home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/11/2019

Accommodatie top 5

Mijn eerste vakantie in het buitenland is ruim 25 jaar geleden. In die 25 jaar heb ik allerlei accommodatie geslapen, zowel bij mensen thuis als in luxe(re) hotels. De ene accommodatie beviel beter dan de andere accommodatie, niet raar als je bedenkt dat ik meestal niet veel geld uit wil geven aan een slaapplek (al leer ik meer en meer genieten van de hotels van pers- en werkreizen!).

Toen Robert van Traveljunks me vroeg om mijn persoonlijke accommodatie top 5 te delen vond ik dat best nog wel een opgave. Bij deze dan toch mijn lijstje - waarbij ik er bewust voor gekozen heb niet teveel plekjes uit Indonesië te selecteren :)

accommodatie bali
De infinity pool van het Hamsa Resort in Lovina

1- The Hama, Lovina, Bali

The Hamsa in het noorden van Bali is echt een van mijn favoriete plekjes op Bali. Het resort heeft meerdere zwembaden (inclusief infinity pool!), uitzicht op zee, yoga in de vroege ochtend, een lekkere massage en heerlijk huisgemaakt eten en drinken. Echt oase van rust in het soms zo hectische Indonesië. 

Meestal ontbijt ik in Indonesië met rijst (nasi kuning) en als het niet anders kan met toast, maar de muesli met yoghurt en vers fruit die ze hier hadden smaakte voortreffelijk! Juist omdat ik al weken geen yoghurt meer op had en al helemaal geen muesli heb ik extra genoten van de pure ingrediënten.

ontbijt hamsa resort lovina bali
Een puur en vers ontbijt in het Hamsa Resort in Lovina

2 - Rijnland III, Oosterschelde, Zeeland

Qua luxe geen topper, maar wel qua gezelligheid en gastvrijheid. Sinds ik 2008 ga ik elk jaar wel een weekend met vrienden op pad met de Rijnland III, een omgebouwd vrachtschip wat overnachtingsmogelijkheid biedt aan 8 duikers.

Frits en Joke doen keer op keer weer hun best om leuke duikstekken aan te doen die je vanaf de kant en zelfs met andere boten niet kan bereiken. Daarnaast is ook het eten en drinken aan boord top geregeld. Eerder schreef ik al over wat je allemaal kan zien tijdens het duiken in Zeeland.

De boot staat sinds een paar jaar te koop, dus het is de vraag hoe lang ik nog van dit bijzondere stekje kan genieten. 

rijndland zeeland nederland
Varende accommodatie: de RijnlandIII op de Oosterschelde

3 - Clarion Collection Hotel Aurora, Tromsø, Noorwegen

In Noorwegen is bijna alles dicht tussen kerst en oud en nieuw. Hoe extreem dit zou zijn merkte ik pas toen ik alles al geboekt had en al lang en breed in Noorwegen zat... Noodgedwongen bleef ik vooral in hotels die uitmaakten van de bekende grote internationale ketens - er was nauwelijks keus in het noorden van Noorwegen.

Zo belandde ik in het Clarion Collection Hotel Aurora. Het Clarion Collection Hotel Aurora in Tromso is een heerlijke plek om te blijven. Dat zeg ik niet vanwege de schilderijen met foto's van het Noorse onderwaterleven die boven elk bed te vinden zijn ;) De kamers zijn weliswaar niet heel groot, maar er zijn veel en gezellige algemene ruimtes voor gasten. Er is grote lounge, een eetzaal, een kleine fitnessruimte met sauna én een jacuzzi op het dak!

Ontbijt en dinerbuffet zijn bij de prijs inbegrepen. Fijn, want eten en drinken in Noorwegen is alles behalve goedkoop. Daarnaast wordt er rond de klok van drieën een wafelijzer in de eetzaal neergezet en kunnen alle gasten zelf een wafel bakken. Verser kan niet! Ook is er gratis water, koffie, thee en vers fruit.

tromso accommodatie
Oud en nieuw naast de jacuzzi van het Clarion Connection Hotel Aurora in Tromso

4 - Posada Campo Morado, Huacalera, Jujuy, Argentinië

Na een paar nachten in kamers van postzegelformaat of met gedeelde faciliteiten buiten aan de patio terwijl de temperatuur het vriespunt nadert, verlang ik naar een nachtje in een kamer met een goed bed en wat meer comfort. De keus valt op Posada Campo Morado in Argentinië.

De kamer ziet er uit om door een ringetje te halen: een ruime kamer, een groot tweepersoonsbed, stijlvolle inrichting, een eigen zitje buitje en een ruim ligbad met massagestralen. Heerlijk om even weg te vluchten van het rode stof van de provincie Jujuy.

posada campo morado jujy argentinie
De ruime en sfeervolle kamer in Huacalera, Argentinië

Het ontbijt wordt geserveerd in een zaaltje met ook voor details als een koperen fornuis met potten en pannen, droogbloemen en kleine cactussen. Ook ik er een barretje en zijn er dvd's te leen.

5- Kamperen in de Witte Woestijn, Egypte

Een plek met honderden sterren: de witte woestijn in Egypte. Mijn tentje is klein, mijn matje dun. Het is zo koud dat ik mijn hoofd verstop onder een muts. Eigenlijk steekt alleen nog mijn neus onder de dikke, zware dekens van kamelenhaar uit. 

Ik word vroeg in de ochtend wakker, nog voor de zon goed en wel boven de horizon uit piept. Het gedempte licht heeft een betoverend effect op het surrealistische landschap. Ik geniet van de rust en de kleuren.

De gids warmt water op in een houtvuur. Langzaam warm ik op door de zon en de hete thee. Een heerlijk begin van de dag!

kamperen woestijn
Kamperen in de Witte Woestijn

Bijzondere vermelding: Tajen, Bali

Mijn oude thuis in Bali. Een eenvoudig huis, zonder airco. Geen behang maar muren van steen, de vloer van beton. De bedden zijn al jaren aan vervanging toe en net matras ligt als een plank. Warm water is er niet, niet eens een douche. Je wassen doe je, minstens twee keer per dag, met de mandi bak. Een bak met water waaruit je met een klein emmertje water schept om me te wassen.

In 2006 heb ik vrijwilligerswerk gedaan in het dorp Tajen. Helaas lukt het me niet om ieder jaar terug te gaan, maar ook als ik een jaartje oversla krijg ik de vraag 'kapan pulang' (wanneer ben je thuisgekomen). Ik slaap er iedere keer weer als een roos bij de lieve familie die me als een dochter ziet. 

tajen bali indonesie
Mijn slaapkamerdeur in Tajen

Al met al vormen mijn favorieten een divers rijtje, van redelijk luxe tot vrij eenvoudig. Hoe duur en luxe iets is, vind ik niet belangrijk. Ik geniet het meest als ik het idee heb dat ik welkom ben, persoonlijke aandacht krijg en de eigenaar zijn accommodatie met zorg en liefde runt.

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry