home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Sprookjes in Ogulin Kroatië

Ogulin is een onbekend stadje in het binnenland van Kroatië. De bezienswaardigheden van Ogulin staan niet in het lijstje met hoogtepunten van Kroatië. Ogulin heeft niet de potentie om een populaire bestemming te worden voor een stedentrip naar Kroatië. Toch raad ik je aan om Ogulin te bezoeken tijdens je volgende Kroatië reis! 

Ogulin is de stad van verhalen en sprookjes. Dat maakt Ogulin een leuke bestemming voor een gezinsvakantie in Kroatië. Maar ook liefhebbers van meren, bergen en alpinisme hoeven zich geen seconde te vervelen.

ogulin bezienswaardigheden
Bezienswaardigheden Ogulin: de bergen en de meren

Doen in Ogulin Kroatië: bezoek Mount Klek

Lang, heel lang geleden, liepen er op aarde nog goden en reuzen rond. Die goden waren stiekem een beetje egoïstisch, want ze deelden het eten en drinken niet en hielden alles voor zichzelf. De reuzen waren daar een beetje boos om, totdat de jonge reus Klek besloot in opstand te komen en de strijd met de goden aan te gaan. Helaas liep het niet goed af met Klek, na een lang gevecht moest hij dan toch het onderspit delven. Klek versteende, en op stormachtige nachten dansen er nog altijd tovenaars, heksen en elfjes rondom de top van Mount Klek. Met hun machtige stemmen proberen ze de reus te doen ontwaken. Wie weet, ooit?

kasteel ogulin
Kasteel Ogulin

Ik heb pech. Wanneer ik Ogulin bezoek is het grauw en druilerig weer. De reus van Mount Klek houdt zich verborgen voor mij, verstopt in een deken van regen en mist. Maar hoort dit niet een beetje bij figuren uit mythen en sagen, dat ze ineens zomaar voor je staan maar dat je nooit precies weet wanneer? Net als je prins op het witte paard?

Ogulin is een leuk stop tijdens je Kroatië rondreis, zelfs wanneer je niet alle Ogulin bezienswaardigheden kunt zien.

smit lake oguline kroatie
Smith lake in Ogulin

Fairytale Route 

Lopend. Met de fiets. Of misschien wel met de auto. Rondom Ogullin ligt een Fairytale Route die je langs bekende en minder bekende hoogtepunten van Ogulin voert. Deze bezienswaardigheden zijn vaak gekoppeld aan een sprookje. Dit zijn vaak lokale sprookjes, het Ogulin regio staat bekend om zijn sprookjes en verhalen.

Ik stap uit de auto en ineens is hij er. De draak van Smit's Lake. Zomaar tussen het natte hoge gras is ineens een draak van plexiglas zichtbaar. Een draak die een sprookje vertelt, zowel in het Engels als in het Kroatisch. Een draak die verslagen is door Sint Georges, die de maagd uit zijn gruwelijke klauwen redde. Geloof je het niet? Bij het meer vind je de versteende hoefafdruk van het paard van Sint George. Je moet wel goed zoeken.

verhalen ogulin
Verhalen in Ogulin

Storytelling in Ogulin

In Ogulin komen sprookjes tot leven, misschien wel omdat dit het geboortedorp is van sprookjesschrijver Ivana Brlic-Mazuranic. Haar sprookjes worden in leven gehouden door de traditie van storytellers die onder een oude lijden meenemen in een wereld van sprookjes en sagen.

Ieder jaar in het tweede weekend van juni wordt in Ogulin een storyteller festival georganiseerd. Wat begon als een klein en lokaal festival is inmiddels uitgegroeid tot een festival met sprekers uit Frankrijk en Denemarken. Hoewel het gesproken woord belangrijk is voor de overdracht van de verhalen, is het niet noodzakelijk dat de toehoorder de taal van de verteller spreekt. Gebaren en mimiek zijn minstens net zo belangrijk voor storytellers.

sprookje ogulin
Sprookjeshuis in Ogulin

In Ogulin worden ook workshops voor verhalenvertellers gehouden. Een vak apart, laat de tienjarige Gaby me zien. Haar geconcentreerde gezichtje spreekt boekdelen. Haar eerste grote optreden is tijdens het jubileum van het story telling festival. Maar ik krijg een preview van haar verhaal over hoe zebra's aan hun strepen komen.

Ivana's house of Fairytales

Ivana's sprookjes zijn vertaald in verschillende talen, waaronder de Nederlandse en Engelse. Deze vertaalde werken zijn onder andere terug te vinden in het museum Ivana's house of Fairytales. Dit is een leuk en interactief museum dat niet alleen de sprookjes van Ivana belicht, maar ook van de gebroeders Grim en Hans Christiaan Anderson.

sprookje ivana house
Sprookjes in Ivana House

Het museum is interactief, door middel van touchscreens en quizzen word je meegenomen in het bos van sprookjes en symboliek. De vlammen van de open haard praten met je, er is een voorleeshoek bij het haardvuur en je kan je inner monster tot leven laten komen.

Daarnaast worden in het museum workshops gegeven, variërend van Storytelling tot knutselen met gerecyclede materialen. Dit is leuk voor een bezoek aan Kroatië met kinderen!

kasteel kroatie
Kasteel Ogulin

Bezienswaardigheden Ogulin: het oude kasteel 

Ben je meer van de feiten dan van de sprookjes? Neem dan vooral ook een kijkje in het kasteel van Ogulin (Grad Bajki). In dit museum staan vind je de geschiedenis van Ogulin, beginnend bij drieduizend jaar oude sieraden en gebruiksvoorwerpen (ook toen wilden de mensen er al sprookjesachtig mooi uit zien) en eindigend bij de harde werkelijkheid van de oorlog die in 1993-1995 in het gebied woedde.

bezienswaardigheid ogulin kasteel
In het kasteel

Actief in de bergen

Ogulin is het centrum van het alpinisme in Kroatië. Mount Klek met zijn slapende reus is één van de pieken die je kan bedwingen. Maar er zijn ook eenvoudigere hellingen voor de minder ervaren bergbeklimmers. Daarnaast is het stuwmeer van Ogulin uitermate geschikt voor om te zwemmen, te surfen en te roeien. Ook kun je duiken in de omgeving van Ogulin, zowel in het meer als in het grottenstelsel onder de stad.

Voor de minder actieve mensen zijn er volop bankjes en grasvelden langs het meer voor een picknick en voor de kleinsten zijn er verschillende speeltuintjes.

outdoor ogulin
Buiten zijn in Ogulin

Het Sabljaci meer is zo'n 170 hectare groot en op zonnige dagen een blauwe oase in het midden van het berglandschap. Je kan om het meer fietsen, deels door de heuvels en bergen. Ook kan je prachtige wandelingen en trekkings maken rondom Ogulin. 

Etnografisch museum

Dat het leven niet altijd een sprookje is bewijst ook het etnografisch museum. 'De handen van een vrouw staan nooit stil'. Het traditionele huis uit 1928 is ingericht met gebruiksvoorwerpen het het begin van de twintigste eeuw. 

ehtnografisch museum ogulin
De keuken van het etnografisch museum in Ogulin

Ik moet bukken als ik het huis betreed. De deuropening is erg laag. Het huis bestaat uit een woonkeuken, waarin uiteraard ook het wasbord staat, en een woon/slaapgedeelte. Het ouderlijk bed is nauwelijks groter dan een eenpersoonsbed. Er terwijl papa en mama knus naast elkaar liggen, liggen aan het voeteneinde nóg een paar kussen voor de kinderen die er in tegengestelde richting best tussen passen.

Als juf kan ik het niet nalaten ook de oude schriftjes en handwerkjes van de kinderen op school te bewonderen. Wat een verschil met het huidige onderwijs!

Het etnografisch museum is alleen open op afspraak. Je kan hiervoor contact opnemen met het verkeersbureau van Ogulin.

ontbijt kroatie
Een bijzonder ontbijt in Kroatië

Culinair Ogulin: forel eten in Kroatië

Ogulin is niet groot, maar op het gebied van eten en drinken is er voor iedereen wat te vinden. Misschien begin je je bezoek aan de bezienswaardigheden in Ogulin met een traditioneel ontbijt van slibovic en gebakken spek met zuurkool, gevolgd door koren met zure melk. Misschien wil je na je bezoek aan de bergen een lunch met gebakken forel of een diner van eendennest in sinaasappel-honingsaus. Het eten wordt zo veel mogelijk bereid met verse streekproducten uit de omgeving.

forel kroatie
Verse forel uit de riviertjes bij Ogulin

Overnachten in Ogulin

Slapen bij het kasteel

Voor elke type reiziger is er gepaste accommodatie te vinden. Ogulin telt een aantal hotels, waaronder het Frankopan hotel naast het kasteel van Ogulin. Het is een sprookje om hier morgen overnachten en het restaurant is voor mij het beste restaurant in Kroatië. (Het is ook open voor niet-hotelgasten.)

Slapen bij particulieren

Wil je meer eenvoud, dan zijn er in de omgeving van Ogulin ook veel kamers en appartementen te huur. Het verkeersbureau kan je helpen met het vinden van een geschikte kamer of een appartement. Ogulin is niet zo'n populaire stop (behalve tijdens een van de festival), het is daarom niet noodzakelijk om je hotel in Ogulin ver voor aankomst te reserveren. Vanuit Zagreb rijd zie je vanzelf een van de vele 'Zimmer Frei' bordjes.

kerk ogulin
Kerk in Ogulin

Meer lezen over Kroatië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry