home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug)
- Singapore (aug)
- Maleisië (aug)
- Brabant (sept)
- Ameland (okt)
- Tsjechië (dec)


banner van sunny cars

banner booking


Uit in de Kop van Zuid

Mijn eerste indruk van Rotterdam is niet bepaald positief te noemen. Natuurlijk, de rondvaart door de haven vond ik geweldig als kind, maar toen ik als bijna-twintiger terugkeerde naar de havenstad kon ik niet anders dan concluderen dat ik Rotterdam een grauwe en saaie stad vond. De prestigieuze kubuswoningen bij Blaak deden mijn mening niet veranderen.

erasmusbrug rotterdam nederland
De Erasmusbrug verbindt noord en zuid

Inmiddels ben ik ouder en wijzer geworden en kan ik alleen maar zeggen dat ik Rotterdam meer en meer ben gaan waarderen. Met name de Kop van Zuid vind ik een heerlijk plekje om te vertoeven. Fotogeniek. Divers. Wanneer ik mezelf aanbied als een van de organisatoren van een uitje voor fotografen is mijn keus snel gemaakt: ik ga met twintig fotoliefhebbers naar de Kop van Zuid!

De Kop van Zuid is en wordt gebouwd rondom in onbruik geraakte haventerrein rondom de Wilhelminapier. In de jaren 90 zijn Bakker en Koolhaas begonnen met het ontwerp wat onder andere door de Erasmusbrug noord en zuid met elkaar moet verbinden. Oude havengebouwen worden afgewisseld met moderne hoogbouw langs de Maas.

de rotterdam
De Rotterdam vanaf de Maaskade

De Rotterdam

Een van de paradepaardjes van de Kop van Zuid is ongetwijfeld ‘de Rotterdam’. De basis van het gebouw heeft ongeveer de grootte van een voetbalveld en de drie torens zijn maar liefst 44 etages hoog. In het gebouw is de unieke combinatie van wonen, werken (kantoren), recreatie (een hotel en verschillende bars/restaurants) ondergebracht. Terwijl de bovenkanten van de torens elk hun eigen bestemming hebben, zijn de onderste etages op speelse wijze met elkaar verweven. Welke gemeenteambtenaren kunnen zeggen dat ze zowel fietsen van permanente bewoners van hun kantoor als het hotel in hun kantoor in kunnen kijken?

De Rotterdam is niet vrij toegankelijk voor het publiek, maar met een rondleiding op plaatsen die normaal niet toegankelijk zijn. Het meest bijzondere is misschien nog wel de klim (met de lift ;)) naar de veertigste etage vanwaar je een prachtig uitzicht hebt over de stad, de euromast, de havens en de Erasmusbrug.

“Wat voor een groep mensen ga ik rondleiden?” Nou, ja, ehhhhh, mensen met camera’s. Die foto’s willen maken, véél foto’s. En dat is zonder twijfel gelukt. Zelf kon ik er ook niet genoeg van krijgen, voor mij had de rondleiding best langer mogen duren dan het gereserveerde uurtje. En had de glazenwasser even langs mogen komen: de ruiten waren door al die rondleidingen best vettig geworden.

uitzicht over rotterdam
Uitzicht over Rotterdam vanuit de Rotterdam

O ja, als je voldoende geld hebt, kun je natuurlijk ook gewoon een appartement met uitzicht kopen. De goedkoopste woningen kosten ongeveer 190.000 euro. Nadeel is dat je geen ‘buiten’ hebt, niet eens een balkon… Misschien krijg je er bij aankoop van de woning een glazenwasser bij?

Het Nederland Fotomuseum

Als trotste bezitter van een museumjaarkaart ben ik regelmatig in een museum te vinden. Mijn favorieten zijn echter niet het vernieuwde Mauritshuis of het Rijksmuseum, maar de wisselende fototentoonstellingen in het GEM in den Haag, FOAM in Amsterdam en het Nederlands Fotomuseum in Rotterdam. Die laatste is momenteel dicht vanwege een verbouwing, maar eind september 2015 wordt het hernieuwde museum heropend. Mét een nieuwe ingang en een uitgebreide museumwinkel. Helaas, tijdens dit bezoek aan Rotterdam sla ik het museum dus over.

nederlands fotomuseum rotterdam
Nederlands fotomuseum in Rotterdam

Vanaf 26 september staat het museum in het teken van mode met onder andere een grote retrospectieve tentoonstelling van het werk van modefotograaf Horst P. Horst en een unieke link tussen fotografie en modeontwerper Mathijs van Bergen.

De Cruise Terminal

Pal naast de Rotterdam ligt de Cruise Terminal Rotterdam, de oude aankomst- en vertrekhal van de Holland-Amerikalijn. Meer dan een half miljoen avonturiers en gelukzoekers meerden hier aan op weg naar hun nieuwe vaderland.

De laatste boot naar Amerika vertrok reeds in 1971, maar nog altijd leggen cruiseschepen hier aan.

holland america line rotterdam
De Holland America Line anno nu

Mevrouw met je rode jurk met witte stippen. Mevrouw met de bijpassende rode schoenen en een roze zakdoek in je hand. Ik weet niet wie je bent en naar wie je zwaaide, maar je leek zomaar even op bezoek in 2015 vanuit een tijd dat de échte Holland-Amerika nog voer. Je paste niet bij de cruise die vertrok op een warme augustusdag in 2015. Bedankt mevrouw voor je aanwezigheid.

Hotel New York Rotterdam: de geschiedenis leeft

Het statige pand van Hotel New York spreekt tot de verbeelding. Wist je dat zangeres Anouk in dit hotel haar studioalbum ‘Hotel New York’ schreef? Ik snap het wel, een retraite in een hotel met een prachtig uitzicht doet ook mijn creativiteit goed. Al zie ik mezelf nog niet zo snel een studio instappen (en dat is beter voor iedereen!).

Hotel New York is gevestigd in het voormalige directiepand van de Holland-Amerikalijn. Hotel New York is uiteraard een begrip in Rotterdam. Even naar de barbier in de kelder, een broodje tijdens een zakenlunch of een sfeervol diner in de avond. Hotel New York is zeker niet de goedkoopste optie, maar wel een optie met allure en een rijke geschiedenis.

Het uiterste puntje van de pier voor het hotel is een heerlijk plekje om even te zitten en mensen te kijken. Zeker in de zomer wanneer de ligbedjes op het gras in gebruik zijn is het een komen en gaan van allerlei typen mensen. Een heerlijk gemêleerd gezelschap!

Het klinkt misschien raar, maar de dorito’s met kaas en guacamole doen me denken aan de zonnige vrijdagmiddagborrels op mijn werk in Engeland.

rijnhaven rotterdam
De Rijnhaven in Rotterdam

Espressobar Posse

Aan de overkant van de Rijnhaven, bij Hotel New York de loopbrug over, vind je Expressobar Posse. Dit verborgen pareltje is geopend van vrijdag tot en met maandag. En ze serveren meer dan alleen espresso: naast thee en fris hebben ze ook gebak, broodjes en complete maaltijden op de kaart staan.

Ik kies voor een sandwich met geitenkaas. Terwijl ik min of meer een paar sneetjes brood met wat kaas verwacht, trek ik heerlijke toast, veel smeuïge kaas, zomerse zongedroogde tomaten en knapperige salade aan. Absoluut een aanrader!

Ook de cheesecake is niet te weerstaan.

geitenkaas posse rotterdam

cheesecake posse rotterdam
Zomerse sandwich met geitenkaas en cheesecake in Espressobar Posse

Eigenlijk is de espressobar veel meer dan een eenvoudige koffietent. Er is tevens een galerie met foto-exposities te vinden en er is een boekwinkel. 

Vervoer naar de Kop van Zuid Rotterdam

De Kop van Zuid staat niet bepaald bekend om een ruim aanbod aan parkeerplekken. Persoonlijk vind ik dat geen enkel probleem, omdat dit deel van Rotterdam prima met de metro te bereiken is.

Een beetje toeristisch, maar zeker leuk, is om met de watertaxi naar de Kop van Zuid te gaan. Vanaf de Nieuwe Maas heb je een mooi uitzicht over de Erasmusbrug en kun je tevens de SS Rotterdam bezoeken.

Tip: Je kunt bijzonder overnachten in Rotterdam in een aantal van deze bezienswaardigheden!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry