home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
01/04/2020

Foto-excursie Tsjernobyl

"Je moet de groenten bij oma uit de tuin goed wassen voordat je hem kan eten." Ik was 7 en er was een ramp gebeurt bij een kernreactor in Tsjernobyl. Ik was te jong om de impact te beseffen, maar dat van die groenten - tja, dat was raar.

Na de ramp vertrokken de meeste mensen uit Tsjernobyl en dorpen als Pripyat werden spookdorpen waar de natuur vrij spel kreeg. De kernramp heeft nauwelijks tot zichtbare schade aan gebouwen geleid, de dertig jaar die er op volgden wel. Gebarsten ramen, een verdwaalde pop, gebroken tegeltjes en bomen waar de niet horen.

hotel pripyat oekraine tsjernobyl
Het oude hotel van Pripyat

Hoe vreemd het ook klinkt: toeristen kunnen Tsjernobyl bezoeken. Uiteraard niet reactor vier waar de dosis straling nog altijd te hoog is om veilig rond te kunnen lopen, maar wel andere delen van het gebied. Een bezoek aan Tsjernobyl is in mijn ogen geen ramptoerisme: het huidige Tsjernobyl is het gevolg van een ramp, maar de ramp zelf is niet zichtbaar. Andere scenario's hadden tot hetzelfde resultaat kunnen leiden: je treft een oud en verlaten dorp aan.

Het rauwe van Tsjernobyl maakt het dorp een geliefde setting voor (urbex)fotografen. Soms worden er speciale foto-excursies naar Tsjernobyl georganiseerd, op andere momenten leggen de autoriteiten de excursies aan banden en moet je mee met een reguliere trip of kun je Tsjernobyl helemaal niet bezoeken.

Wat zie je tijdens een excursie naar Tsjernobyl?

Wanneer je op Google zoekt naar foto's van Tsjernobyl kom je een aantal clichés tegen. Het zwembad van Pripyat met zijn blauwe tegeltjes. Het is even zoeken, want het zwembad is op de bovenste etage van het gebouw. Een tocht door smalle donkere gangen, over krakende trappen en langs de kleine kleedhokjes leid je naar boven.

De kermis is bekend. Het reuzenrad en de botsauto's, felle kleuren tussen de groene bomen en het grauwe beton.

school tsjernobyl oekraine
Verkeersles. Het lijkt ineens zo onbelangrijk...

Zelf vind ik het juist bijzonder om niet alleen te focussen op de gebouwen, maar op details. De mensen van het dorp, de kinderen. Hoe lang heeft de peuter gehuild omdat bij zijn favoriete knuffel moest achterlaten?

Waar moet je op letten als je een foto-excursie naar Tsjernobyl boekt?Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry