home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Tips voor backpacken Thailand: route door het midden en noorden

Met zijn prachtige tempels, jungle en stranden is Thailand een paradijs voor backpackers. Ik trok mijn stoute schoenen aan en ging als vrouw alleen backpacken door Thailand. In deze blog laat ik je de route zien van mijn backpackreis langs de hoogtepunten van het midden en noorden van Thailand. 

Tips backpacken in Thailand: route voor een backpackreis van 3 weken

Ik ben geen snelle reiziger. Dit is een route door Thailand in 3 weken. Ik heb er stiekem langer over gedaan, verdeeld over meerdere reizen in Thailand.

Backpacken in Thailand begint in bruisend Bangkok

Veel reizigers beginnen hun backpackreis door Thailand in de hoofdstad Bangkok. Eerlijk is eerlijk, ik vond het de eerste keer een ramp! Ik reisde alleen naar Thailand en vond Bangkok maar groot, stikkend en overweldigend. Ik ben Bangkok pas later gaan waarderen en me er thuis gaan voelen.

Ik moet mijn mening herzien. Bangkok is geweldig.

.backpacken thailand
Detail van een tempel in Bangkok

Bangkok is een walhalla voor backpackers, zeker in de regio rondom Koa Sarn Road. Je ontmoet er makkelijk andere mensen en kunt er heerlijk shoppen of een drankje doen. Daarnaast heeft Bangkok honderden tempels. Ik zette de mooiste tempels van Bangkok voor je op een rij.

Backpacken naar het westen: Kanchanaburi en Sangklaburi

Vanuit Bangkok reisde ik met de trein naar Kanchanaburi en Nam Tok. Hier bezocht ik de Birma Spoorlijn en de betoverende Erawan watervallen.

Ik verliet het gebaande pad en reisde naar de verzonken stad Sangklaburi op de grens met Myanmar.

route thailand sangklaburi
Een boottocht bij Sanglaburi

Ayuthaya en Lopburi

In de oude steden Ayuthaya en Lopburi liggen vele Khmer-tempels. Je kunt deze bezoeken als dagtrip vanuit Bangkok, maar er is genoeg te zien en te doen om er langer te blijven.

Tijdens mijn backpackreis door Thailand overnachtte ik in Ayuthaya en fietste ik langs de oude tempels.

Het noorden van Thailand: Chiang Rai en Chiang Mai

Daarna ben ik per vliegtuig naar Chieng Rai in het noorden gegaan. In Chieng Mai genoot ik van de tempels en heb ik een kookcursus gedaan en een twee-daagse trekking. 

Vanuit Chiang Mai en Chiang Rai kun je makkelijk de grens over steken naar Laos. Dit is een populaire route onder backpackers.

route thailand ayuthaya
De beroemde tempel van Ayuthaya

Tip: stranden bij Bangkok

In de directe omgeving van Bangkok ligt een aantal stranden, zoals Pattaya en het eiland Koh Chang.

Ik reisde af naar Hua Hin. Dit was voor mij een fijn plekje om bij te komen van mijn backpackreis door Thailand. Ik had geen zin om ver te reizen of om nóg een binnenlandse vlucht te nemen.

Heb je net als ik geen geduld om dagen op het strand te zitten? Dan kun je het strand van Hua Hin eenvoudig combineren met de tempels van Phetchaburi.

Het zuiden van Thailand

Geloof het of niet, na al mijn reizen naar Thailand ben ik nog steeds niet naar het zuiden geweest. En dat terwijl daar fantastische eilanden liggen en je er prachtig kunt snorkelen en duiken! 

Koh Panghan staat bekend als hét party-eiland van Bali. Dat is niet echt mijn ding. Op Away We Go kun je lezen dat je nog veel meer kunt doen op Koh Phangan.

Frank zet zich in voor het behoud van koraal in Zuid-Thailand. IkReis interviewde hem over wonen in Thailand.

tempel bangkok
Tempels in Thailand

Meer tips voor backpacken in Thailand

Vrijwilligerswerk in Thailand

Thailand is een populaire bestemming voor vrijwilligerswerk in Azië. Je kunt vrijwilligerswerk in Thailand doen voor langere tijd, maar je kunt ook een kort project of werkkamp te combineren met je backpackreis door Thailand.

Mijn eerste kennismaking met vrijwilligerswerk in Thailand was een werkkamp bij de Akha Hill Tribe in het noorden van Thailand. In twee weken maakte ik kennis met de cultuur van de Akha, leerde ik alles over de verbouwing van rijst en hielp ik met het opknappen van een school.

Een paar jaar later heb ik al vrijwilliger Engelse les gegeven op een school in Sangklaburi in het westen van Thailand. In deze regio wonen veel vluchtelingen. 

Heb je weinig tijd en wil je toch iemand gelukkig maken? Je kunt Nederlandse gevangenen bezoeken in Bangkok.

thailand kinderen
Mon kinderen in Thailand

Individuele rondreis of georganiseerde reis

Ik heb verschillende keren als vrouw alleen in Thailand gereisd. Dat is echt geen probleem. Onderweg ontmoette ik veel andere reizigers van allerhande leeftijden. Backpacken in Thailand is niet alleen voor twintigers. Soms ontmoette ik mensen in de bus of trein, soms in mijn hostel of tijdens een excursie. Ik heb me nooit eenzaam gevoeld in Thailand. Alleen reizen geeft me vrijheid, ik vind het fijn!

Wanneer je geen zin hebt om dingen zelf uit te zoeken of te regelen, kun je uiteraard ook kiezen voor een georganiseerde reis. 

backpacken thailand tempel
Tempels tijdens het backpacken in Thailand

Thailand met kinderen

Ik heb mijn backpackreis door Thailand gemaakt voor de geboorte van mijn kleine reiziger. Ik zou graag een backpackreis door Thailand met haar willen maken in de toekomst.

Tijdens mijn reizen door Thailand ben ik veel gezinnen met (kleine) kinderen tegen gekomen. Thailand lijkt me een mooie bestemming voor een kind. Natuur, tempels en lekker weer.

Blogger Denise heeft een uitgebreide blog geschreven over Thailand met kinderen

Vliegen naar Thailand

Het vliegveld van Bangkok is een belangrijk knooppunt in zuidoost Azië. Er gaan elke dag heel veel (directe) vluchten naar Thailand, waardoor je gemakkelijk en goedkoop kunt vliegen naar Bangkok.

Kun je geen goedkope vliegtickets naar Azië vinden? Kijk dan ook eens naar een vlucht naar Bangkok en vlieg van daaruit verder. Zo combineerde ik een stopover in Bangkok met een reis door Indonesië en de Filipijnen

rijstvelden thailand
Rijstvelden in het noorden van Thailand

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry