home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Luxemburg voor fotoliefhebbers

juni 2015

Ik stap de oude watertoren in, op weg naar het reservoir waar ooit het water in zat. Met een piepend geluid zet de lift zich in beweging. Door het glas van de lift zie ik flarden van het landschap voorbij flitsen. Ik vind liften soms een beetje eng… Boven is de angst snel vergeten. Er wacht een fototentoonstelling op mij. Luxemburg is een perfecte bestemming voor een weekend vol fotografie! Uiteraard kun je er vakantiekiekjes schieten (waar niet?), maar je kan er ook prachtige fotoexposities bezoeken en er zijn mooie sports voor architectuurfotografie en nachtfotografie.

Foto exposities in Luxemburg

The bitter years – Dudelange

‘The bitter years’ is een fototentoonstelling welke is opgezet door Edward Steichen, voormalig directeur van de fotografieafdeling van het New Yorkse MoMA (Museum of Modern Art). De tentoonstelling dateert uit 1962, maar de foto’s zijn genomen in de periode 1935-1941. The bitter years laat in ruim 200 beelden een impressie zien van het Amerika van vorige eeuw. Armoede, droogte en emoties. Een exodus en een vlucht naar een beter bestaan. Foto’s die gemaakt zijn door de Farm Security Administration.

steichen in dudelange luxemburg
Fototentoonstelling 'The bitter years' van Steichen in een oude watertoren in Dudelange

De expositie hangt in de oude watertoren in Dudelange in het zuiden van Luxemburg. De Amerikaanse droogte uit de jaren 30 in een watertoren van 1928. Kan het contrast groter zijn? De rauwe staal en beton past echter goed bij de tentoonstelling en eigenlijk kan ik me geen plek bedenken waar Steichens serie beter tot zijn recht zouden komen. Sinds 2012 is de expositie van de in Luxemburg geboren Amerikaanse fotograaf permanent in Dudelange te vinden.

In het Pomhouse naast de watertoren zijn regelmatig tijdelijke fototentoonstellingen.

In de omgeving van Dudelange, 'the land of the red rocks', is een rijke industriële cultuur. Oude mijnen zijn gesloten en hebben plaats gemaakt voor moderne industrie. Oud en nieuw gaan hand in hand met het toerisme in de regio.

The Family Of Man - Clervaux

Op ruim een uur rijden vanaf Dudelange ligt een tweede tentoonstelling die geheel aan Steichen is gewijd. ‘The Family of Man’ wordt ook wel één van de grootste foto exposities ooit genoemd. In 17 thema’s neemt Steichen je mee in het leven van de ‘man’, of eigenlijk de mensheid als geheel. Foto’s zijn niet voorzien van een aanduiding van plaats of tijd, alleen de naam van de fotograaf (niet altijd Steichen zelf) en de plek waar de foto gepubliceerd is zijn genoemd. Het beeld en de emotie moeten voor zich spreken. We zijn nietig als mensen en geluk en problemen zijn universeel. De banden binnen het gezin, hard werken, gevoelens als honger en verdriet en educatie.

speichen clervauw luxemburg
Fototentoonstelling 'The Family of Man' in het kasteel van Clervaux

De tentoonstelling ‘The Family Of Man’ ligt in een oud kasteel in Clervaux in het noorden van Luxemburg. Clervaux is een gemoedelijk stadje met in de omgeving veel kerken en kastelen. Je hoort wel eens dat je Clervaux niet over mag slaan als je Luxemburg bezoekt, en eigenlijk kan ik dat wel beamen. Al heeft dat helaas ook tot gevolg dat het stadje vrij toeristisch is… Maar daar heb ik tijdens de fototentoonstelling geen last van gehad!

Nog meer fototentoonstellingen

Wil je werk van Steichen zien maar heb je geen zin om Luxemburg stad te verlaten? Ook in het MNHA (musée national d’histoire et d’art) is permanent een tentoonstelling met werk van Edward Steichen. Deze tentoonstelling concentreert zich op foto's die Steichen zelf maakte.

In hetzelfde museum zijn wisselende tentoonstellingen van andere fotografen.

mudam architectuur fotografie luxemburg
Als je van architectuur fotografie houdt mag je het MUDAM in Luxemburg niet overlaan

Ook in het MUDAM (musée d’art moderne Grand-Duc Jean) zijn regelmatig foto exposities van diverse fotografen te vinden.

Tip: Bovenstaande musea zijn gratis te bezoeken als je in het bezit bent van een Luxemburg card. Deze kost 12 euro per dag en geeft je gratis toegang tot het openbaar vervoer en vele musea. Daarnaast krijg je korting op diverse andere activiteiten.

Foto-hotspots in Luxemburg stad

Foto’s kijken is leuk, maar zelf foto’s maken is minstens net zo leuk! Bij deze een drietal hotspots voor de mooiste foto’s in Luxemburg stad.

MUDAM

Wanneer je in het MUDAM bent voor een (foto)tentoonstelling moet je niet vergeten je eigen camera mee te nemen. Niet om foto’s van een andere artiest te kopiëren, maar wel om foto’s van het gebouw te maken. Het MUDAM is een stukje moderne architectuur met een fascinerend lijnenspel. Ideaal voor abstracte detailfoto’s.

Tip: Kom je op een zonnige dag? Vergeet dan vooral je polarisatiefilter niet! Het witte gebouw heeft namelijk een dak kan glas en staal, met je polarisatiefilter kun je het blauw van de lucht buiten meer aanzetten en spiegelingen binnen (enigszins) reduceren.

In de omgeving van het MUDAM is meer moderne architectuur te vinden, zoals de Philharmonie.

philharmonie luxemburg
Een interessant lijnenspel bij de Philharmonie in Luxemburg

Wenzel Wandelroute

Iedereen heeft wel eens een off day waarop je creativiteit ver te zoeken is en je de mooie plekjes om je heen niet ziet. Op de Wenzel Wandelroute houdt men rekening met deze fotografen: op verschillende plekken zijn gemarkeerde ‘photopoints’. Neem plaats op de cirkel op de grond en je schiet de mooiste plaatsjes voor een ansichtkaart.
Voor de mensen die écht niet na willen denken over hoe ze een foto moeten maken zijn er bovendien metershoge rood-wit-gestreepte frames te vinden. In handig vierkant formaat, zodat je uitsnede meteen geschikt is voor Instagram.

Tip: wil je een alternatieve wandelroute? Bij deze mijn alternatieve stadswandeling.

wenzel wandelroutge fotopoint
Aandachtg voor fotografie tijdens de Wenzel wandelroute

Luxemburg by night

Wie mijn site vaker bezocht heeft kan het niet ontgaan zijn: ik heb een zwak voor nachtfotografie. Met name in het blauwe kwartiertje wanneer je lampjes net aangaan en de luchten nog een mooie helderblauwe kleur hebben.
Een mooie plek voor nachtfotografie in Luxemburg is de regio rondom Plateau Saint Esprit en de Rue Münster. Boven op de heuvel bij Plateau Saint Esprit kun je de fraai uitgelichte gerechtsgebouwen fotograferen. 

Een minuutje verderop vind je een uitzichtpunt van waar je het lagere gedeelte van Luxemburg kan overzien. De kleine slingerende straatjes. De rivieren en stroompjes die als donkere aders door de stad stromen. De fraai verlichte gebouwen. En natuurlijk de kazematten.

kazematten by night luxemburg
De kazematten van Luxemburg in de avondschemering.

munster luxemburg
Munster tijdens het blauwe kartier

Een snelle lift brengt je naar beneden naar de Rue Münster met kleine bruggetjes over de Uelzecht. De gekleurde gebouwen langs de rivier, inclusief een aantal vakwerkhuisjes, spiegelen in het kabbelende water. Als je lang kijkt gaan de reflecties een eigen leven leiden. 

In geen enkele Europese stad kun je zo veel stadsgezichten en panorama’s vangen in de korte tijd die het blauwe kwartier duurt. Alleen daarom moet je eigenlijk al naar Luxemburg!

Dit artikel is mede tot stand gekomen dankzij Visit Luxembourg. Op ikreis.net beschrijf ik alleen mijn eigen ervaringen en eigen meningen.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry