home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Tafi del Valle

augustus 2015

Een slag. Ik zit rechtop in mijn bed en ben klaarwakker. De wind raast om het hostel en blijkbaar heeft de wind een van de dakplaten gegrepen. Niet veel later hoor ik iemand in de weer met hamer en spijkers. Het is amper 6 uur 's ochtends...

Een paar uur later neem ik de bus van Cafayate naar Trafi del Valle. Ik hoop de wind achter me te laten. Tijdens de busrit zie ik her en der wat omgewaaide bomen, maar niks wijst op de chaos die ik in Tafi aan zal treffen.

tafi del valle argentinie

tafi del valle tucuman stormschade
Omgewaaide elektriciteitsdraden in Tafi en omgeving

Noodweer in Tafi del Valle

Het is maar een paar honderd meter van het busstation van Tafi del Valle naar mijn hostel. Die paar honderd meter zijn echter voldoende om me af te doen vragen of ik hier wel wil blijven. Op verschillende plekken liggen afgeknapte draden van hoogspanningsmasten op de grond. Zou er nog altijd 13kV op staan? Terwijl ik de tussen de staalkabels door laveer zie ik dat op andere plekken palen met geplastificeerde draden slap hangen. Uitkijken dus dat ik mijn hoofd niet stoot!

Weggestuurd bij het hostel

Eenmaal aangekomen bij het hostel word ik in eerste instantie weggestuurd. Ja, ze hebben mijn boeking ontvangen. Maar nee, die willen ze niet aannemen. Nee, ik hoef me geen zorgen te maken om de aanbetaling...

Met behulp van een vertaalapp kom ik er achter wat er aan de hand is: door het noodweer heeft het dorp tijdelijk geen elektriciteit en stromend water. Weggaan van het hostel maar een andere plek in het dorp heeft weinig zin, daar kampen ze met hetzelfde probleem. Ik blijf, onder de voorwaarde dat wanneer er de volgende geen elektriciteit en water is, ik de volgende ochtend vertrek.

Stilte na de storm

Langzaam beginnen de effecten van de storm tot me door te dringen. Dikke bomen zijn omgewaaid, elektriciteitsmasten zijn afgebroken, lichtreclames zijn aan stukken gescheurd en bedrading is geknapt. De aanblik van het dorp geeft me een unheimlich gevoel. Maar overal om me heen wordt hard gewerkt om de schade te herstellen. Toeristen brengen geld in het laatje, dus ik besluit te blijven. Het waait nog altijd hard, maar niet zo hard dat er onveilige situaties ontstaan. Wel blijft het goed uitkijken waar je loopt.

tafi del valle argentinie
Coca wat? Kapotte lichtreclame door de wind in Tafi del Valle

Buitensport rondom Tafi del Valle

Tafi del Valle is een bergdorp wat op ongeveer 3 uur bussen van Tucuman ligt, een steile en bochtige weg door de nevelwouden. Tafi del Valle is een perfectie uitvalsbasis voor buitensporten als paardrijden, raften en wandelen.

Helaas is er geen wandelkaart te krijgen bij het lokale verkeersbureau en zijn er geen gemarkeerde wandelroutes, ondanks dat het bord bij de brug in het zuiden van de stad anders doet vermoeden.

paardrijden tafi del valle argentinie
Paardrijden bij Tafi del Valle 

Wandelen van Tafi del Valle naar el Mollar

Vanaf de brug loopt een onverharde weg van Tafi naar buurdorp el Mollar aan de andere kant van de vallei. Het is mogelijk de weg te volgen (er is bijna geen verkeer), maar mooier is het om over het pad langs het riviertje te lopen. In en om de rivier zie je vele volgens als wilde ganzen en reigers. Naast de rivier lopen koeien en paarden los, vergezeld door weidevogels.

De doorgaande weg loopt niet direct langs de oever van het meer bij el Mollar. Toch is het mogelijk en zeker de moeite waard om het pas langs het meer een tijdje te volgen, het uitzicht is geweldig. Als het niet te druk is met koeien en paardje is de over van het meer een idyllisch plekje voor een picknick. Je merkt vanzelf wanneer je niet verder kunt en om moet keren naar de doorgaande weg. (Geen zin om te lopen? Ga dan bij de kruising bij de noordelijke punt van het meer naar rechts richting de begraafplaats.)

Menhirs van el Mollar

In el Mollar ligt een aantal grote rivierkeien, de menhirs. Hoewel de keien eigenlijk door het hele dorp te vinden zijn, zijn de grootste keien verzameld in het menhirpark. Sommige menhirs bevatten afbeeldingen in de stijl van de oude Inca en Tafi.

tafi del valle argentinie menhir
De menhirs tussen Tafi del Valle en el Molar

La Cruz en verder

Vanuit de brug bij Tafi kun loopt een grindpad omhoog de bergen in. Op de dichtstbijzijnde top staat een groot kruis, waarvandaan je een mooi uitzicht hebt over het dorp en de omgeving.

Vanuit het kruis kun je de zelfde weg naar beneden nemen, maar je kan er ook voor kiezen de bergketen te volgen en één of meer van de volgende toppen te bedwingen.

Er loopt geen duidelijk pad in de bergen. Af en toe is er een paadje, maar vaak is dit niet meer dan een koeienpad. De beklimming is soms op handen en voeten, terwijl je tijdens de afdaling moet zigzaggen omdat de bergruggen te steil zijn om normaal op een veilige manier af te dalen. Ik zou deze wandeling daarom ook niet doen als net geregend heeft en de smalle paadjes glad zijn!

landschap tafi del valle argentinie
Het prachtige landschap tussen Tafi del Valle en el Molar

Tafi del Valle is per bus te bereiken vanuit Tucuman en Cafayate, er gaan meerdere bussen per dag. Hoewel ik bij aankomst in Tafi heb overwogen meteen om te draaien, ben ik uiteindelijk drie nachten gebleven. Tijdens de laatste dag van mijn verblijf was er van de stormschade al weinig meer te merken. Tafi del Valle is een heerlijke plek om een paar dagen te vertoeven!

Meer lezen over Argentinië?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry