home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


7 tips voor Iguazu

Wanneer ik de bus uitstap bij de heli-terminal voel ik enige spanning: ik ga voor het eerst in mijn leven een helikoptervlucht maken! En hoewel dat op zich al heel bijzonder is, maakt de locatie het nog specialer: ik ga vliegen over de watervallen van Iguazu. Deze watervallen op de grens van Brazilië en Argentinië behoren tot de grootste watervallen ter wereld.

Veel mensen brengen één à twee dagen door bij de Iguazu watervallen, maar ik ben na vier dagen van natuurschoon en kabbelend water nog altijd niet uitgekeken. Misschien kan ik beter spreken van bulderend water, de Iguazu watervallen hebben een recordhoogte als ik er in de winter (juli) ben: het water staat 30 meter hoger dan normaal!

iguazu helikopter waterval
Uitzicht over Iguazu watervallen vanuit de helikopter

Wat moet je zeker doen bij de watervallen van Iguazu? In deze blog deel ik de leukste bezienswaardigheden en veel praktische tips.

1. Maak een helikoptervlucht over de watervallen – Brazilië

Ik heb geluk. Bij het verdelen van de plaatsen in de helikopter krijg ik het plekje naast de piloot toegewezen. Door het raam heb ik vrij uitzicht naar links en naar rechts en er zit zelfs een raampje bij mijn voeten. Ik kan meekijken op het dashboard van de helikopter, maar eigenlijk heb ik veel meer interesse in het landschap buiten dan in de metertjes voor mijn neus.

De Iguazu watervallen liggen niet allemaal netjes op een rijtje. De Rio Iguazu is onstuimig en het water wordt allemaal naar één punt gedreven. Hier ontstaat een kolk, wat er toe leidt dat de watervallen in een grote u-vorm georiënteerd zijn. Hoe kun je dat beter zien van vanuit de lucht?

control panel helicopter
Het control panel van de helikopter: geen selfie-sticks!

Vanuit de Braziliaanse zijde van de watervallen kun je met Helisul een vlucht van ongeveer 10 minuten over de Iguazu watervallen boeken (US$ 110). Reserveren is niet nodig: er zijn meerdere helikopters die continu af en aan vliegen. Mits het weer het toelaat: ik heb zelf zo’n 5 uur moeten wachten vanwege laaghangende bewolking.

The Devils Troath. De keel van de duivel. Wanneer je in een helikoper over de watervallen vliegt snap je pas goed waar deze naam vandaan komt. Je vliegt over de bossen en de rivier de Rio Iguazu en ineens lijkt er een gat in de aarde te zitten. Het water verdwijnt in de aarde alsof het een afvoerputje in een grote wastafel is. Het begin van de watervallen.

2. Laat je meezuigen door het water van de Devil’s Troath

Vanuit de Argentijnse zijde van de Iguazu watervallen krijg je ook vanaf een platform een idee hoe het water de aarde in verdwijnt. Pas als je er bijna in staat voel je hoe groot de watermassa is. Enorm. Oorverdovend. Niks dan water en het geluid van bulderend water.

Vanuit het eindstation van het treintje aan Argentijnse zijde, Gaganta del Diabolo, loopt een houten loopbrug naar het platform boven de Devil’s Troath. Normaal stoomt het blauwe water van de Rio Iguazu vredig onder de loopbrug door, met hier en daar wat bosjes en wat struikjes. Door het hoge waterpeil is er nu slechts een grote bruine rivier. In de paar bosjes en takken die boven het water uitsteken zitten verschillende soorten vlinders en vogels. Hun droge leefwereld is afgepakt door het water.

devil troath iguazu
De bovenkant van de Devil's Troath bij de Iguazu watervallen

Gaganta del Diabolo is ook het startpunt van een kanotocht met locals, aldus het informatieboord. Het leek me een unieke ervaring om vanaf het water rond te peddelen over de rivier en intussen contact te maken met de lokale bevolking. Helaas laat het hoge waterpeil een dergelijke excursie niet toe.

3. Bezoek het vogelpark van Iguazu

Aan de Braziliaanse zijde van de watervallen ligt het Parque das Aves, Foz do Iguassu (BRL 45,00/ US$ 11). In het park huizen vogels die zijn ingenomen door de douane toen men probeerde hen het land uit te smokkelen. De vogels zijn over het algemeen zeer ruim behuisd. Er zijn verschillende overdekte vogelverblijven waar je als bezoeker gewoon in kan, waardoor je ook zonder tralies de vogels kan bewonderen.

papegaai iguazu brazilie
Een papegaai in het vogelpark in Iguazu

Wanneer ik nu, terug in Nederland, denk ik terug aan een mooi park waar ik heerlijk heb rondgelopen en gefotografeerd. Terwijl ik in het park rondliep zat ik echter in mijn gedachte bij de helikoptervlucht... Deze was ’s ochtends geannuleerd door laaghangende wolken, en continu staarde ik naar de lucht in de hoop dat het helder werd. Bij elk vreemd geluid vroeg ik me af of het een helikopter was. Bij elk vreemd geluid vroeg ik me af of ik naar buiten zou rennen om voor een eigen plekje in de heli. Ik wilde zo graag mee! Zou het donderwolkje boven mijn hoofd de wachttijd verlengd hebben???

4. Geniet van de uitzichten ovwer de Iguazu watervallen in Brazilië

Goed, een helikoptervlucht is misschien wel de ultieme manier om een beeld te krijgen van het park. Wil je echter met beide benen op de grond blijven staan, dan is de Braziliaanse kant van de watervallen een goede uitgangspositie. Vanaf bushalte Paserella loopt wandelpad langs de Rio Iguazu, en aan de overkant van de rivier zie je de watervallen rijen breed naar beneden storten. 

Op sommige delen van het pad is het druk en is het koppenlopen, met name bij de ‘selfiepoints’ langs de route. Ik ben niet zo goed in selfies en ik besluit dan ook dat ik geen kwartier of langer in de rij gaan staan voor een foto met mijn eigen kop.

Langs het pad is wat restauratie te vinden en er zijn ook toiletten. Daarnaast worden er poncho’s verkocht voor de mensen die de loopbrug richting de Devil’s Troath willen bewandelen. Zoals je in het filmpje ziet, houd ik het niet echt droog!


5. Wandelen tussen de regenbogen

Ik zie een regenboog. En nog een. En nog heel veel. 

Het is dat ik de leeftijd gepasseerd ben om in sprookjes te geloven, want anders zou ik elk moment verwachten dat er een eenhoorn over een regelboog zou galopperen.

Na twee dagen met vooral bewolking en een beetje regen in Brazilië schijnt de zon. In combinatie met de nevel door het vele water leidt dit al snel tot regenbogen. Een ideaal decor voor een dag wandelen.

De ‘upper trail’ in Argentinië is de meeste spectaculaire, maar ook de drukste wandeling. Deze is ongeveer 800 meter lang en leid je over houten paden naar de bovenkant van verschillende watervallen. Vervolgens loop ik de ‘lowertrail’. Deze is net wat rustiger en voert langs de onderkant van verschillende watervallen zoals de Dos Hermanos, Bossetti, Ramirez, Chico en uiteindelijk de San Martin waterval. Helaas is de brug naar het eiland San Martin gesloten in verband met het hoge water.

lower trail iguazu
Lower Trail Iguazu

Ben je nog niet uitgewandeld aan het eind van de dag? Dan kom je via de ‘Green Trail’ bij de uitgang uit.

Uiteraard is het ook mogelijk om naar Gaganta del Diabolo, de eindstop van de trein te lopen. Dit is echter geen mooie wandeling door het bos, je loopt gewoon over het oranje zand langs het spoor. Een saaie wandeling, als je het mij vraagt.

Ik hoopte eigenlijk op een natuurbeleving waarbij je zelf op ontdekking kunt in het bos, maar de meeste paden zijn verhard en goed gemarkeerd. Ook wel logisch gezien het jaarlijkse aantal bezoekers. Juli 2015 was men hard aan het werk om nieuwe wandelpaden aan te leggen, dus wellicht is er meer variatie en spreiding van de drukte in de toekomst!

6. Geniet van de grappige witsnuitberen

Het kan je niet ontgaan zijn, overal in het park hangen waarschuwingsborden voor witsnuitberen. De witsnuitbeer (coatis) heeft echter meer weg van een hond met een spitse snuit dan van een beer. Ze zijn eerder schattig met een hoge aaibaarheidsfactor dan dat ze gevaarlijk zijn.

coatis witsnuitbeer iguazu argentinie
Een brutale witsnuitbeer in Iguazu

Toch is de coatis een wild dier dat behoorlijk agressief uit de hoek kan komen. Niet voeren dus, geen handen uitsteken, maar gewoon kijken hoe ze om je heen dollen. En stiekem lachen om het huilende kind dat beroofd wordt van een zak chips.

7. Maak een boottocht over de Rio Iguazu

“Kijk, als je een excursie doet kan je de watervallen vanaf een boot zien”. Ik werp een blik op de foto’s die de man op zijn iPad toont. Ik houd niet van touts die me wat aan willen smeren terwijl ik in de rij sta, maar deze man wekt mijn interesse. Misschien omdat ik toch al van plan ben om een boottocht te maken? “But you get wet, very wet”. Amerikaanse toestanden en heisa maken om niks? Het zal toch wel mee vallen?

Zowel vanaf de Braziliaanse als de Argentijnse kant van de watervallen kun je een boottocht maken over de Rio Iguazu. Tickets kun je boeken bij het vertrekpunt van de boot, maar ook bij de ingang. Gelukkig is het ticket de hele dag geldig, dus je hoeft je niet vast te leggen voor een bepaald tijdstip.

De boottocht aan de Braziliaanse kant, de Macuco tour, is perfect georganiseerd. Met een elektrisch treintje rijd je vanaf de bushalte naar de rivier. “De vruchten van die plant zijn giftig, maar je kan ze wel gebruiken om je kleding te wassen”. Hoewel vriendlief en ik de enige niet-Spaanstalige toeristen zijn, krijgen we gewoon uitleg in het Engels over alles wat we zien. Wanneer het treintje stopt is het nog maar een paar minuten lopen over vlonders naar de Rio Iguazu.

Het drupt. Er vormt zich een klein plasje water, wat langzaam groter en groter wordt. De mensen die de boot uit komen zijn nat, écht nat. Wat ben ik blij dat ik een kluisje tot mijn beschikking heb waar ik mijn grote cameratas in kan doen. Alleen de actioncam gaat mee op de boot, dat is me wel duidelijk. De beelden van de boottocht zijn spectaculair!

boottocht iguazu
De Macuco tour in Iguazu: met een bootje tussen de watervallen

De boottocht begint rustig, maar al snel laat de bootman zijn motor ronken. Er spat wat water op. Mijn plastieken poncho vangt wind. Ik duw de uiteinden wat verder weg onder mijn kont, hopend dat hij me straks droog houdt.
We naderen de eerste waterval. Alle passagiers worden hier op de foto gezet, welke je na afloop kan bestellen. En dan begint het spektakel, we varen naar de tweede waterval. De boot gaat bijna onder de waterval door, en ik voel water stromen op plekken waar ik dat helemaal niet wil voelen. Wat een watermassa! Na een kort rondje varen we nog een keer door de waterval heen en de weinig plekjes die nog droog waren zijn dat nu ook niet meer. Ik snap nu ook wat er bedoeld wordt met de opmerking “you get wet”. Geen woord gelogen.

Wanneer je een boottocht maakt aan de Argentijnse kant zijn daar geen kluisjes, je spullen moeten in een wetbag.
Na afloop kleed ik me snel om in de aanwezige kleedruimte. Ik was niet helder van geest genoeg om een handdoek mee te nemen, maar gelukkig heb ik wel wat droge kleren bij me. Al zou een extra set ondergoed welkom zijn geweest…

Meer informatie vind je op de officiële websites van Iguazu (Argentijnse kant) en Iguassu (Braziliaanse kant). 

Overnachten bij de Iguazu watervallen

Je kunt zowel aan de Argentijnse als aan de Braziliaanse kant van de watervallen overnachten. Ik wilde zoveel mogelijk bij de watervallen zijn en overnachtte daarom in beide landen.

In Argentinië sliep ik in Tangoinn Club Iguazu. Tangoinn Club Iguazu ligt buiten het centrum van het stadje Iguazu. Er liggen niet echt veel restaurants in de buurt, maar tegen een kleine meerprijs kun je avondeten bestellen. Het is ook mogelijk om zelf te koken. Er rijden bussen en shared taxi's naar het stadje en naar de watervallen. 

Heb je weinig tijd? Met deze excursie haal je het meeste uit je dag!

In Brazilië overnachtte ik in het knusse Iguassu Guesthouse. Deze budgetaccommodatie ligt centraal in het plaatsje Foz do Iguaçu. Vanuit het Guesthouse is het maar een klein stukje lopen naar de bussen om de Iguazu watervallen te bezoeken. Ik koos zelf voor een eenvoudige private room, maar er zijn ook dorms. Het guesthouse heeft een keuken zodat je eventueel zelf kunt koken. Ontbijt zit bij de prijs in. 

Beide accommodaties hebben een zwembad. In de zomer lijkt me dit heerlijk, maar in de winter was het echt te koud om buiten te zwemmen.

watwerval iguazu argentinie
Vele kleine watervallen maken samen grote watervallen

Praktische tips om de Iguazu watervallen te bezoeken

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry