoorbeeld Cameranu.nl of Natuurfotoworkshop.nl.

vliegenzwam fotografie
Een volmaakte vliegenzwam

Door het doen van een workshop weet je beter wat je zoekt en waar je moet zoeken. Vliegenzwammen bijvoorbeeld gedijen het beste in een berkenbos. In een bos met alleen maar sparren is de kans een vliegenzwam te fotograferen erg klein.

Benodigdheden voor paddestoelen fotografie

Zelf werk ik het liefst met mijn Canon70D in combinatie met mijn 100mm f/2,8. Deze macrolens heeft een fijne brandpuntafstand voor paddestoelen fotografie. Daarnaast focust de lens snel en geeft hij een mooie ronde bokeh.

Lees meer over het bokeh effect.

Uiteraard zijn veel combinaties van camera en lens geschikt om paddestoelen vast te leggen. Wil je de paddenstoel in zijn omgeving laten zien? Dan kan een groothoeklens handig zijn. Wil je details van paddestoelen fotograferen? Kies dan juist voor een macrolens.

Paddenstoelen groeien veel in het bos. De hoeveelheid licht is hier vaak beperkt. Je kan spelen met licht door gebruik te maken van een (ring)flitser of een reflectiescherm. Wanneer je geen reflectiescherm hebt, kun je ook gebruik maken van een wit vel papier of een stuk piepschuim. Door licht te weerkaatsen kun je de lamellen aan de onderkant van de paddenstoel beter uitgelicht krijgen. 

paddenstoel
Bekijk een paddenstoel eens van een andere kant!

Daarnaast is een statief wat laag bij de grond kan (bijvoorbeeld een Gorillapod) of gewoon een zak rijst of boven ook handig om de camera langere tijd stil te houden onder een rare hoek.

Ben je iemand die zoals ik het liefst zittend (of zelfs liggend) op de grond fotografeert, dan mag een vuilniszak niet ontbreken. Het bos kan vochtig zijn, zeker in het mos.

Genieten van de najaarszon

Ik vind het heerlijk om in de herfst in het bos te zijn en de laatste zonnestralen van de herfst tot me te nemen. De kleuren zijn prachtig en met een beetje geluk en geduld kom je aan het eind van de dag met de mooiste paddestoelenfoto’s thuis. Laat de stress uit je lichaam glijden en laat je creativiteit zijn werk doen. 

paddenstoel camerastandpunt
Kies een creatief camerastandpunt als je paddenstoelen fotografeert

Foto’s uit een paddestoelenboek laten vaak de hele paddestoel zien en misschien een klein beetje van de omgeving, als fotograaf kun je spelen met scherptediepte en details en slechts en deel van de paddenstoel fotograferen. Juist de kleine details maken paddestoelen tot ware kunstwerkje! fotografeer een paddestoel bijvoorbeeld vanaf de onderkant, of met een persoon erbij. En wist je dat de zon tussen de herfstbladeren voor een prachtige bokeh kan zorgen? Strijklicht doet het ook heel goed bij de onregelmatigheden op de hoeden van paddestoelen, als bijvoorbeeld de witte stippen op de vliegenzwam.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry