home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
20/10/2019

Tips voor Snaefellsnes in IJsland

Tijdens mijn rondreis door IJsland in de winter besluit ik naar Snaefellsnes te gaan. Dit schiereiland heb ik tijdens mijn vorige reis naar IJsland niet bezocht. Ik ben heel benieuwd hoe Snaefellsnes in de winter zal zijn! 

snaefellsnes zee
De ondergaande zon vanuit mijn Snaelfellsnes

Speciaal voor jou zet ik de leukste bezienswaardigheden voor Snaefellsnes in de winter voor je op een rij. Met natuurlijk een hoop praktische tips voor west IJsland.

Ik begin deze blog met tips voor Snaefellsnes met de Snaefellsnes kaart. Zelf vind ik het altijd handig om het hoe-wat-waar in één oogopslag te zien. Zeker met die lastige plaatsnamen van IJsland.

kaart snaefellsnes bezienswaardigheden
1. Kirkjufell Mountain - 2. Kirkjufellsfoss - 3. Grundarfjordur - 4. Djupalonssandur 5. Gestatofa Visitor Centre 
6. Malariff Light House - 7. Londrangar - 8. Amarstapi - 9. Tradir Guesthouse

Bezienswaardigheden van Snaefellsnes

Het vissersdorp Grundarfjordur

Mijn ontdekkingstocht door Snaefellsnes begint aan de noordkant van het eiland bij het dorp Grundarfjordur. Het kleine dorp ligt ingeklemd tussen de bergen en de zee en is maar een paar straten groot.

In het dorp vind je – niet onbelangrijk – een tankstation en een Saga Center met heerlijke warme chocolademelk en koffie.

Vanaf de noordkant van het eiland vertrekken er boten naar de Westfjorden, een ruig maar verfijnd landschap met fjorden en zeehonden.

grundarfjordur
Grundarfjordur met Kirkjufell Mountain

Kirkjufell Mountain: de meest fotogenieke berg van IJsland

Vanuit Grundarfjordur is het maar een paar minuten rijden naar Kirkjufell Mountain, de meest gefotografeerde berg van IJsland. Het is niet raar dat deze berg zo vaak op de foto staat: de berg rijst als een grote molshoop zomaar uit de aarde. Kirkjufell Mountain steekt mooi af tegen de zee en de helderblauwe lucht.

Wanneer ik arriveer bij Kirkjufell Mountain is er van die helderblauwe lucht weinig te bekennen. Het is een gure grijze ochtend in februari. De ijzige wind duwt krachtig tegen de deur van de auto aan en belemmert mij een vrije doorgang. Toch is het druk op de kleine parkeerplaats.

Een enkele bikkel trotseert de koude en begint aan de beklimming van de Kirkjufell Mountain. Ik loop een stukje om de berg heen over het winderige pad over het strand. Wanneer er natte sneeuw en hagel de lucht uit komt zetten, is de lol voor mij er snel af.

kirkjufellsfoss hoogtepunt ijsland
Kirkjufell Mountain is een van hoogtepunten van Snaefellsnes

Kirkjufellsfoss: de mooiste waterval van Snaefellsnes

Een bezoek aan Kirkjufell Mountain is niet compleet zonder een bezoek aan Kirkjufellsfoss. Deze fraaie waterval ligt aan de voet van de berg een de overkant van de weg.

Kirkjufellsfoss is deels bevroren. Het ijskoude water stroomt naar beneden door een muur van ijspegels. De pegels glinsteren in het spaarzame licht. Door de wind is er een muur van koude nevel langs de waterval ontstaan.

Het pad naar de top van de waterval is glibberig door de aangevroren nevel. De rubbere matten op het pad doen daar weinig tegen. Mijn ijsijzers zorgen voor een beetje grip. Voetje voor voetje schuifel ik omhoog.

Het kost wat moeite, maar uiteindelijk ben ik boven. (In de zomer loop je hier zonder ijsbaan fluitend naar boven.) Het was de enge klim waard, wat is het hier mooi! Aan mijn voeten ligt de Kirkjufellsfoss tegen een decor van de Kirkjufell Mountain en de grijze zee.

In deze blog lees je meer over watervallen in IJsland.

Met de auto vervolg ik de kustweg langs het noorden van het eiland. De weg kronkelt verder voor het fraaie landschap van Snaefellsnes. Ik geniet van het uitzicht over de zee en over Snaefellsjokull National Park met zijn gletsjers en besneeuwde bergtoppen.

kirkjufellsfoss waterval
De waterval van Kirkjufellsfoss

Djupalonssandur: een strand met zwarte rotsen

Djupalonssandur is een van de vele zwarte stranden van het schiereiland Snaefellsnes. Het strand is bezaaid met keien en ligt aan de voet van de Snaefellsjokull gletsjer. Op weg naar het strand passeer ik bijzondere rotsformaties. Een rots met een gat, genaamd Gatklettur, is een erg populaire selfiespot. Ik heb even geen zin om met mijn kop op de foto te gaan, dus ik wacht geduldig totdat er niemand meer voor mijn beeld staat.

In het verleden was Djupalonssandur de thuishaven van zestig vissersboten. Het enige wat nu rest, zijn de roestige resten van een wrak. 

djupalonssandur beach

Malariff Light House

Mijn volgende stop is het Gestatofa Visitor Centre. In het kleine bezoekerscentrum van Snaefellsnes is een tentoonstelling over ontstaan en de natuur in het gebied. Naast mooie foto’s zijn er opgezette dieren en vulkanische gesteente te zien. Informatieve borden worden afgewisseld met filmpjes en animaties. Voor kinderen wordt het ontstaan van het eiland uitgelegd aan de hand van een metersland stripverhaal – zo leuk!

Malariff Light House is niet de meest bijzondere vuurtoren van IJsland. Het prachtige landschap rondom de vuurtoren maakt de lichte teleurstelling ruimschoots goed.

malariff lighthouse
Malariff Light House kijkt uit over de oceaan

Wandelen rondom Londrangar

Ik laat de auto bij het bezoekerscentrum staan voor een korte wandeling. Na de vuurtoren volg ik het smalle kustpad naar Londrangar. Dit is een bijzondere rotsformatie aan de kust van IJsland.

Wanneer het smalle pad verdwijnt in de sneeuw, loop ik verder over de zwarte gestolde lava. Het gaat steeds harder waaien en de golven slaan steeds harder tegen de rotsen aan. Dit zorgt voor een metershoge muur van druppels.

En dan ben ik bij de metershoge rotstorens die uitkijken over de oceaan. Dit is IJsland op zijn best!

Veel mensen benaderen Londrangar vanaf de andere kant, vanaf het Londrangar View Point.

londrongar
De prachtige omgeving van Londrangar

De rotsformaties van Amarstapi

De laatste stop van mijn bezoek aan Snaefellsnes is de haven van Amarstapi. Net buiten de haven ligt een aantal bijzondere rotsformaties.

De haven van Amarstapi is een fijne plek om te bezoeken in de zomer. Er is een groot grasveld waar je heerlijk kunt picknicken en een solide voetpad maken het gebied toegankelijk voor jong en oud. Tijdens mijn bezoek aan IJsland in de winter komt de regen echter met bakken de lucht uit. De wind is weer in kracht toegenomen. Ik maak snel wat foto’s en dan volg ik het voorbeeld van de mensen om me heen. Snel wegwezen, de auto in.

gatklettur ijsland
Selfiespot Gatklettur

IJsland noorderlicht

Snaefellsness is een goede plek om het noorderlicht in IJsland te zien. Het is er minder vaak bewolkt dan aan de zuidkust bij Vik. (Al regent het nog altijd veel, weet ik uit ervaring.) Bovendien ligt Snaefellsnes net wat noordelijker, waardoor de kans op noorderlicht groter is.

Het zien van het noorderlicht was een van de highlights van mijn bezoek aan Snaefellsnes in de winter!

In deze blog lees je alles over het noorderlicht in IJsland.

noorderlicht ijsland
Het noorderlicht in IJsland

Praktische tips voor reizen naar Snaefellsnes

Een dagtrip naar Snaefellsnes vanuit Reykjavik

Het is maar twee uur rijden naar Snaefellsnes vanuit de hoofdstad van IJsland. Het zou dus mogelijk zijn om Snaefellsnes te bezoeken als dagtrip uit Reykjavik. Vergis je echter niet: als het weer omslaat tijdens je bezoek aan IJsland in de winter dan ben je meteen een stuk langer onderweg.

Omdat er veel bezienswaardigheden op Snaefellsnes zijn, heb ik er voor gekozen om op Snaefellsnes te overnachten. Na twee nachten Snaefellsnes heb ik nog steeds niet alles gezien!

winter snaefellsnes
Winter in IJsland

Overnachten op Snaefellsnes

Ik overnacht aan de zuidkust van Snaefellsnes. in het Tradir Guesthouse. Vanuit mijn piepkleine kamer kijk ik uit over de koeien en de zee. Gelukkig is er een grote gemeenschappelijke ruimte met een bar en een restaurant. Het aanbod van gerechten is beperkt, maar de prijs-kwaliteitsverhouding is voor IJslandse begrippen erg goed. Ik geniet van het lekkere eten hier.

De accommodatie ligt een beetje in de middle-of-nowhere. Er liggen een paar eettentjes in een straal van een paar kilometer, maar ik doe niet te moeite om voor eten de kou in te gaan.

Ik ga wel de kou in voor het noorderlicht, maar dat is een ander verhaal :)

lomndrangar ijsland
De rotstorens van Londrangar 

Reizen naar Snaefellsnes

Je kunt je bezoek aan Snaefellsnes prima combineren met de grotten van Vidgelmir en de Spa in Krauma, een tof alternatief voor de Blue Lagoon. Beide liggen min of meer op de route tussen Snaefellsnes en Reykjavik. 

Heb je niet veel tijd in IJsland en wil je IJsland in het klein ervaren? Dan is het schiereiland Snaefellsnes in West-IJsland the place to be.

Meer lezen

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry