home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Alternatieve stadswandeling Luxemburg

Als je een stedentrip boekt naar een Europese hoofdstad kies je vaak voor een stad als Berlijn, Londen of Parijs. Grote landen hebben veelzijdige en interesse hoofdstad, zo lijkt het wel. Echter, Luxemburg stad is óók een leuke bestemming voor een stedentrip. Je weet wel, de hoofdstad van dat kleine Luxemburg omklemd tussen België, Frankrijk en Duitsland.

luxemburg saint esprit
Saint Esprit bij het ondergaan van de zon

De stad is compact en biedt een gevarieerde aaneenschakeling van oude en nieuwe bezienswaardigheden. Deze kun je prima verkennen te voet verkennen! Een stadswandeling door Luxemburg is een aanrader voor iedereen die Luxemburg-stad bezoekt. 

Je kan een stadswandeling met gids regelen via het lokale verkeersbureau Visit Luxemburg. Tijdens de wandeling maak je op een leuke manier kennis met de levendige geschiedenis van Luxemburg. Wist je bijvoorbeeld dat de kazematten gezien worden als een groot balkon met een van de mooiste uitzichten van Europa? En wist je dat Spaanse, Belgische, Franse, Nederlandse , Oostenrijkse en Pruisische ingenieurs hebben bijgedragen aan deze militaire verdedigingsgordel? En nog steeds is Luxemburg een bruisende stad met internationale alure.

Ook zonder gids kun je mooie stadswandelingen door Luxemburg maken. Ik begin mijn stadswandeling op een zonnige ochtend net buiten het centrum bij MUDAM. Ik heb niet echt een plan, maar de route die ik afleg langs verschillende bezienswaardigheden is zo leuk dat ik deze graag wil delen. Bij deze Jenny’s alternatieve stadswandeling langs oud en nieuw! Een wandeling door een stad vol contrasten.


1. Nieuw: het MUSAM

Lijnen. Licht. Open. Wit.

Net buiten het centrum van Luxemburg Stad ligt het MUDAM, het musée d’art morderne grand-duc Jean. De wisselende exposities, maar ook het gebouw an sich is een bezoek waard. Opgebouwd uit marmer, staal en glas. Op zonnige zomerdagen zul je aangenaam verrast worden door de hoeveelheid licht, dit in tegenstelling tot veel andere musea. De geometrische vormen in het dak laten een speelse schaduw achter op de vloer, terwijl de trappen juist ronde vormen hebben, een aangenaam contrast. Een aanrader voor iedereen die van moderne architectuur houdt!

Luxemburg is een stad waar oud en nieuw hand in hand gaan, maar ook in het museum komt oud en nieuw bij elkaar. Wanneer je de permanente expositie van kunstenaar Wim Delvoye binnentreedt. Waan je je in eerste instantie in de reproductie van een oude kerk, wanneer je de glas-in-lood-ramen beter bestudeert zie je het menselijk lichaam uitgelicht met verschillende moderne medische technieken. Lelijk wordt mooi, het cynisme druipt er soms vanaf.
Liefhebbers van architectuur zullen zich ook vergapen aan de gewaagde ronde vormen van de Philharmonie Luxemburg, wat naast het museum ligt.

luxemburg museum mudam
Het Mudam in Luxemburg

Start stadswandeling Luxemburg

2. Oud: Park Dräi Eechelen

Oud en nieuw, schouder aan schouder.

Meteen naast het moderne MUDAM ligt het kleine Musée Dräi Eechelen, een oud fort waarin onder andere oude wapens zijn tentoongesteld. Vanuit het kasteel en het park voor het kasteel kijk je uit in over de stadsmuren en Luxemburg Stad. Een heerlijke locatie voor een ontspannen picknick in het park. In het park zijn ook resten van oude vestigingsmuren te vinden waar je tussendoor kan lopen.

Als je het voetpad naar beneden volgt kom je uit bij de oude kruitdepots aan de Rue des Trois-Glands. Let ook even op de spoorbrug net voorbij het kruitdepot: is in Nederland het spoor in een stad omringt door een geluidswal, hier loopt de oude stalen brug letterlijk (!) over de huizen heen.

Als je geen zin hebt om omhoog te lopen, kun je hier op de Rue Vauban een bus nemen die je naar de binnenstad brengt.

mudam fort drai eechelen luxemburg
Het moderne Mudam met het oude fort Dräi Eechelen

Vervolg stadswandeling Luxemburg:

3. Oud: Stad op en onder de heuvels. De Kazematten.

Luxemburg is gebouwd op verschillende heuvels. Maar ook ónder de heuvels leeft de stad voort. De uit de rotsen gehouwen Kazematten zijn dé toeristische trekpleister van de stad. De Kazematten werden vroeger ingezet om de stad te verdedigden. De lange gangen boden uitzicht op strategische punten zodat je de vijand kon zien naderen, vormden een vluchtweg voor het geval de vijand toch te sterk zou zijn én vormden een depot voor wapens en kruit.

kazematten luxemburg
Uitzicht vanaf de Kazematten van Luxemburg

Het is mogelijk een rondleiding te krijgen door de Kazematten, maar je kunt er ook op eigen gelegenheid doorheen wandelen. Het gangenstelsel biedt verkoeling op een warme zomerdag en vanuit verschillende hoeken kun je genieten van het uitzicht over de oude stad.

Vervolg wandelroute:

4. Nieuw: het natuurhistorisch museum

Vlak bij de brug ligt het natuurhistorisch museum. Het museum is een aanrader voor jong en oud. Enerzijds bevat het een collectie opgezette dieren, maar daarnaast komen ook astronomie en bio-industrie aan bod. Hoewel ik zelf fan ben van oud materiaal uit de tijd dat de echte wetenschap nog uitgevonden moest worden, maakt een deel van het museum gebruik van displays, waardoor een groot deel van het museum interactief is.

luxemburg natuur historisch museum
Vlinders in het natuurhistorisch museum van Luxemburg

Vervolg wandeling:

5. Oud: Grund, de oude stad van Luxemburg

Grund is de oude stad van de Luxemburgse hoofdstad. Omringt door heuvels en bewaakt vanuit de Kazematten.
Mijn favoriete plekje is wellicht het bruggetje waar de Rue Munster de rivier oversteekt. In de zomer zijn hier diverse terrassen te vinden waar je een koel drankje kan nuttigen aan robuuste houten picknicktafels.
Wanneer de zon langzaam achter de Kazematten verdwijnt en er een blauwe deken neerdaalt over de stad zijn de vakwerkhuizen naar de rivier dromerig uitgelicht.

grund luxemburg
Grund, Oud Luxemburg

Afstand wandeling: ongeveer 3 kilometer. Als je de nodige stops inlast om dingen te bekijken ben je echter een dagdeel zoet. Bij deze een kaart van de wandeling.

Ben je nog niet klaar met wandelen? Vanaf de brug gaat er een lift naar boven, naar Plateau Saint Esprit. Hiervandaan kun je klassiekers als de kathedraal van Luxemburg en het paleis van de groothertog bezoeken.

Wanneer je geen zin meer hebt om te wandelen, kun je je ook vergapen aan één van de mooie fototentoonstellingen in Luxemburg.

Zoek je een meerdaagse wandeling? Dan is de Lee Trail in Luxemburg wellicht iets voor jou!

wandelen luxemburg
Wandelen in Luxemburg

Reizen naar Luxemburg

Met de auto reis je in nog geen vier uur van Utrecht naar Luxemburg. Luxemburg is daarmee een fijne bestemming voor een (korte) vakantie dicht bij huis.

Ga je op vakantie naar Frankrijk? Overweeg dan een stop van een paar dagen in het mooie Luxemburg. (De benzine is er heel goedkoop!) Reis je na Luxemburg verder naar het zuiden, dan zijn deze tips voor tussenstops in Frankrijk erg handig.

Accommodatie in Luxemburg

Ik overnachtte in het Park Inn Hotel in het centrum van de stad. De kamers zijn ruim en de bedden zijn fijn. Het hotel serveert een goed ontbijt in een gezellige lobby. 

Parkeren in het centrum van Luxemburg is niet eenvoudig, maar gelukkig heeft hotel een eigen parkeergarage. 

stadswandeling luxemburg
Een avondwandeling in Luxemburg

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry