home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking

Interview: going local Griekenland

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deel 7: Annette vertelt over Griekenland.

Journalist en tekstschrijver Annette Spaan woonde in 2014 vier maanden op het Griekse eiland Poros en nog steeds komt ze er regelmatig. Haar reisblogs vind je op annettespaan.nl.

griekenland going local
Annette in Griekenland

Annette in Griekenland 

Griekenland is altijd één van mijn favoriete vakantielanden geweest, maar inmiddels voelt het als thuis. In juli 2013 werd ik als journalist uitgenodigd door Odyssey Centre om een artikel te schrijven over de Griekse kookworkshops van eigenaresse Katerina Sakelliou en haar eiland Poros. Het bleef niet bij deze samenwerking. Katerina en ik besloten een blog op te zetten over haar Griekse recepten en verhalen over Griekenland; Katerina’s Kouzina. Om dit mogelijk te maken pakte ik in 2014 mijn koffers en trok voor 4 maanden bij Odyssey Centre in. Ik stileerde en fotografeerde Katerina’s gerechten, ontwierp de site en schreef mee aan de teksten voor het blog. November 2014 ging Katerina’s Kouzina live.

skordalia knoflook dip
skordalia garlic dip

Wonen in Griekenland 

Al snel voelde ik mij op Poros geen toerist meer. Katerina nam mij mee naar haar familie en vrienden en feestjes van bijvoorbeeld naamdagen. Ik hielp met de olijvenpluk, luisterde mee naar de dorpsroddels en vierde Grieks Pasen. Na mijn werkdag wandelde ik met vrienden over het eiland, ging zwemmen of streek neer op één van de terrassen in Poros-stad. Na een paar weken kende ik voor mijn gevoel iedereen op het eiland.

poros griekenland
Het prachtige Griekse Poros

Het is opvallend hoe goed ik mij voel bij de Griekse cultuur en hun levensritme. De sfeer op Poros is gemoedelijk, de Grieken leven in het moment en zijn ontzettend gastvrij. Ze nemen de tijd voor de belangrijke dingen in het leven, zoals familie en vrienden. De liefde die de Grieken voelen voor hun keuken vind ik geweldig. Dankzij Katerina leerde ik de Griekse gerechten echt goed kennen. Het voelt voor mij alsof de Grieken het leven meer vieren dan Nederlanders. Natuurlijk draagt het geweldige klimaat daaraan bij, maar het is ook een levenshouding.

zonnig griekenland
Zonnig Griekenland

Tips voor de reiziger

Mezedes (Griekse tapas) 

Om de Griekse keuken te leren kennen is het leuk om naar een mezedepolio te gaan. Daar serveren ze allemaal kleine hapjes (mezedes), zodat je veel verschillende gerechten kunt proeven. De filosofie achter de mezedepolio is het delen van eten, iets wat voor de Grieken heel belangrijk is. Het is natuurlijk ook leuk om zelf Grieks te leren koken!

mezedes griekenland
Proef Mezedes (Griekse tapas)

Grieks dansen 

In Griekenland is er altijd wel ergens een feestje. Vaak ontstaat er in restaurants
en cafés een spontane Griekse dans, waarbij iedereen mag aanhaken. Doe zeker mee! De danspassen zijn meestal niet moeilijk, je bent als toerist van harte welkom en je hebt gegarandeerd een leuke avond.

Grieks Pasen 

Pasen is in Griekenland het grootste feest van het jaar en is heel bijzonder om mee te maken. Al vanaf een week voor Paaszondag kun je deelnemen aan eeuwenoude tradities en gebruiken. Met Pasen zelf zal je verrast zijn door de enorme bourgondische maaltijden.

Ga eilandhoppen! 

Zet koers naar de eilanden waar het massatoerisme nog niet is doorgedrongen, zoals Amorgos en Anafi. Verblijf in een kleinschalig familiehotel, meng je in het leven op
dorpspleinen en in buurtcafés en haak als het even kan aan bij een dorpsfeest. Je zult de gastvrijheid van de Grieken ervaren en je snel thuis voelen.

eilandhoppen griekenland
eilandhoppen in Griekenland

Bedankt Annette voor je leuke bijdrage aan Going Local Griekenland!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry