home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Sprookjes in Ogulin

Lang, heel lang geleden, liepen er op aarde nog goden en reuzen rond. Die goden waren stiekem een beetje egoïstisch, want ze deelden het eten en drinken niet en hielden alles voor zichzelf. De reuzen waren daar een beetje boos om, totdat de jonge reus Klek besloot in opstand te komen en de strijd met de goden aan te gaan. Helaas liep het niet goed af met Klek, na een lang gevecht moest hij dan toch het onderspit delven. Klek versteende, en op stormachtige nachten dansen er nog altijd tovenaars, heksen en elfjes rondom de top van Mount Klek. Met hun machtige stemmen proberen ze de reus te doen ontwaken. Wie weet, ooit?

Ik heb pech. Wanneer ik Ogulin bezoek is het grauw en druilerig weer. De reus van Mount Klek houdt zich verborgen voor mij, verstopt in een deken van regen en mist. Maar hoort dit niet een beetje bij figuren uit mythen en sagen, dat ze ineens zomaar voor je staan maar dat je nooit precies weet wanneer? Net als je prins op het witte paard?

Fairytale Route van Ogulin

Lopend. Met de fiets. Of misschien wel met de auto. Rondom Ogullin ligt een Fairytale Route die je langs bekende en minder bekende highlights van Ogulin voert. Highlights die gekoppeld zijn aan een sprookje. Veelal lokale sprookjes, het gebied kent er vele.

draak fairytale ogulin kroatie
Een draak langs de Fairytale route van Ogulin

Ik stap uit de auto en ineens is hij er. De draak van Smit's Lake. Zomaar tussen het natte hoge gras is ineens een draak van plexiglas zichtbaar. Een draak die een sprookje vertelt, zowel in het Engels als in het Kroatisch. Een draak die verslagen is door Sint Georges, die de maagd uit zijn gruwelijke klauwen redde. Geloof je het niet? Bij het meer vind je de versteende hoefafdruk van het paard van Sint George. Je moet wel goed zoeken.

Storytelling

In Ogulin komen sprookjes tot leven, misschien wel omdat dit het geboortedorp is van sprookjesschrijver Ivana Brlic-Mazuranic. Haar sprookjes worden in leven gehouden door de traditie van storytellers die onder een oude lijden meenemen in een wereld van sprookjes en sagen.

Ieder jaar in het tweede weekend van juni wordt in Ogulin een storyteller festival georganiseerd. In 2015 viert het festival zijn tienjarig jubileum. Wat begon als een klein en lokaal festival is inmiddels uitgegroeid tot een festival met sprekers uit Frankrijk en Denemarken. Hoewel het gesproken woord belangrijk is voor de overdracht van de verhalen, is het niet noodzakelijk dat de toehoorder de taal van de verteller spreekt. Gebaren en mimiek zijn minstens net zo belangrijk voor storytellers.

In Ogulin worden ook workshops voor verhalenvertellers gehouden. Een vak apart, laat de tienjarige Gaby me zien. Haar geconcentreerde gezichtje spreekt boekdelen. Haar eerste grote optreden is tijdens het jubileum van het story telling festival. Maar ik krijg een preview van haar verhaal over hoe zebra's aan hun strepen komen.

Ivana's house of Fairytales

Ivana's sprookjes zijn vertaald in verschillende talen, waaronder de Nederlandse en Engelse. Deze vertaalde werken zijn onder andere terug te vinden in het museum Ivana's house of Fairytales. Een leuk en interactief museum dat niet alleen de sprookjes van Ivana belicht, maar ook van de gebroeders Grim en Hans Christiaan Anderson.

ivana house fairytale ogulin kroatie
Sprookjes komen tot leven in Ivana's House of Fairytales

Het museum is interactief, door middel van touchscreens en quizzen word je meegenomen in het bos van sprookjes en symboliek. De vlammen van de open haard praten met je, er is een voorleeshoek bij het haardvuur en je kan je inner monster tot leven laten komen.

Daarnaast worden in het museum workshops gegeven, variërend van Storytelling tot knutselen met gerecyclede materialen.

Het kasteel van Ogulin

Ben je meer van de feiten dan van de sprookjes? Neem dan vooral ook een kijkje in het kasteel van Ogulin. In dit museum staan vind je de geschiedenis van Ogulin, beginnend bij drieduizend jaar oude sieraden en gebruiksvoorwerpen (ook toen wilden de mensen er al sprookjesachtig mooi uit zien) en eindigend bij de harde werkelijkheid van de oorlog die in 1993-1995 in het gebied woedde.

Outdoor activiteiten rondom Ogulin

Ogulin is het centrum van het alpinisme in Kroatië. Mount Klek met zijn slapende reus is één van de pieken die je kan bedwingen. Maar er zijn ook eenvoudigere hellingen voor de minder ervaren bergbeklimmers. Daarnaast is het stuwmeer van Ogulin uitermate geschikt voor om te zwemmen, te surfen en te roeien. Ook kun je duiken in de omgeving van Ogulin, zowel in het meer als in het grottenstelsel onder de stad.

Voor de minder actieve mensen zijn er volop bankjes en grasvelden langs het meer voor een picknick en voor de kleinsten zijn er verschillende speeltuintjes.

Het Sabljaci meer is zo'n 170 hectare groot en op zonnige dagen een blauwe oase in het midden van het berglandschap. Je kan om het meer fietsen, deels door de heuvels en bergen. Ook kan je prachtige wandelingen en trekkings maken rondom Ogulin. 

Etnografisch museum

Dat het leven niet altijd een sprookje is bewijst ook het etnografisch museum. 'De handen van een vrouw staan nooit stil'. Het traditionele huis uit 1928 is ingericht met gebruiksvoorwerpen het het begin van de twintigste eeuw. 

etnografisch museum ogulin kroatie
De keuken van het etnografisch museum in Ogulin

Ik moet bukken als ik het huis betreed. De deuropening is erg laag. Het huis bestaat uit een woonkeuken, waarin uiteraard ook het wasbord staat, en een woon/slaapgedeelte. Het ouderlijk bed is nauwelijks groter dan een eenpersoonsbed. Er terwijl papa en mama knus naast elkaar liggen, liggen aan het voeteneinde nóg een paar kussen voor de kinderen die er in tegengestelde richting best tussen passen.

Als juf kan ik het niet nalaten ook de oude schriftjes en handwerkjes van de kinderen op school te bewonderen. Wat een verschil met het huidige onderwijs!

Het etnografisch museum is alleen open op afspraak. Je kan hiervoor contact opnemen met het verkeersbureau van Ogulin.

Culinair Ogulin

Ogulin is niet groot, maar op het gebied van eten en drinken is er voor iedereen wat te vinden. Van een traditioneel ontbijt van slibovic en gebakken spek met zuurkool, gevolgd door koren met zure melk, tot lunch met gebakken forel en diner van eendennest in sinaasappel-honingsaus. Allemaal zoveel mogelijk bereid met verse producten uit de omgeving.

forel ogulin kroatie
Verse forel uit de riviertjes bij Ogulin

Accommodatie in Ogulin

Voor elke type reiziger is er gepaste accommodatie te vinden. Ogulin telt een aantal hotels, waaronder het Frankopan hotel naast het kasteel van Ogulin. Het is een sprookje om hier morgen overnachten en het restaurant is voor mij het beste restaurant in Kroatië. (Het is ook open voor niet-hotelgasten.)

Wil je meer eenvoud, dan zijn er in de omgeving van Ogulin ook veel kamers en appartementen te huur.  Een aantal is te vinden via booking.com, maar het verkeersbureau kan je ook helpen met het vinden en boeken van een kamer. Wanneer je per auto naar Ogulin komt, bijvoorbeeld als tussenstop tussen Zagreb en de kust, dan kun je natuurlijk ook gewoon stoppen bij een van de vele 'zimmer frei' bordjes en zelf je paleisje uitzoeken. Sinds een paar jaar is er een camping voor kampers. Ook tenten zijn hier welkom.

Meer lezen over Kroatië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry