home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
24/06/2019

Tips: foto's na de reis

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 9: wat doe je met je foto's na de reis?

Elk jaar maak ik duizenden foto's, zowel reisfoto's tijdens mijn vakanties en persreizen als ook vrij werk (in Nederland). Naarmate camera’s in telefoons beter worden, raken meer en meer mensen verslaafd aan fotografie. Deze foto's belanden op je computer en daarnaast zetten mensen een kleine deel online op sociale media of een persoonlijk blog. Maar wat kun je nog meer met foto's?

Kill your darlings

Je hebt een mooie reis gemaakt, je komt terug met honderden foto's. Wees eerlijk, niemand staat er op te wachten om tientallen selfies van jou te zien. En hoe mooi de bestemming ook wat, na een dozijn zonsondergangen geloof je het wel.

More is less, maak een mooie selectie, deel deze met mensen, en houd de rest lekker voor jezelf. Selecteren is niet altijd makkelijk, maar je zult vanzelf merken dat je een betere fotograaf wordt wanneer je met een kritische blik naar je eigen werk (en dat van anderen) leert kijken.

Tip: werk met verschillende mapjes in Windows. Je kan foto’s dan tijdelijk elders parkeren zonder ze meteen weg te gooien. Sla bewerkte en onbewerkte foto’s onder verschillende namen op, zo houd je het origineel.

fotografie decoratie drieluik
Een drieluik met klaprozen uit Oezbekistan

Versier je huis

Je kan er voor kiezen om je hele huis met foto's te behangen, maar zelf heb ik slechts paar foto's ophangen. En wanneer ik er op uitgekeken raak heb ik de foto's zo vervangen! In een oogwenk krijgt een deel van mijn huisje zo een nieuwe look.

In mijn gang hangt een drieluik van klaprozen uit Oezbekistan. Ik word altijd vrolijk wanneer ik de fragiele bloemen in een open veld zie staan, spelend met de zon en de wind. De foto's vormen een eenheid, en door te kiezen voor een serie van rood met gele en zwarte details komen de bloemen en foto's beter tot hun recht dan wanneer je een enkele foto in zou lijsten.

Tip: Voor een speels effect kun je ook foto's in houten lijstjes doen welke je met haakjes van de bouwmarkt aan elkaar schroeft.

tips fotografie decoratie DIY

TIP FOTOGRAFIE DECORATIE
Met eenvoudige lijstje en haakjes van de bouwmarkt maak je snel een originele versiering voor je huis

Uiteraard kun je ook je mooiste (vakantie)foto's af laten drukken op bijvoorbeeld canvas of aluminium. Zelf geniet ik al jaren van een schildpad op canvas welke ik maakte tijdjes mijn eerste duikvakantie in Dahab. Niet mijn beste onderwaterfoto ooit, maar wel een dierbare herinnering.

Een personalized telefoonhoesje

Toen ik mijn blauwe iPhone kocht, kocht ik er een blauw hoesje bij. Maar eigenlijk is het veel leuker om je mooiste foto af te laten drukken op een hoesje voor je telefoon. Ik moet dit nog steeds een keer doen.

Maak een album

Eerder liet ik je een kijkje nemen in mijn oude fotoalbums: met fotohoekjes plakte ik foto's in een album en ernaast schreef ik tekst. Deze albums zijn ware kunstwerkjes, zowel het eerst album wat ik maakte als ukkie van 10 jaar als een van de laatste albums, waarbij ik bijzondere foto's grote af liet drukken om deze in het album beter te benadrukken. 

fotoalbum reisfotografie
Elke foto krijgt het formaat dat hij verdient

Ook al maak ik mijn foto's al jaren digitaal, toch vind ik het heerlijk om door fotoalbums te bladeren. Tijdens mijn laatste vakantiedagen voor de start van het nieuwe schooljaar zoek ik mijn foto's uit en maak een album.

Ik kies voor een album van 30x30 centimeter van Webprint. Niet echt een standaard maat, maar wel mijn favoriete maat voor een fotoalbum, lekker groot! Dit staat ook mooi in mijn boekenkast ;) Ik wil zowel de mogelijkheid om foto's groot af te drukken als ook de mogelijkheid om foto's per thema op een pagina te rangschikken zonder dat ik het idee heb naar postzegels te kijken. Webprint heeft echter ook kleinere (en goedkopere) albums, de kleine albums zijn ideaal om te vullen met foto’s van familie en vrienden wanneer je langere tijd op reis gaat. Deze passen makkelijk in je tas.

fotoboeken kast decoratie
Fotoboeken staan mooi in mijn woonkamer

Je hoeft geen software op je computer te installeren, je kan zo online aan de slag. Ik vind het een beetje eng om online een album te maken (wat als de verbinding weg valt?), maar je kan het album tussendoor zonder problemen opslaan. Toch werk ik liever offline, omdat voor mijn gevoel de software af en toe wat traag is.

Het is mogelijk om iedere bladzijde een andere achtergrond voor je foto's te nemen. Zelf heb ik geen gebruik van deze optie gemaakt, want ook hier geldt voor mij: less is more. Ik vind dat foto's het beste tot hun recht komen op een egale donkere achtergrond. En dat is het leuke van een album bij webprint: er zijn zoveel mogelijkheden dat het voor iedereen mogelijk is een persoonlijk album te maken wat aan je eigen wensen en stijl voldoet. Er zijn verschillende vrolijke achtergronden, je kan kiezen tussen ontelbare kleuren of je neemt een eigen foto als achtergrond. Ook de pagina-indeling, het aantal foto’s per bladzijde, kun je naar eigen inzicht aanpassen.

fotoalbum reisfotografie
Mijn album: mooie dikke bladen en het album kan helemaal open zonder dat de rug breekt

Nadat ik mijn album heb afgerond wordt het online naar webprint gestuurd die het in behandeling nemen. Na vier werkdagen trof ik mijn album aan op de deurmat en ik ben erg tevreden met het resultaat! De foto’s hebben de gewenste kleur en scherpte en ik ben verrast door het dikke fotopapier. Een aantal foto’s heb ik over meer dan één pagina afgedrukt en dit is goed gelukt: het album kun je helemaal openvouwen zonder dat de rug ‘breekt’.

Tip: wil je dagelijks naar je eigen foto's kijken? Je kan ook een gepersonaliseerde (school)agenda maken bij webprint.

Winactie

Geïnspireerd door dit artikel? Ik mag van webprint een cadeaubon van 30 euro weggeven. Laat snel een bericht achter op Facebook welke reis/vakantie/gebeurtenis jij graag in een album wilt zetten.

Op 1 oktober 2015 maak ik de winnaar bekend. * Je kunt niet meer meedoen aan deze winactie *

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door webprint. In dit artikel geef ik enkel mijn eigen mening. 

Meer lezen over foto's na de reis?

Heb je geen zin en tijd om al je foto's uit te zoeken (en te bewerken) na je reis? Zorg minimaal voor een goede back-up!

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry