home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Achter de schermen #25

De winter is voorbij. Een winter waarin ik geen sneeuw heb gezien - op een paar kleine plekjes op de landingsbaan van Eindhoven na. Tijdens winterse stedentrip naar Belgrado leek het wel voorjaar! Dit en meer in deze nieuwe persoonlijke blog.

jenny
Op pad in Novi Sad

Hoe gaat het met mij?

Vorige keer vertelde ik kort wat over mijn soms chaotische leven en mijn persoonlijke doelen. Gaat het nu beter?

Laat ik eerlijk zijn: ik vind het nog steeds lastig om dingen GOED in te plannen. Ik ben van de lijstjes, maar soms houd ik me er niet aan. Omdat een van de pubers op school om aandacht vraagt. Omdat de dreumes wil ‘leesse’ met mama en de ‘laptop diggggt’ moet. (De 'ch' is nog een dingetje.) Aan het eind van de dag ik soms snel snel productief zijn om de gemiste taken in te halen. Maar hoe reëel is dat?

Lief zijn voor mezelf blijft een aandachtspunt. De pubers kunnen soms best een paar dagen wachten - ik wacht ook op hen. De dreumes daarentegen verdient (binnen grenzen) alle aandacht ;)

nederland wandelen
Samen wandelen

Corona

En toen kwam Corona.

De school gaat dicht, de school gaat weer open (voor examenklassen). Examens worden gecanceld, gaan door, toch weer niet. Ik zet thuisonderwijs op, geef online les, spreek met leerlingen en stiekem ben ik heel druk. Een teler op het NOS journaal had bedacht dat docenten die thuis zitten misschien wel zouden kunnen helpen met asperges steken ?!? Ik zit beslist niet verlegen om werk.

Ik móet leren focussen. Want met online vergaderingen in de mailbox (lees: veel mail), overleg via Whatsapp en onderwijs via Teams kom ik niet aan 'werken' en nakijken toe toe. Hoewel deze dingen bij werk horen, gaan ze ten koste van de efficiëntie. De dunne scheiding tussen werk en privé wordt dunner, wat is het toch lastig om grenzen te bewaken. Ik denk dat ik er langzaam beter in word, maar soms tolt mijn hoofd en ben ik even helemaal de kluts kwijt. Zo vergat ik mijn zonnebril bij de Lidl en mijn portemonnee bij de Appie. Gelukkig zijn er eerlijke mensen in Utrecht en heb ik beide items teruggevonden.

Corona is een strop voor de reiswereld. Corona is een strop voor bijna alle sectoren. Ik ben verzekerd van mijn salaris in het onderwijs, het bedrijf waar manlief werkt staat er minder rooskleurig voor. Met IkReis gaat het minder goed, iets wat veel reisblogs zullen herkennen. Mijn maandelijkse bezoekersaantallen dalen nog steeds en mijn inkomsten uit IkReis zijn gekelderd. Ik verdien niks meer. Dat doet pijn.

opendag
Opendag

Sommige ondernemers grijpen kansen, andere stonden erbij en kijken ernaar. 

Ik heb besloten dat ik voorlopig door wil gaan met hetgeen ik doe. Hopelijk komen er betere tijden. Dit betekent dat ik blijf schrijven over reizen en fotografie, ik ga niet ineens een blog starten over mondkapjes omdat ik daar meer mee verdien. Dat mag je struisvogelpolitiek noemen of gebrek aan ondernemersgeest. Ik loop het risico dat ik mezelf uit de markt prijs omdat niemand meer over reizen wil lezen. We gaan het zien. 

Wees lief voor elkaar. Iedereen lijdt onder corona. Iedereen heeft zijn eigen verdriet. Oordeel niet dat een ander het minder zwaar heeft dan jij, want dat wéét je niet. (En er zijn altijd dramaqueens die aandacht nodig hebben – die negeer ik nu maar een beetje…)

Leuke dingen de afgelopen tijd

En dan nu weer een positief stukje.

Februari begint met de opendag op school. Dat hoort niet perse bij de leuke dingen, maar het voelt wel altijd als een kantelpunt. Het schooljaar is dan halverwege.

In de voorjaarsvakantie ging ik met mijn moeder en dochter naar Servië. Het wordt onze eerst oma-moeder-dochter trip! Het was op sommige momenten vermoeiend (reizen met een dreumes is hard werken) maar wat hebben we genoten.

old town novi sad
HEt oude centrum van Novi Sad

De trip begon trouwens minder goed: de NS besloot geen treinen te laten rijden tussen Utrecht en Eindhoven. Snel schakelen, hoe kom ik op het vliegveld? Gelukkig kon manlief zijn werk een paar uur verlaten om ons weg te brengen. Zo fijn!

Belgrado is een rauwe stad met veel gezichten. Ik genoot van street art, lekker eten en bijzondere bezienswaardigheden. Novi Sad is een veel lievere stad, zo anders dan andere Balkan steden. Ik beklom hier het fort en genoot van de vele culturen die samenkomen in Novi Sad.

De foto’s zijn uitgezocht, maar de blogs zijn nog niet klaar. Hier kun je echter al meer lezen over Novi Sad en street art in Belgrado

Met een vriendinnetje bezocht ik het fotografie museum en het Omniversum in den Haag. Ik heb al jaren een museumjaarkaart en zou hem meer moeten gebruiken. Nu kan het helaas even niet, al zijn er veel musea met toffe virtuele tours.

georgie
Het mooie Georgië

Reizen de komende tijd

Helaas heb ik mijn reizen voor de maand april moeten annuleren. Ik zou met Pasen naar Dresden gaan, mijn eerste keer op pad zonder de kleine reiziger. Dat zou best een beetje spannend zijn, ook al is ze natuurlijk in goede handen bij pappa. Ik ben eerder in Dresden en wil al jaren terug. Hopelijk komt het er later dit jaar van.

Voor de meivakantie stond Georgië op de planning. Ik had een mooie route uitgestippeld en er zelfs al een blog over geschreven. Die blog over Georgië lees je trouwens hier terug. Ik heb mijn vliegtickets nog niet geannuleerd, ik hoop dat de maatschappij dat doet. Anders zal ik mijn geld kwijt zijn - de verzekering dekt niet. 

Misschien ga ik in mei naar Kassel. Alles is geregeld, ik duim dat het dan weer veilig is om te reizen! Dit geldt ook voor Indonesië waar ik deze zomer naar toe wil gaan.

Al jaren boek ik mijn vliegtickets heel ver vooruit. Ik reis altijd in het hoogseizoen, door vroeg te boeken heb ik jarenlang veel geld kunnen besparen. Helaas werkt dat nu tegen mij, want mijn vliegtickets kan ik niet kosteloos annuleren met mijn annuleringsverzekering van FBTO. Ik ben afhankelijk van de grillen van de luchtvaartmaatschappij en anders ben ik mijn geld kwijt. (Inderdaad, nóg een financiële strop.)

Dikke plus voor NS-internationaal waar je treinkaarten gratis mag omboeken of annuleren! Dresden kan ik gratis verzetten.

roadtrip tenerife
Roadtrip Tenerife: een prachtig landschap, maar toch viel het tegen

Beste gelezen nieuwe blogs

Mijn best gelezen blogs zijn redelijk constant over de afgelopen maanden/jaren. Zoals ik in mijn vorige achter de schermen al schreef zet ik liever nieuwe blogs in net zonnetje.

Dit zijn de best gelezen nieuwe blogs van februari en maart 2020. Heb jij ze al gezien?

1. Wonen in Montenegro
2. Reizen naar Sumba
3. Waarom Tenerife tegenviel

Hoe gaat het met jou? 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry