home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
21/07/2019

Tips: wat zit in mijn cameratas

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 8: ik laat zien wat ik meeneem op reis in mijn cameratas.

Een reis is voor mij pas compleet als ik na afloop thuis kom met een aantal mooie foto’s. Mijn liefde voor reisfotografie leidt ertoe dat ik elke keer weer een cameratas meeneem vol met spullen die ik nodig denk te hebben. Sommige vrouwen hebben moeite met het uitzoeken van de juiste schoenen op reis, ik heb dat met lenzen. 

cameratas backpack reisfotografie
Wachtend op de bus in Dahab: een grote backpack en een kleine(re) cameratas

Wat zit er in mijn cameratas? Uiteraard wisselt dat een beetje van het doel van mijn reis en hetgeen wat ik verwacht, want ik wil niet meer dan 3-4 lenzen meenemen op reis. Over het algemeen wil je niet continu lenzen wisselen en ga je echt niet tien verschillende lenzen meeslepen. Op dit moment reis ik door Argentinië en heb ik de volgende spullen bij me. Deze spullen zijn essentieel voor mij op reis.

Cameratas

Ik zwéér bij een goede cameratas. Een cameratas moet je kostbare apparatuur beschermen tegen een klein stootje, tegen vuil en tegen spatwater. Daarnaast vind ik het belangrijk dat een tas lekker zit, want je loopt er toch de nodige uren mee. Een schoudertas is daarom echt niks voor mij.

Ik heb mijn CaseLogic-rugzak meegenomen naar Argentinië. Een cameratas die ruimte biedt aan mijn canon 70D met verschillende lenzen. Doordat de schotjes in de cameratas door middel van klittenband te verstellen zijn, heb je altijd een indeling op maat waar je je spullen netjes in kan opbergen.

Tip: wil je deze cameratas goedkoop op de kop tikken? Het tijdschrift Zoom.nl geeft deze tas regelmatig weg als welkomstgeschenk voor nieuwe abonnees. 

wat zit er in de tas
Een kijkje in mijn cameratas van een reisfotograaf

Nadeel van deze tas is dat bij oorspronkelijk geen heupband heeft, terwijl dat voor mij het draagcomfort verhoogt en mijn schouders ontlast. Ik heb dit opgelost door voor een paar euro bij de schoenmaker een heupband op de tas te laten naaien.

Raincover

Vorige maand schreef ik al over fotograferen in de regen en bescherming voor je camera. Hoewel mijn cameratas best een paar spatjes water tegenhoudt, vind ik het een fijn idee om een extra hoes om de tas te doen wanneer het harder gaat regenen. Universele hoezen zijn onder andere te koop bij PerrySport en mogen niet ontbreken in iedere fotografie uitrusting.

Mijn camera: een Canon 70D

Sinds anderhalf jaar fotografeer ik met de Canon 70D. Deze semiprofessionele DSLR is niet de goedkoopste en lichtste uit de Canon-familie, maar wel een keus waar ik nog altijd heel blij mee ben. De camera heeft een goede sensor met weinig ruis en is bovendien zeer geschikt om mee te filmen.

Canon 15-85 f/3.5-5.6 IS USM

De Canon 15-85 f3.5-5.6 IS USM is voor mij de allround lens waar ik op vakantie toch wel de meeste foto’s mee maak. Sneller dan de standaard kitlens van Canon, scherper, net wat meer groothoek en net wat meer zoom. Met name dat eerste vind ik erg fijn: Argentinië heeft mooie landschappen en met een groothoeklens kun je soms net wat meer diepte in de foto brengen.

Canon 70-200 f/4L IS USM

Mijn Canon 70-200 f/4L IS USM is nieuwste aanwinst en tevens de lens waarover ik het langst heb zitten wikken en wegen voordat ik tot verkoop overging. Mijn wensen waren duidelijk: ik wil een snelle en lichtgevoelige lens met een zo groot mogelijk diafragma. Lichtgevoelig of niet, in een zoomlens is een stabilisator (IS voor Canon, VR voor Nikon) eigenlijk essentieel. Omdat ik veel op pad ben wil ik bovendien een niet al te zware lens en mijn budget is niet oneindig…

nederland waterleidingduinen vos
vos bij de waterleidingduinen bij Amsterdam. Canon70D, 127mm, iso100,  F/4, 1/100s

Uiteindelijk was het het gewicht wat de doorslag gaf in mijn keus: ik vind de Canon 70-200 f/4L zwaar genoeg en zie mezelf niet een hele dag rondsjouwen met een 70-200 f/2.8.

Hoewel ik mijn 70-200 f/4L niet dagelijks bij me heb deze reis, heb ik hem wel meegenomen naar Argentinië. Ik vind het een fijne lens voor portretfotografie omdat je scherpe portretten kan maken met een mooie onscherpe achtergrond en daarnaast heb ik de lens veel gebruikt bij het fotograferen van wildlife in Colonia Carlos Pellegrini.

Canon 50mm f/1.8

De Canon 50mm f/1.8 is een lekker licht en lichtgevoelig lensje, welke ik met name meeneem voor het 3x50-project waar ik ook in 2015 deel aan neem.

Meer weten over lenzen en brandpuntafstand? Lees dan ook mijn artikel over lenzen op reis.

uithof utrecht
foto van het 3x50-project: het Koningsberggebouw in Utrecht. Canon70D, 50mm, iso125, F/11, 1/5s

Zoals je ziet staat er geen macrolens in dit rijtje, maar aangezien ik heb gedurende mijn reis mijn macrolens uitgeleend aan mijn vriend, dus in ‘noodgevallen’ heb ik deze toch voorhanden.

Mijn actioncam: de SJ-4000

Veel reizigers kiezen ervoor om een GoPro mee te nemen op reis, maar ik heb gekozen voor zijn goedkopere broertje van SJCAM. Net als de GoPro filmt de SJ4000 full HD, met als bijkomend voordeel dat er standaard een display op de camera dit. Ik wil zien wat ik doe!

Mijn GorillaPod

Onmisbaar op reis: mijn GorillaPod! Dit kleine statief gebruik ik zowel om te fotograferen als om te filmen. Door de handige verstelbare pootjes kun je het statief overal neerzetten en zelfs om de leuning van een brug of een lantaarnpaal klemmen.

Tip: als je een GorillaPod koopt met een los balhoofd kun je je camera nog beter positioneren!

Mijn statief: Sirui T-005KX

Toegegeven, ik heb niet standaard een statief bij me. Tijdens het verplaatsen (bus, vliegtuig) zit mijn dit statief in mijn backpack. Het statief komt er eigenlijk alleen uit als ik foto’s wil maken met lange sluitertijden (in combinatie met een ND-filter of) ’s nachts.

Ik wil een statief wat stevig en zorgt dat ik ook met lange sluitertijden mooie foto's maak, wat makkelijk te hanteren is, duurzaam is, maar ook niet te veel weegt. Uiteindelijk heb ik gekozen voor een statief van de Sirui T-005KX Traveller serie. Het statief is van aluminium, dus redelijk licht (een statief van Carbon is nog lichter, maar die vind ik te duur). Daarnaast is het statief lekker compact in ingeklapte toestand. Ideaal voor op reis!

Tip: gebruik je je statief met name voor fotografie onderweg? Overweeg dan een speciaal reisstatief te kopen. De Sirui Traveller serie is onder andere te krijgen bij Kamera Express. 

Stabilisator voor de actioncam

Ik film eigenlijk meer met mijn DSLR dan met mijn actioncam, maar dat wil niet zeggen dat ik met de actioncam alleen maar schokkerige beelden wil schieten. Daarom heb ik een stabilisator aangeschaft die vergelijkbaar is met de SteadyCurve. Het is nog even wennen, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

statief op reis
Statief op reis: v.l.n.r. de Sirui, een stabilizer voor mijn actioncam en de Joby Gorillapod

Filters

Ik neem slechts twee filters mee op reis: mijn polarisatiefilter en een ND-filter. Beide gebruik ik op mijn DSLR.

Overige accessoires

Uiteraard neem ik voor beide camera’s accu’s, reserveaccu’s en laders mee en de nodige SD-kaartjes om foto’s op te slaan. Of je nu een kloon koopt of een originele accu: een reserveaccu is essentieel.

Spulletjes om mijn camera te reinigen mogen ook niet ontbreken in mijn cameratas: zeker op reis wordt je camera toch redelijk snel stoffig en je wilt niet dat er stofjes op de sensor belanden die vlekjes achterlaten op je foto's.

Ik gebruik mijn iPad om foto’s onderweg te delen op sociale media en een notebook als backup voor mijn foto’s. Ben je nieuwsgierig naar mijn eerste foto’s van Argentinië? Volg me dan op Facebook of Instagram.

Disclaimer: in dit artikel verkondig ik enkel mijn eigen mening. Helaas word ik niet gesponsord door Canon of een ander cameramerk.

Wat moet er mee als je wilt fotograferen op vakantie?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry