home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Foto-excursie: een tour naar kernreactor Tsjernobyl

Op 26 april 1986 voltrok er een grote ramp in kerncentrale Tsjernobyl. De Tsjernobyl ramp is het zwaarste ongeval met een kerncentrale waarbij grote hoeveelheden radioactiviteit vrijkwamen. Tegenwoordig is het mogelijk om onder strikte voorwaarden een Tsjernobyl tour te boeken - een reis naar Tsjernobyl is bizarre must do tijdens een bezoek aan de Oekraïne. 

excursie reactor tsjernobyl
het verlaten Tsjernobyl bezoeken

Reactor vier van de kerncentrale explodeerde. Na de Tsjernobyl ramp verlieten bewoners de omgeving, dorpen als Pripyat werden spookdorpen. De gevolgen van de Tsjernobyl ramp waren meetbaar in heel Europa. 

Toch heeft de kernramp zelf nauwelijks tot zichtbare schade geleid. De jaren er na zijn verlaten gebouwen overgenomen door de natuur. Het Rode Bos van Tsjernobyl is een van de meest radioactief vervuilde plaatsen ter wereld.

Kerncentrale Tsjernobyl excursie

Hoe vreemd het ook klinkt: toeristen kunnen Tsjernobyl bezoeken. Uiteraard niet reactor vier waar de explosie was, hier is de dosis straling nog altijd te hoog. Reactor vier ligt dan ook veilig ingebouwd in een koepel en sarcofaag.

gasmasker tsjernobyl
Een achtergebleven gasmasker na de Tsjernobyl ramp

Op andere plekken in de regio van de kerncentrale is de dosis straling laag. Deze kun je bezoeken met een georganiseerde Tsjernobyl reis. Hier kun je rondlopen, Tsjernobyl na de ramp bekijken en fotograferen. Sommige Tsjernobyl foto's zijn iconisch, het is bijzonder deze plekken met eigen ogen te zien. Het huidige Tsjernobyl is het gevolg van een ramp, maar de ramp zelf is niet zichtbaar, je treft een oud en verlaten dorp aan.

Is Tsjernobyl nog gevaarlijk? Niet als je je houdt aan de aanwijzingen van de gids. De dosis straling die je extra oploopt door een Tsjernobyl tour is minder dan de hoeveelheid straling waaraan je blootgesteld wordt tijdens een intercontinentale vlucht. 

Het verlaten Tsjernobyl is een geliefde setting voor (urbex)fotografen. Ik denk dat Tsjernobyl een van de beroemdste urbex locaties ter wereld is. Soms worden er speciale meerdaagse excursies voor fotograferen georganiseerd, soms bepalen de autoriteiten dat alleen eendaagse excursies toegestaan zijn. In dat geval kom je vooral met Pripyat foto's thuis.

Ik maakte een eendaagse Tsjernobyl tour vanuit Kiev.

hotel pripyat
Hotel in Pripyat Tsjernobyl

Wat zie je tijdens een Tsjernobyl tour?

Wanneer je op Google zoekt naar foto's van Tsjernobyl kom je een aantal clichés tegen. Het zwembad van Pripyat Tsjernobyl met zijn blauwe tegeltjes. Het reuzenrad en de botsauto's. Verlaten flatgebouwen.

Aangekomen in Pripyat besluit ik dat ik ook het naar het verlaten zwembad wil. Het zwembad is op de bovenste etage, ik baan me een weg door verlaten gangen met loshangende stroomdraden, kapotte tegels en glas op de vloer. Het is donker en ik moet uitkijken dat ik me niet verstap.

Natuurlijk stop ik ook bij de Tsjernobyl kermis. Het felle geel van het reuzenrad en de botsauto's steken af tegen de groene bomen en het grauwe beton.

Ik vind het bijzonder om niet alleen te focussen op de gebouwen van Tsjernobyl. Mensen zijn er niet meer, maar na alle jaren voel je hun aanwezigheid als je kijkt naar details. Hoe lang heeft de peuter gehuild omdat bij zijn favoriete knuffel moest achterlaten? Hoe is het om hals over kop te moeten vertrekken, terwijl je denkt dat je snel terug mag komen?

krant tsjernobyl
Oude kranten in het museum in Kiev

Waar moet je op letten als je een foto-excursie naar Tsjernobyl boekt?

Update: april 2020 woedde er een grote bosbrand in Tsjernobyl. Een aantal hoogtepunten van de Tsjernobyl tour is daarbij beschadigd.

Meer lezen?


Foto's Tsjernobyl Excursie 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry