home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Tips voor het fotograferen van mist

Het is fris wanneer ik met mijn camera op pad ga. Een deken van kleine druppeltjes omsluit mijn gezicht. Het is mistig. In eerste instantie lijkt dat niet het beste weer om te fotograferen. Hoe kun je mist fotograferen Ik laat je een aantal voorbeelden zien en geef handige tips om te fotograferen in de mist. 

Bij mist denk je misschien aan koud en guur weer. Je hebt van die grauwe dagen dat je maar beter binnen kunt blijven. Maar juist in de lente en in de zomer kan mist heel mooi zijn. Bij grote temperatuursverschillen tussen dag en nacht kan er een magische sluier van mist ontstaan.

mist vulkaan
Mist fotograferen over het kratermeer

Instellingen voor fotograferen in de mist

Is het (erg) mistig? Dan heeft het landschap om je heen heeft dan contrast. De camera kan daardoor problemen krijgen met scherpstellen, waardoor je foto out-of-focus is. Daar word je niet blij van.

Wanneer je fotografeert vanaf een statief en de camera handmatig scherpstelt is mist geen enkel probleem. Heb je een camera met liveview? Gebruik dan het display van de camera om de juiste instellingen te zoeken.

De kans is groot dat je de foto een klein beetje moet overbelichten in de mist. Controleer daarom altijd het histogram na het maken van de foto voor de juiste belichting.

perspectief in de mist
Perspectief in de mist: het landschap heeft letterlijk een verdwijnpunt

Tips voor compositie in de mist

De mist verhult details in het landschap. Dat maakt een foto rustiger. Maar het oog wil ook wat: als je dingen weglaat op een foto, moet je extra letten op de dingen die wél aanwezig zijn. Kijk naar abstracte vormen en lijnen. Door gebruik te maken van deze lijnen in je foto wordt de kijker de foto ingezogen.

Hoewel mist het zicht belemmert, kan het dus ook voor extra diepte zorgen. Doordat elementen dichtbij goed zichtbaar zijn en naar achter vager worden creëer je automatisch diepte in je foto. Zorg daarom bij mist altijd voor een object op de voorgrond.

zwaveldrager mist fotografie
Een zwaveldrager in de mist

Schimmen in de mist

Gebruik de mist en tover personen om tot silhouetten. Een foto vol details is soms prachtig, maar soms is eenvoud genoeg en leiden details alleen maar af. Niet alles hoeft zichtbaar te zijn op de foto, er mag best wat te raden zijn voor de kijker. Dat maakt een foto spannend.

Wil je mist in het bos fotograferen? Je ziet dan vooral de silhouetten van bomen terwijl alle storende elementen verdwijnen.

Je kunt dit effect versterken door met een telelens te fotograferen tegen de zon in (als deze tenminste zichtbaar is).

Lees hier meer over verschillende soorten licht.

zonsopkomst mist
Betoverend: mist bij zonsopkomst

Zoek de mist op

De morgenstond heeft goud in de mond. Juist in de ochtend is er vaak mist. Bij het opkomen van de zon trekt het water uit de koude grond. Dit zorgt voor ‘witte wijven’: een mysterieuze mistlaag vlak bij de grond. Deze lichte laag voegt nét wat extra’s toe aan je landschapsfoto.

Staat de wekker vroeg maar zie je geen mist uit je slaapkamerraam? Kruip niet meteen terug in bed, mist in de ochtend is vaak heel lokaal. Met wat speurwerk op internet (en door gewoon goed op te letten op weg naar bijvoorbeeld je werk) vind je zonder al te veel moeite mooie plekken om lokale mist in de ochtend te fotograferen.

mist bali
Zachte kleuren door de mist

Mist is mysterieus

Een laag mist zorgt voor mooi zacht licht. Landschappen worden omgetoverd tot een aquarelschilderij met een aaneenschakeling van pasteltinten. Dit is zo mooi!

Helaas kan de mist soms ook erg dicht worden. Soms is het zelfs te mistig voor een mooie foto. Gelukkig houdt mist vaak niet lang stand, als je even wacht trekt de mist vanzelf weg. Zeker wanneer er wat wind staat. Meestal dan….

mist wolken flores
Mist en wolken op de vulkaan

Mist fotograferen op reis

En dan ben je op reis. Volgens de reisgids zul je een van de hoogtepunten van het land gaan bezoeken. Sprekende foto's op instagram hebben je helemaal enthousiast gemaakt. Je hebt je fototas al gepakt, je hebt de juiste outfit aan om zelf op de foto te staan. Wat kan er mis gaan?

Juist. Mist.

Je kunt het weer niet beïnvloeden, je hebt alleen invloed op het moment dat je een foto maakt. Thuis kun je kiezen om een landschap met mist te fotograferen, of juist niet. Op reis heb je die keus niet – zeker niet als je met een hoog tempo reist.

schotland mist
Schotland in de mist

Laat je niet door mist (of wat voor een weer dan ook) uit het veld slaan. Natuurlijk is het jammer als je niks ziet vanaf een uitzichtpunt. Uiteraard had je gehoopt op een felblauw kratermeer. Maar aan de andere kant: mist zorgt voor unieke foto’s en dat is ook wat waard.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry