home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Genieten na de reis: foto's op originele wijze afdrukken

Op reis schiet je vast en zeker honderden of misschien wel duizenden foto's. Maar wat doe je ná de reis met deze foto's? Hier vind je een aantal suggesties!

Elk jaar maak ik duizenden foto's, zowel reisfoto's tijdens mijn vakanties en persreizen als ook vrij werk (in Nederland). Naarmate camera’s in telefoons beter worden, raken meer en meer mensen verslaafd aan fotografie. Deze foto's belanden op je computer en daarnaast zetten mensen een kleine deel online op sociale media of een persoonlijk blog. Maar wat kun je nog meer met foto's?

Foto's afdrukken: Kill your darlings

Je hebt een mooie reis gemaakt, je komt terug met honderden foto's. Wees eerlijk, niemand staat er op te wachten om tientallen selfies van jou te zien. En hoe mooi de bestemming ook wat, na een dozijn zonsondergangen geloof je het wel.

More is less, maak een mooie selectie, deel deze met mensen, en houd de rest lekker voor jezelf. Selecteren is niet altijd makkelijk, maar je zult vanzelf merken dat je een betere fotograaf wordt wanneer je met een kritische blik naar je eigen werk (en dat van anderen) leert kijken.

Tip: werk met verschillende mapjes in Windows. Je kan foto’s dan tijdelijk elders parkeren zonder ze meteen weg te gooien. Sla bewerkte en onbewerkte foto’s onder verschillende namen op, zo houd je het origineel.

fotografie decoratie drieluik
Een drieluik met klaprozen uit Oezbekistan

Versier je huis: druk de mooiste foto's af

Je kunt er voor kiezen om je hele huis met foto's te behangen, maar zelf heb ik slechts paar foto's op hangen. Mijn mooiste foto's heb ik afgedrukt en in een lijst gehangen. Wanneer ik uitgekeken raak op de foto's kan ik in een mum van tijd nieuwe foto's afdrukken en in de wissellijst doen. Dit is een groot voordeel van lijstjes van de Hema of Ikea: je kunt gemakkelijk wisselen.

In mijn gang hangt een drieluik van klaprozen uit Oezbekistan. Ik word altijd vrolijk wanneer ik de fragiele bloemen in een open veld zie staan, spelend met de zon en de wind. De foto's vormen een eenheid, en door te kiezen voor een serie van rood met gele en zwarte details komen de bloemen en foto's beter tot hun recht dan wanneer je een enkele foto in zou lijsten.

Tip: Voor een speels effect kun je ook foto's in houten lijstjes doen welke je met haakjes van de bouwmarkt aan elkaar schroeft.

tips fotografie decoratie DIY

TIP FOTOGRAFIE DECORATIE
Met eenvoudige lijstje en haakjes van de bouwmarkt maak je snel een originele versiering voor je huis

Foto's op Canvas

Uiteraard kun je ook je mooiste (vakantie)foto's af laten drukken op bijvoorbeeld canvas of aluminium. Zelf geniet ik al jaren van een schildpad op canvas welke ik maakte tijdjes mijn eerste duikvakantie in Dahab. 

Door de ruwe structuur van het canvas krijgt de foto een effect. Eventuele oneffenheden zijn worden door het doek gemaskeerd, waardoor een foto op canvas heel erg geschikt is voor portretten. Een foto op canvas is uiteraard iets duurder dan wanneer je gewoon een foto op papier laat afdrukken.

De laatste jaren zie je steeds meer foto's op hout. Het idee is leuk, maar ik vind het zonder als ik een mooi portret zie wat als het ware door midden wordt gehakt omdat het ene latje stopt en het volgende begint.

fotoslinger verjaardag
Één jaar kleine reiziger

Heel veel foto's afdrukken op een fotoslinger

Een tijdje terug deed ik meer aan een winactie op de blog Thatontime. En weet je wat? Ik won een heuse fotoslinger!

Nu kun je er natuurlijk voor kiezen om een fotoslinger te maken met je mooiste reisfoto's. Het is mogelijk om een slinger te maken met 50 of 100 foto's, je kunt dus aardig wat foto's afrukken. Ik koos er echter voor om eens een keer níet met mijn reisfoto's aan de slag te gaan, maar ik maakte een feestelijke fotoslinger voor de eerste verjaardag van de kleine reiziger.

Het resultaat mocht er zijn. De fotoslinger laat zien hoe mijn kleine meisje gegroeid is in een jaar. En stiekem zitten er ook best wel wat reisfoto's tussen. Ik heb in ieder geval veel complimenten gehad van vriend en familie. 

foto afdrukken telefoonhoesje
Foto's op een telefoonhoesje

Een personalized telefoonhoesje: je foto op je telefoon

Toen ik mijn blauwe iPhone kocht, kocht ik er een blauw hoesje bij. Maar eigenlijk is het veel leuker om je mooiste foto af te laten drukken op een hoesje voor je telefoon. Ik heb gekozen voor een hoesje met een aantal foto's en het logo van mijn site. Mijn telefoon is mijn visitekaartje.

Ook handig: telefoonhoesjes beschermen je telefoon. Zeker wanneer je zoals ik kiest voor een hoesje met een dikke rubberen rand.

Maak een album met je vakantiefoto's

Vroeger liet ik mijn foto's afdrukken om ze daarna in een album te plakken. Tegenwoordig begin ik er niet meer aan om eerst foto's af te drukken. Ik ontwerp mijn album liever digitaal.

Eerder liet ik je een kijkje nemen in mijn oude fotoalbums: met fotohoekjes plakte ik foto's in een album en ernaast schreef ik tekst. Deze albums zijn ware kunstwerkjes, zowel het eerst album wat ik maakte als ukkie van 10 jaar als een van de laatste albums, waarbij ik bijzondere foto's grote af liet drukken om deze in het album beter te benadrukken. 

fotoalbum reisfotografie
Elke foto krijgt het formaat dat hij verdient

Ik kies meestal voor een album van 30x30 centimeter. Niet echt een standaard maat, maar wel mijn favoriete maat voor een fotoalbum, lekker groot! Dit staat ook mooi in mijn boekenkast ;) Ik wil zowel de mogelijkheid om foto's groot af te drukken als ook de mogelijkheid om foto's per thema op een pagina te rangschikken zonder dat ik het idee heb naar postzegels te kijken.

Kleine albums zijn ideaal om te vullen met foto’s van familie en vrienden wanneer je langere tijd op reis gaat. Deze passen makkelijk in je tas.

Je hoeft vaak geen software op je computer te installeren, je kan zo online aan de slag. Ik vind het een beetje eng om online een album te maken (wat als de verbinding weg valt?), maar je kan het album tussendoor zonder problemen opslaan. Toch werk ik liever offline, omdat voor mijn gevoel de software af en toe wat traag is.

fotoboeken kast decoratie
Fotoboeken staan mooi in mijn woonkamer

Het is mogelijk om iedere bladzijde een andere achtergrond voor je foto's te nemen. Zelf heb ik geen gebruik van deze optie gemaakt, want ook hier geldt voor mij: less is more. Ik vind dat foto's het beste tot hun recht komen op een egale donkere achtergrond.Dat is het leuke van de fotoalbums van tegenwoordig: er zijn zoveel mogelijkheden dat het voor iedereen mogelijk is een persoonlijk album te maken wat aan je eigen wensen en stijl voldoet. Er zijn verschillende vrolijke achtergronden, je kan kiezen tussen ontelbare kleuren of je neemt een eigen foto als achtergrond. Ook de pagina-indeling, het aantal foto’s per bladzijde, kun je naar eigen inzicht aanpassen.

Meer lezen over foto's na de reis?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry