home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local Uruguay

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Even voorstellen 

Mijn naam is Bart en samen met mijn vriendin Nathalie ben ik in oktober 2014 geëmigreerd naar Uruguay. Via mijn werk was er een opening om in Montevideo te komen werken, en zonder hier lang over na te hoeven denken zeiden we JA! We hadden altijd al de droom om een keer voor langere tijd in het buitenland te wonen, en waren beiden gecharmeerd van Zuid-Amerika. 

estancia uruguay
Estancia

Als gevolg van het verhuizen naar het buitenland zijn onze hobby’s - het reizen en daarbij medereizigers ontmoeten alleen maar sterker geworden. Naast onze blog (eigenlijk meer Nathalie :) Hastalaproxima verhuren we ook een van onze slaapkamers via Airbnb hier in Uruguay. We hebben hier zelfs al een paar Nederlanders mogen begroeten! 

Wonen in Uruguay? 

Leven als Nederlander in Uruguay betekent… dat je soms geduldig moet zijn. Dit geldt misschien voor meerdere Zuid-Amerikaanse landen. Daarnaast is Uruguay niet het expat-land bij uitstek en moeten zowel de Uruguayan aan expats wennen en vice versa. Een goed voorbeeld is dat toen ik mij ging aanmelden voor de sportschool ik mijn paspoortnummer moest doorgeven. In Uruguay hebben ze alleen nummers in tegenstelling tot Nederland waar we nummers en letters hebben. Dat gaat dus niet. Het computersysteem accepteerde mijn gegevens niet, en na een uur bij de balie hadden de medewerkers maar iemand gevraagd om zijn nummer te gebruiken. 

downtown montevideo uruguay
Downtown Montevideo

Soms moet je ook slim zijn en de cultuur een beetje bespelen. Toen ik mijn creditcard ging aanvragen werd me duidelijk gemaakt dat je deze alleen na 6 maanden in Uruguay gewoond te hebben kan krijgen. Toen ik een week later weer naar de bank ging heb ik gelogen over mijn aankomstdatum en twee weken later had ik mijn Uruguayaanse credit card. Er werd geen echte check uitgevoerd. 

Reizen door Uruguay? 

Met berichten uit alle hoeken van de wereld over aanslagen, natuurrampen, maniakken is dit alles Uruguay gelukkig bespaard gebleven. Het is een heel veilig land. Als tourist in een onveilig gekenmerkt land kan je natuurlijk vaak nog veel zien. Maar om ergens voor een langere tijd te wonen en werken is veiligheid en vrijheid van bewegen belangrijk. Ik ben blij dat ik niet altijd in de alerte modus moet zitten. Qua veiligheid voelt het voor mij niet minder veilig aan als Nederland. Uruguay is het enige land in Zuid-Amerika wat geen bijzondere veiligheidsrisico’s kent door het ministerie van Buitenlandse Zaken. 

uruguay local mate
Local met mate op straat in Uruguay

Going Local 

Een van de belangrijkste kenmerken van een Uruguayaan is zijn mate. Wil je 100% voor local aangezien worden koop dan een mate, yerba en een thermoskan en ga in Montevideo aan de Rambla (de boulevard) zitten. Sip samen met je vriend of vriendin aan je mate en kijk naar de mede matedrinkende mens om je heen, zie de hardlopers of fietsers voorbij gaan, en geniet van de zon. Je mate mag je gewoon in de supermarkt meenemen, en zelfs in restaurants kan je het zonder problemen meenemen en ter plekke drinken. 

Wil je uit eten gaan in Uruguay houd er dan rekening mee dat restaurants om 20:00 uur pas open gaan. Kom je er om 20:00, dan ben je de eerste. Daarom is het echt aan te raden om tussen 21:00 en 22:00 te gaan dineren. De variëteit in de keuken is niet zo heel groot, maar ze hebben hier bijzonder goed vlees. Als echte local ga je hiervoor naar een van de vele Parilla (barbeque) restaurants, of bereid je zelf een asado (het barbecuen zelf) met familie en vrienden. Er is vaak een strijd tussen Argentinië en Uruguay over waar je de beste steak vindt. Naast de steak zijn er nog meer meningsverschillen over wie wat heeft uitgevonden, maar daarover ga ik nu niet in details treden ;-)

parilla uruguay
Parilla in Uruguay

Wat je gedaan moet hebben voordat je Uruguay verlaat?

Qua drinken moet je de Tannat wijn geprobeerd hebben en qua eten een chivito (een sophisticated hamburger), en een nagerecht met dulce de leche. Ook kent Uruguay een hele lange en mooie kustlijn met gezellige dorpjes, waarvan er verscheidene het bezoeken waard zijn. Voor Ibiza parties ga je in januari naar Punta del Este, voor surfen naar La Pedrera of Punta del Diablo, en voor een heuse hippy-style ervaring is Cabo Polonio het bezoeken waard. 

uruguay punta del este
Punta del Este in Uruguay

cabo polonio uruguay
Hippy-stijl Cabo Polonio 

Voor het echte Gaucho leven is een bezoek aan in van de Estancia’s (boerderijen) in het binnenland aan te raden. Hier zullen de locals je alles vertellen over het leven op de boerderij en kun je soms zelfs meehelpen, paardrijden en heerlijke gerechten eten die door de boerin zijn klaargemaakt. Zelf hebben wij altijd goede ervaringen gehad bij Estancia de los Platanos, maar Uruguay kent verschillende Estancia’s met de mogelijkheden voor een dagtrip of een weekendverblijf. 

Bedankt Bart voor je leuke bijdrage aan Going Local Uruguay!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry