home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)Zien en doen in Mons (Bergen)

In het zuiden van België ligt de stad Mons, een verrassend mooie en levendige stad. Niet voor niks was Mons in 2015 de culturele hoofdstad van Europa! Ik bezoek Mons en ontdek in vier dagen de bezienswaardigheden van Mons en omgeving. En geloof me, ik heb me geen moment verveeld.

De stad Mons ligt uitgestrekt over vijf bergen. Aan deze bergen heeft Mons België zijn naam te danken: de Waalse stad Mons is bij sommigen beter bekend als de stad Bergen. In deze blog vertel ik je wat te doen in Mons. Ik neem je mee langs de leukste bezienswaardigheden in Mons en de lekkerste adresjes. Kortom: hier vind je alles wat je moet weten voor je Mons stedentrip!

grote markt mons
Grand Place de Mons, de grote markt

WAT TE DOEN IN MONS (BERGEN)

Een stadswandeling door Mons

Ik start mijn bezoek aan Mons met een stadswandeling. Een stadswandeling met een lokale gids is voor mij dé manier om een stad te ontdekken. Ik ging op pad met een gids van VisitMons. Zij maakt me wegwijs in de geschiedenis van Mons, toont me het project L' Art habite la Ville (Kunst bewoont de stad) en laat me de leukste bezienswaardigheden van Mons zien. Dit is een goed begin van mijn Mons citytrip.

Loop je liever zonder gids? Op de website van VisitMons vind je verschillende stadswandelingen voor Mons en omgeving.

Eten in Mons

Een wandeling maakt hongerig. Ja, een wandeling maakt de lekkerbek in mijn wakker. Gelukkig zijn er heel veel plekken waar je heerlijk kunt eten in Mons. De foto’s hieronder zeggen waarschijnlijk genoeg.

eten mons
Kaaskroketten als starter bij Petite Province

vis dream hotel mons
Dinner in het Dream Hotel

eten belges et vous mons belgie
Heerlijke vis bij Ces belges & vous

Mocht je deze plekken ook willen bezoeken tijdens je stedentrip in Mons? Dan heb ik hier de adressen voor je!

Zoek je een plek om te eten in Mons met kinderen en wil je iets anders dan de grote gele M? De plekken hierboven hebben plek voor een buggy, hebben kinderstoelen voor kleine eters én speciale kindermenu's.

Ben je op zoek naar een heerlijke (vegetarische) lunch? Dan ben je bij Meme Tartine aan het juiste adres. Meme Tartine ligt aan de Rue de la Coupe 16. Zoals de naam van deze lunchtent doet vermoeden staan op de kaart vooral tartines. De tent is behoorlijk hipster trouwens, inclusief rabarbersap met een papieren rietje.

hotel dream mons
Ook de kleine reiziger is onder de indruk van de fantastische ramen

Overnachten in Mons

Tijdens mijn verblijf in Mons ben ik gruwelijk verwend in Martin's Dream Hotel. Dit sfeervolle hotel huist in een oude kapel. Bij de verbouwing zijn originele ornamenten gecombineerd met speelse moderne elementen - zo leuk! Zelfs de kleine reiziger is onder de indruk van de inrichting.

Het ligt misschien niet voor de hand, maar dit luxe hotel is echt een fijne plek als je Mons met kinderen bezoekt. Het ligt in het centrum van de stad, ik hoef niet ver te lopen om leuke dingen te zien in Mons. Je kunt makkelijk even terug naar het hotel voor een slaapje. Het hotel heeft bedjes voor baby’s. En niet onbelangrijk: de kamers zijn goed geïsoleerd. Anderen hebben geen last van huilende baby’s in de nacht. (Andersom geldt het zelfde: ik heb geen last van andere hotelgasten. Ondanks al mijn reizen ben ik nog steeds bang anderen tot last te zijn…)

Wanneer je ‘s ochtends wakker wordt, is dit een fijne plek om te ontbijten in Mons. Het hotel heeft een voortreffelijk ontbijtbuffet.

Het hotel heeft een eigen parkeerplaats waar je voor 15 euro per dag je auto kunt parkeren. Je kunt niet gratis parkeren in Mons centrum, maar met verschillende parkeergarages is er voldoende parkeergelegenheid.

street art mons
Gave street art in Mons

Wandelen langs de street art in Mons

Sinds Mons is uitgeroepen tot de culturele hoofdstad van Europa in 2015 is er veel veranderd in de stad. De uitstraling van Mons is daardoor nóg leuker geworden. Wanneer ik door de straten van Mons slenter kom ik op verschillende plekken gratis kunst tegen. Op het Place du Parc staat een collectie vogelhuisjes, voor de slagerijen (Anciens Abattoirs) liggen rode keien en bootjes en op verschillende plekken zijn metersgrote murals. Ik vind de street art in Mons erg leuk. Het brengt mij op verrassende plekken waar ik normaal niet zo snel naar toe zou zijn gelopen.

In deze blog lees je meer over street art in Mons.

vintage mons
Vintage markt en garage sale

Shopping in Mons

In het centrum van Mons liggen (bijna) geen grote internationale ketens. In plaatst daarvan kent Mons vele knusse winkeltjes en boetiekjes. Mons is daarmee een leuke plek om te winkelen, zeker als je op zoek bent naar een origineel cadeautje voor jezelf of een nieuwe outfit.

Tussen de moderne street art heeft Mons een aantal gezellige markten. Deze traditie wordt al eeuwenlang in leven gehouden. Op vrijdag zijn er tussen het Grand Place en Hoge School van de Kunsten verschillende markten met bloemen, groenten, fruit en speelgoed. Op zondag is er bij de Place du Béguinage en Rue de Bouzanton een vintage vlooienmarkt.

mons grand place
Mons zet de bloemetjes buiten

WAT TE ZIEN IN MONS: DE LEUKSTE BEZIENSWAARDIGHEDEN

Grand Place de Mons

Centraal in de stad Mons ligt het Grand Place de Mons. Aan het Grand Place de Mons liggen verschillende historische gebouwen met fraaie gevels. Deze bezienswaardigheden mag je zeker niet overslaan tijdens je Mons stedentrip. Een van de mooiste gebouwen is misschien nog wel 15de eeuwse stadhuis van Mons.

Op zomerse dagen is het gezellige plein volgebouwd met terrasjes. Kinderen laten zich nat spatten door de fontein. De lokale jetset showt hier in de avond zijn cabrio. Alles lijkt de draaien om zien en gezien worden, maar op een leuke en informele manier.

aap bergen belgie
Ik mag een wens doen!

De aap van Bergen

Als je goed kijkt, zie je aan de voorgevel van het stadhuis het beeldje van het aapje van Bergen, de beroemdste aap van Mons. Het bronzen aapje zou met gemak in mijn hand passen, Als ik over de kop van het beestje aai, mag ik een wens doen. Er wordt me ingefluisterd dat ik bescheiden moet blijven, want de wens moeten binnen een jaar uit kunnen komen. Duim je voor me dat het lukt?

In oude dagen was de aap van Bergen trouwens een schandpaal. Hier werden ondeugende kinderen voor straf vastgemaakt.

belfort mons
De toren van het Belfort

Belfort Mons (Belfry): het symbool van de stad Mons

Waar je ook staat in Mons, de klokkentoren van het Belfry is gebouwd op een heuvel en zal niet uit je zicht verdwijnen. Een bezoek aan deze toren is dan ook iets wat je zeker moet doen in Mons!

Het Belfort van Mons is het enige barokke belfort ter wereld dat nog in gebruik is. Het belfort is gebouwd in de 17de eeuw. De toren staat sinds 1999 op de werelderfgoed lijst van UNESCO. Onder de juiste hoek heeft de bolvormige klokkentoren van het Belfry iets weg van een ouderwetse koffiepot.

De leukste route naar de Belfry is een korte klim door een van de smalle steegjes tussen de huizen van Mons. Via een aantal trappen arriveer je in de prachtige tuin van het Belfort. Helaas zijn de steegjes met hun trappen niet toegankelijk met de buggy. Bezoek je Mons met kinderen? Dan kun je omlopen en vanaf de andere kant bij de tuinen en Belfry toren komen.

Het Belfry beschikt over een lift.

kerk mons
De Sint-Waltrudiskerk staat centraal tijdens de Doudou

Sint-Waltrudiskerk en de Doudou

Elk jaar op de eerste zondag naar Pinksteren vindt in Mons het Doudou festival plaats. Dit folkloristische festival wordt liefkozend het Doudou festival genoemd. Het festiival wordt al gevierd tijdens de middeleeuwen.

Tijdens de Doudou wordt het schrijn van de beschermheilige van de stad in een processie door de stad gedragen. Het schrijn wordt vergezeld door een draak. Wanneer je door Mons loopt steekt de draak op veel plekken de kop op – en soms de staart.

Wil je meer weten over het Doudou festival? Bezoek dan zeker het Doudou museum.

mundaneum mons museum
De voorloper van Google: lades met informatie in het mundaneum

Mundaneum: Google op papier

Er was eens een tijd, dat er nog geen internet bestond. Ja, deze oma herinnert zich dag nog goed. Kennis kwam uit de bibliotheek waar je je een weg moest banen door bakken met kaartjes om bij het juist boek uit de komen. En dan was de hoeveelheid informatie bij de provinciaalse bibliotheek nog altijd redelijk summier.

Het Mundaneum laat zien hoe het ook anders kan, al een eeuw lang. Het Mundaneum beschikt over een ingenieus systeem van waarbij kennis wordt gerangschikt volgens logische categorieën. Deze kennis en informatie ligt opgeslagen in kasten met honderden laatjes met daarin maar liefst twaalf miljoen briefjes! Wat een werk om dit systeem op te zetten. En wat een bijzondere plek om doorheen te struinen.

Op de website van het Mundaneum vind je meer informatie en openingstijden.

mons mundaneum
Het mudaneum: kijk eens wat een bijzonder gebouw!

BAM: het museum voor moderne kunst

Er zijn veel interessante musea in Mons, tijdens mijn lange weekend in de stad heb ik geen tijd ze allemaal te bezoeken. Ik kies voor een bezoek aan het BAM, het Musée des Beaux-Arts Mons. In een licht en modern gebouw worden zijn wisselende tentoonstellingen te bewonderen. Ik val met mijn neus in de boter en beland in een tentoonstelling over de opkomst van het surrealisme en het surrealisme in België met werken van Giorgio de Chirico, Magritte, Delvaux en Graverol. Ondanks mijn voorliefde voor fotografie vind ik het geweldig om naar de aangepaste wereld van een surrealist te kijken!

Als gezegd wisselen de tentoonstellingen in het museum. Op de website van het museum lees je meer over de tijdelijke exposities.

mons museum bam
Het BAM

Mons is een groene stad!

Het centrum van Mons is op veel plekken autoluw. Ik vind het heerlijk om hier te wandelen! De kinderkopjes in de straten van Mons geven de stad een bijzondere uitstraling. Maar weet je wat nog leuker is? Tussen de oude gebouwen in Mons centrum liggen vele verborgen hofjes en parken. Ik vind het heerlijk om me hier even terug te trekken en even te relaxen in het gras in het park.

Een van de mooiste openbare tuinen van Mons is de Jardin du Mayeur. De Jardin du Mayeur grenst aan de Grand Place dus Mons. Wanneer ik door een smalle poort onder het stadhuis door ga bevind ik me in een oase van rust. Vanuit een prachtig aangelegde tuin kijk ik uit over de Belfry toren. Ieder kwartier klinkt er een melodie uit de 49 klokken van het Belfry over de tuin.

parken mons
Geniet van de tuinen en parken in Mons

BEZIENSWAARDIGHEDEN IN DE OMGEVING VAN MONS BELGIË

De bezienswaardigheden in Mons centrum liggen allemaal op loopafstand. Dat is fijn! Heb je tijd over tijdens je stedentrip? Dan kun je de omgeving van Mons bezoeken. Deze bezienswaardigheden zijn een aanrader.

Grand-Hornu: mijnen en kunst

Net buiten Mons ligt de mijnsite van Grand-Hornu, een site die in 1954 gesloten is. Ik heb iets met oude mijnen. Komt het door mijn Limburgse roots? De mijn is gered van vergetelheid en afbraak en heeft tegenwoordig een belangrijke culturele, economische en historische functie.Met een audioguide verken ik het terrein en de geschiedenis van de oude mijn.

grand hornu belgie
Grand-Hornu

De mijnen bij Grand-Hornu zijn groot geworden onder leiding van De Grand. Zijn ideeën sloten aan bij de verlichting: hij bouwde mijnwerkerswoningen en scholen om mijnwerkers aan hem te binden. Zogezegd uit humanitair oogpunt, maar sceptici denken dat het voor een groot deel om winst draaide.

Grand-Hornu heeft een elitaire uitstraling tussen de kleine en eenvoudige woningen. Dat was een eeuw geleden al, maar dat is eigenlijk nog steeds zo. Voor mijn gevoel mist Grand-Hornu aansluiting bij de omgeving. Wanneer ik een hapje eten bestel op het terras snap ik deels waarom. Het eten is lekker, maar de porties zijn veel te klein voor het bedrag wat ik er voor neer moet leggen. Een gezellig en betaalbaar eetcafé of restaurant zou de site goed doen.

In de mijnsite ligt het Musée des Arts Contemporains de la Fédération Wallonie-Bruxelles (MAC’s), een museum met moderne kunst. Tijdens mijn bezoek zijn in het museum verschillende exposities te zien, van beeldende kunst tot film en animatie. Er zitten gave werken tussen, maar met sommige kunstwerken voel ik geen klik. Op de website van het museum vind je informatie over de exposities.

Bij de balie van Grand-Hornu kun je een folder krijgen met de beschrijving van een wandeling in de omgeving van het mijncomplex. Deze wandeling voert langs oude mijnwerkerswoningen, een aantal gesloten mijnschachten en de terrils.

natuur mons
Natuur in Mons: wandelen in Hauts-Pays

Pairi Daiza: een van de mooiste dierentuinen van België

Pairi Daiza, Mons l, dit is een van de mooiste dierentuinen van België. Wanneer je Mons met kinderen bezoekt, mag je deze dierentuin eigenlijk niet overslaan. Toch besluit ik de om de dierentuin níet met een bezoek te vereren. Mijn kleine reiziger is dol op beestjes als de duiven op het plein, een hond die voorbij loopt of de kinderboerderij. De dierentuin is iets waar ik liever naar toe ga als ze wat groter is.

Wil je overnachten bij Pairi Daiza? Het Dream Hotel ligt op een half uurtje rijden. Zoek je een goedkopere optie dan kun je terecht in Hotel Van Der Valk in Mons.

Wandelen bij Hauts-Pays

Vlak bij Mons ligt het natuurpark Hauts-Pays. Ik wandel hier door loofbossen, schattige dorpjes en valleien. Ik vind het altijd heerlijk om een stedentrip te combineren met een bezoek aan de natuur. Zeker op warme dagen is het goed vertoeven buiten de stad. Ik tref het met het weer in Mons, misschien is het zelfs iets té warm. Maar gelukkig heeft de auto airco ;)

Hauts-Pays is een leuke uitstap tijdens een stedentrip naar Mons. In deze blog lees je meer over mijn uitje naar Hauts-Pays.

scheepslift mons belgie
De scheepslift bij Mons

De scheepslift van Strépy-Thieu

Ruim tien kilometer ten oosten van Mons ligt de scheepslift van Strépy-Thieux. De kabellift van Strépy-Thieu is 102 meter hoog en 135 meter lang. Het is de grootste scheepslift van België. De scheepslift in Henegouwen is in gebruik sinds 2002. Boven in de sluizen is een klein museum gevestigd. In dit museum kom zie je alles over de bouw en de werking van de sluizen.

In de weekenden kun je met een rondvaartboot langs de sluizen varen en ervaren hoe het is om in een scheepslift naar boven getild te worden.

In deze blog lees je meer over de scheepslift van Strépy-Thieu.

mons bezienswaardigheden
De knusse straatjes zijn misschien wel de leukste bezienswaardigheden van Mons

REIZEN NAAR MONS

Mons ligt op 2,5 uur rijden vanuit Utrecht. In Mons kun je bijna nergens gratis parkeren, er is echter voldoende plek in een van de vele parkeergarages.

Je kunt ook met de trein naar Mons, station Mons ligt aan de rand van het centrum. Wil je goedkoop naar Mons reizen? Flixbus brengt je naar Mons, onder andere vanuit Brugge.

Ik bezocht Mons op uitnodiging van Wallonië België Toerisme.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry