home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Achter de schermen #20

Het is lente. Vannacht is de klok een uur vooruit gegaan, wat betekent dat je deze zondag net wat minder kan doen dan op een normale zondag. Leuk dat je toch de tijd neemt om deze blog te lezen. Een blog waarin ik je een kijkje gun in mijn leven in februari en maart 2019.

Wat ben ik blij, de maanden februari en maart zijn voorbij. Het waren twee drukke maanden, vooral door drukte op mijn werk. Het was té druk. Niet leuk, wanneer je naast je werk ook een baby thuis hebt zitten, moet kolven, een relatie wil onderhouden, af en toe vrienden wil zien en een blog hebt. Hoewel dat laatste misschien niet essentieel is (minder dan de rest), is het iets waar ik veel energie uit haal. De boog kan niet altijd gespannen staan, dus in een verloren uurtje typte ik af en toe een blog.

Gelukkig volgt er snel een nieuw lesrooster. Dan geef ik minder les en hoef ik dus minder voor te bereiden en na te kijken. Ik kijk er naar uit. Ondanks dat ik de twee examenklassen die gaan verdwijnen best ga missen - ik vind examenklassen leuk. 

anholter schweiz otters
Wildlife fotograferen in Anholter Schweiz

Leuke dingen van de afgelopen tijd

Laat ik niet te veel klagen, ik heb de afgelopen tijd ook een hoop leuke dingen gedaan. Er waren niet zo veel reisje, maar wel veel leuke uitstapjes in eigen land. Ik heb een lieve baby die ik overal mee naar toe kan nemen. Zo kan ik zorgen en ontspannen tegelijk ;) Bij deze een kleine greep uit mijn leuke-dingen-lijstje van de afgelopen twee maanden.

Niet leuke dingen waren er natuurlijk ook. Ik heb een flinke lekkage gehad...

Anholter Schweiz

Ik was er al eens eerder, het Biotopwildpark Anholter Schweiz. Maar ik ben gewoon nóg een keer geweest. Omdat het een leuk park is om foto’s te maken. Ik ben geen fan van dieren die opgesloten zitten in kleine hokjes, maar dat is in Anholter Schweiz zeker niet het geval. De beesten zitten in ruime verblijven met veel schuilplekken en andere kooiverrijking. 

Ik genoot van een dagje buiten in de natuur. van de otters, de marters en meer. De lynxen en wolven heb ik niet gezien, dat is een logisch gevolg van beesten in ruime verblijven. Ze kunnen doen waar ze zin in hebben.

erwin olaf den haag
Erwin Olaf in den Haag

Fotografie: Erwin Olaf in den Haag

Samen met een vriendin ging ik naar de tentoonstelling van Erwin Olaf in het gemeentemuseum in den Haag. Een imposante collectie portretten van vooraanstaande mensen. Zo hangen er portretten van de koninklijke familie en Barack Obama. 

Eigenlijk vind ik het vrije werk van Olaf gaver om te zien. Zijn foto's van gewone mensen in een bijzondere setting. Al zijn het bij Olaf meestal foto's die van A tot Z in scène zijn gezet.

Street Art in Heerlen

Sinds kort is er een aantal nieuwe murals vlak bij mijn ouderlijk huis. Ik wist ervan – mijn moeder bewaart altijd krantenartikels over street art in de regio. Ik was er nog niet aan toegekomen om een kijkje te nemen. Samen met mams liep ik een rondje door de wijk en genoot ik van de metershoge murals op de zijkanten van flatgebouwen. De wijk leeft er van op - al vindt mijn moeder niet alle murals even mooi. Maar dat hoort bij kunst, niet iedereen heeft de zelfde smaak ;)

Lees meer over street art in Heerlen.

street art heerlerbaan
Street art op de Heerlerbaan

Een paar dagen Mechelen

Vaak spendeer ik een groot deel van mijn vakanties in het buitenland. In de voorjaarsvakantie was ik vooral thuis. Om een beetje te werken voor IkReis. (Zoals ik zei: dat geeft me energie.) Om thuis te rommelen en achterstallig werk te doen.

Daarnaast ben ik een weekendje naar Mechelen geweest. Mechelen is vanuit Utrecht maar anderhalf uur rijden. Heerlijk dichtbij dus! In Mechelen is genoeg leuks te zien en te doen om je een weekend te vermaken. Maar ik wilde er vooral een ontspannen weekend van maken en dat is gelukt.

De komende weken vertel ik meer over Mechelen. De eerste Mechelen blog staat al online: Mechelen muurt. Street art in Mechelen.

street art mechelen
Street art in Mechelen

Fotografie: apartheid en mode in Foam

Het was alweer een hele tijd geleden dan ik Foam in Amsterdam bezocht heb. Ik vind het een museum met indrukwekkende (wisselende) fototentoonstellingen, maar ik vind het er in de weekenden veel en veel te druk. Zeker bij populaire exposities. Dit keer bezocht ik FOAM op een doordeweekse dag en ik ben weer helemaal om. FOAM is zo'n gaaf museum! Wanneer het niet te druk is hebben de trapjes en kleine ruimtes in het oude pand in hartje Amsterdam juist zijn charme.

Twee van de huidige tentoonstellingen vind ik echt het noemen waard. Allereerst het werk van de Zuid-Afrikaanse fotograaf Santu Mofokeng. Hij legde het dagelijks leven tijdens de apartheid en daarna vast. Een indrukwekkende serie van zwart-wit portretten. Ook Erwin Blumenfeld in Color is een bijzondere tentoonstellingen. De focus ligt op zijn werk vanaf 1941 toen hij een van de origineelste modefotografen in New York was. 

Op de website van FOAM lees je meer over de tentoonstellingen.

lake shkodra
Lake Shkodra: hier vanuit Albanië, straks vanuit Montenegro

Reizen de komende tijd

De komende tijd ga ik weer wat mooie reisjes maken. In de meivakantie ga ik naar Bosnië-Herzegovina en Montenegro. Hier heb ik ont-zet-tend veel zin in. Ik ga een roadtrip van twee weken door twee landen die ik nog niet ken. Ik ga op zoek naar lieflijke stadjes, mooie uitzichten, groene landschappen en ruige bergen. Samen met het verkeersbureau van Montenegro ben ik een gaaf programma aan het samenstellen. 

Had ik al gezegd dat ik er veel zin in heb? Echt. Mijn laatste lange vakantie was mijn reis naar Bali en dat is alweer bijna een half jaar geleden.

Daarnaast ben ik al een beetje aan het shoppen voor de zomervakantie. Ik ga naar Maleisië en Taiwan!

maleise street food
Terug naar Maleisië: alleen al voor het street food

Reizen met de baby

Reizen en weekendjes weg, ik ben er dol op. Maar ik heb op dit moment niet de puf om veel uit te zoeken. En áls ik dan eindelijk een leuke bestemming gevonden heb, dan druk ik net wat minder spontaan op de 'boeken' knop. En vliegen er weken voorbij waar vage ideeën in mijn hoofd niet uitbloeien tot wat moois.

Waarom twijfel ik ineens zo? Ik houd van reizen. De kleine reiziger doet het goed – ook onderweg. Maar toch is zij diegene die er voor zorgt dat ik minder reis. Niet vanwege de hogere kosten, die vallen op dit moment nog mee. Niet omdat ik een moeilijk kind heb, integendeel! Maar wél omdat reizen met een baby nog niet helemaal in mijn systeem zit en voelt als een ware volksverhuizing. Ik voel me weer even die onervaren reiziger die steeds denkt dat ze wat vergeet. Raar, want alles is gewoon te koop op je bestemming. Zowel voor mezelf als voor de kleine reiziger.

nederland baby
Op pad met de baby in Nederland

Ik weet welk ritme de kleine reiziger NU heeft, al wisselt dat soms van week tot week. Maar hoe is het om over een paar maanden met haar op pad te zijn. Kan ze dan al lopen? Eet ze alles met de pot mee? Slaapt ze dan nog steeds onderweg? (Ik merk dat dat nu al minder wordt.)

De twijfel zit tussen mijn oren. Je kunt prima reizen met een baby, dat heb ik inmiddels al ervaren. Al is het nét even anders dan reizen zonder kind.

Wil je meer lezen over mijn ontdekkingen met de kleine reiziger? Behalve naar Mechelen gingen we naar Brabant (het eerst weekend weg met baby) en Bali (een blog met veel tips).

Meest gelezen blogs


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry