home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
15/01/2019

Singapore

 

Singapore 2012

Om vanuit de Filipijnen naar Bali te komen, vlieg ik via Singapore. Ik verblijf dit keer in de buurt bij Geylen Road, wat een mengsel is van Indische en Chinese invloeden. Er zijn vele winkeltjes, eetkramen en tempels. De prijzen liggen er lager dan elders in het land, en alles is ook net wat minder schoon en georganiseerd. Op straat worden zowaar illegaal geimporteerde sigaretten verkocht. Het is namelijk niet toegestaan sigaretten te importeren...

Sultan Mosque

Het is Ramadan. En het is vrijdagmiddag. Het belangrijkste gebed van de week. Terwijl de gelovigen allen in de moskee bidden (en niet mogen eten gedurende tussen zonsopkomst en zonsondergang) eet ik in een van de vele eethuisjes in Kampong Glam. Ik kijk uit over de grote moskee met zijn goudgeverfde koepel, en ik probeer flarden van het gebed te vertalen. Dit lukt maar half.

Het regent. Ik zit droog en neem de tijd.

Rondom de moskee worden vele lekkernijen aangeboden voor 's avonds, voor de iftar, de maaltijd na zonsondergang. 

Suntec City

Suntec City is niet de mooiste shoppingmall van Singapore, noch de nieuwste of de grootste. Deze mall heeft echter iets magisch voor mij, omdat er tenmidden van een aantal wolkenkrabbers de grootste fontijn ter wereld ligt. Je kan naar het midden van de fontijn lopen, en wanneer je drie rondjes loopt terwijl je je hand in het water steekt komt je wens uit.

Via Suntec City lopen passages naar andere shoppingmalls als Raffles City en het nieuwe Marina Square en de Esplanade Mall. 

De Esplanade Mall ligt tegen het grote theater van Singapore aan. Een apart gebouw, wat veel weg heeft van een durian.

Shoppens Marina Bay Sands

Marina Bay blijft me verbazen. Sinds mijn eerste bezoek in 2001 zijn er veel nieuwe gebouwen bijgekomen, welke alles behalve klein zijn. Ook nu is er weer een nieuw winkelcentra. Hoeveel winkels heeft een land nodig? Naast de winkels staan drie hoge hoteltorens. Hoeveel hotels heeft een land nodig? Op het dak van de torens ligt een gevaarte van meer dan 50 meter lang in de vorm van een boot. Op het dek van de boot staan palmbomen, en is een zwembad. 'Can we build it?' 'Yes, we can!'.

Achter het winkelcentrum is een groots aangelegde tuin. (Dit was vroeger echt nog zee...) Weelderige begroeiing, beelden, meer gebouwen, alles lijkt hier te kunnen.

Het winkelcentrum zelf is bizar ingericht. Waar ter wereld kun je in een winkelcentrum in een soort van grondel voor een kanaal varen, terwijl je door een metershoog raam uitkijkt op een skyline met wolkenkrabbers?

Chinese Gardens

Something old, something new... Als ik een plek bezoek waar ik eerder ben geweest, zijn er altijd wel plaatsen waar ik opnieuw heen wil. Dat kan bezienswaardigheid zijn, maar ook een plek met een goede sfeer of het bezoeken van oude bekenden. Ik ben echter ook altijd wel zo nieuwsgierig dat ik iets nieuws wil.

'Chinese and Japanese Gardens' is eigenlijk een groot park in het westen van Singapore. Er staat een aantal pagoda's. Daarnaast zijn er verschillende thematische tuinen, als een bonsaituin en een beeldentuin. In de beeldentuin staan met name beelden van Chinese wijsheren.

Daarnaast is er een 'museum' wat schildpadden 'tentoonstelt' (turtle and turtois museum). Eigenlijk is het meer een mengsel tussen een dierenwinkel (al zijn de dieren niet te koop) en een kinderboerderij. Een aantal schildpadden lopen vrij rond door de tuin. Af en toe eten ze wat gras, maar ze laten zich ook voeren door bezoekers. Er is een vijver waarin de waterschildpadden af en toe een plons kunnen nemen. Er zijn echter ook (te kleine) bakken waarin andere land- en waterschildpadden huizen, en voor deze dieren is er nauwelijks kooiverrijking en niet veel ruimte. Dat is jammer.  

Overnacht in New Happy Hotel. Kamers zijn klein maar functioneel. Als je vooraf online boekt kost een kamer S$ 60.

Singapore 2006

Het is feest in Singapore: Chinees Nieuwjaar. Op Orchoard Road, een van de bekenste winkelstraten, is een grote Street Parade. Er is veel licht en geluid, iedereen is verkleed. Het lijkt wel carnaval! Omdat in 2006 het jaar van de hond begint, staan deze trouwe viervoeters centraal.

Vanwege het Lunar New Year is het feest rondom Boat Quay, overal is muziek en zijn stalletjes met lekker eten en drinken en als klap op de vuurpijl (flauwe woordspeling) is er vuurwerk. Helaas een kort spectakel, maar wel errug mooi!

China Town

Ik overnacht dit keer in China Town.  China Town is een sprankelende wijk, het verschil tussen de kleine winkeltjes hier en de luxe malls in het Central Business District en Orchoard Road blijft me verbazen. De koloniale huizen hebben mooi beschilderde luiken en overal hangen van de papieren lampionnen. Dat moderne dingen en tradities zo goed hand en hand kunnen gaan.

Jurong Birdpark

Ook ben ik naar Jurong Birdpark geweest, een park met, zoals de naam al doet vermoeden, vogels. Van dwergparkietjes (of iets wat er op lijkt) tot havikken, het is er allemaal te zien. Soms kun je een soort van voliere in om de volgels te bekijken, vaak moet je echter door tralies gluren, al lopen sommige beesten ook los (op een muurtje na dan...), zoals de struisvogels. Hoewel ik het Birdpark gaande weg steeds meer ging waarderen, moet ik bekennen dat het me toch een beetje tegenviel, waarschijnlijk omdat mijn verwachtingen na een bezoek aan de Singapore Zoo de vorige keer veel te hoog waren...

Tja, natuurlijk wil ik mijn moeder ook wolkenkrabbers laten zien, dus nemen we de MRT naar City Hall, midden in het Central Business District (CBD). In deze wijk komt oud en nieuw samen, er liggen koloniale gebouwen als het Raffles Hotel, Andrews Cathedraw, the Supreme Court en het Victoria Theatre naast hypermoderne wolkenkrabbers.

Fort

De laatste morgen in Singapore bezoeken ik het fort van Singapore, wat midden in de stad op een heuvel met een mooi uitzicht ligt. Het park is mooi aangelegd en lekker rustig, maar van het fort zelf is niet zo heel veel meer over, op wat stukje muur na (begroeid met klim op) en een oude poort. OK, er zijn wat weggetjes die er in de 14de eeuw ook al hebben gelegen, maar die zijn zo goed gerestaureerd (gesanneerd?) dat er niks authentieks aan is.

Bij het fort ligt de Battle Box, een echte aanrader. De bunker was een belangrijk communicatiecentrum in WWII. Een gids, wassen poppen die ook nog eens bewegen vertellen, samen met geluids- en videofragmenten, de rest van het verhaal. (entree: S$ 7)

Ook heb ik (eindelijk!!!) een River Cruise genomen (S$ 15, 45 min). Waarom heb ik dit niet eerder gedaan? Vanaf het water is het uitzicht over de Singapore River nog mooier dan vanaf de kust, met name de talrijke bruggen vallen op deze manier beter op.

Singapore 2004

Wanneer je naar Maleisië op vakantie wilt, kan het goedkoper zijn om op Singapore te vliegen. Bovendien wilde ik Singapore verder ontdekken, mijn pogingen van een aantal jaar geleden zijn verre van compleet... Dus, zomer 2004, Singapore reloaded!

Het wordt een beetje standaard: ticket geboekt bij Vliegwinkel, Steenweg 3 te Utrecht.

In tegenstelling tot een paar jaar geleden kunnen we nu met de MRT (metro) van Changi Airport naar het centrum van Singapore. Een hele vooruitgang! De MRT is snel en goedkoop. Omdat het zeer vroeg in de morgen is, is het nog niet druk op het MRT station. De beveilingsmannetjes zijn zich duidelijk aan het vervelen, nog voor we de gelegenheid hebben om te kijken waar we naar toe willen en hoe we daar moeten komen, krijgen we al een uitleg van hem. Zeer attent!

De MRT is een lange buis, coupées zoals wij dat kennen zijn er niet. Het grappige is dan ook dat je door de hele MRT kan kijken, waar het inmiddels drukker en drukker in wordt. Veel kinderen in schooluniform, maar ook veel jonge mensen in het uniform van hun bedrijf. Een enkeling strak in het pak. Het leuke van Singapore vind ik de verscheidenheid van mensen die je op straat tegenkomt: Chinezen, Maleisiërs, Indiërs en een paar westerlingen. Wordt een neuspiercing in Nederland toch vaak enigszins als ordinair gezien, hier hoort het bij de Hindu cultuur en dragen ook mensen op representatieve functies een knopje of ringetje door hun neus.

Wanneer we van het metrostation naar het hotel lopen, regent het pijpenstelen (het is inmiddels wel licht geworden). Nooit gedacht dat we de eerste tropische bui zou snel op ons dak zouden krijgen... Mede vanwege de regen, maar ook omdat we toch wel een beetje moe zijn, gaan we eerst een tukkie doen voordat we de stad ingaan.

Little India and Kampong Glam

Na een paar uur zijn we weer helder in ons hoofd en buiten schijnt het zonnetje. Ons hotel ligt aan de rand van Little India en we zetten koers langs de Serangoon Road naar het centrum van deze wijk. Onderweg passeren we verschillende tempels (zoals de Sri Veeramakaliamman Tempel) en moskeeën, gezellige huisjes en een paar lage flatgebouwen. Hoewel alles ook hier netjes onderhouden is, zitten de gebouwen niet zo strak in de lak als bv omgeving Business District en Orchard Road. Hier wordt geleefd! Kleine knusse winkeltjes in Little India verkopen veel goud en andere juwelen, mooie sari's en veel voedsel. Wij laten ons alleen tot dat laatste verleiden, het eten is erg lekker en niet duur.

Langs de Waterloo Street, iets naar het zuiden, ligt de Kuan in Thong Hood Cho Tempel (een hele mond vol). De tempel is gewijd aan Guan Chin en trekt dagelijks massa's Chinezen die hun eer komen betuigen en om raad komen vragen. Dit laatste doen we door keihard te rammelen met een kokertje met daarin wierrookstokjes, omwikkeld met een nummer. Wanneer je hard genoeg gerammeld hebt, zal één van de boodschappen uit het kokertje floepen, her en der liggen boekjes waarin je de diepere betekenis op kan zoeken. Natuurlijk wordt er ook 'gewoon' gebeden en geofferd.  Ikzelf word van verschillende kanten aangemoedigd mee te doen aan het ritueel, maar ik ben enigszins terughoudend. Eigenlijk ben ik bij een dergelijke ceremonie altijd een beetje bang dat ik iets verkeerd doe en daarbij een van de gelovigen -onbedoeld- beledig. Ik sla het verzoek derhalve vriendelijk af. De tempel zelf is zeer groot en duidelijk zeer rijk. Offers van bezoekers worden dan ook niet alleen in onderhoud gestoken, maar ook in het sponseren van bv scholing van kinderen met minder rijke ouders.

Een klein stukje verderop ligt de Hinduïstische Sri Krishna Tempel, veel Singaporezen zijn bezoeken vervolgens ook deze tempel, wellicht luistert deze godheid beter onder bepaalde omstandigheden. (Of is het een verdubbeling van je kansen?)

We lopen een klein stukje verder naar het nabijgelegen Kampong Glam, de moslimbuurt van Singapore (geenzins te vergelijken met bv Kanaleneiland in Utrecht :-)). De bouwstijl van de huizen doet in deze wijk duidelijk Arabisch aan en ook de gezichten van de mensen veranderen. Mannen hebben vaker een baard en vrouwen zijn vaker gesluierd. De Sultan Moskee is een van de grootste moskeeën van de stad en zijn gouden koepels torenen hog boven de wijk uit. Bovendien is het net tijd voor het 'eind van de middag' gebed en verzamelen gelovigen zich naarstig bij de moskee onder leiding van de zingende Iman. Wij laten het gebed voor wat het is en nemen een taxi richting Sentosa Island.

Sentosa Eiland

Sentosa Island is een klein eiland voor de kust van Singapore. Het hele eiland is eigenlijk één groot pretpark, hoewel 'gebruikelijk' attracties als bv een achtbaan ontbreken. Wat er wel is, is een vlindertuin, 'underwater world' (een groot aquarium), een uitkijktoren en verschillende musea. Natuurlijk mag een kunstmatig aangelegd zandstrand (met geïmporteerd zand) en een stukje jungle ook niet ontbreken. Voor de mensen die bij Singapore al het idee hebben dat het leven daar enigszins nep en steriel is: ga ook eens naar Sentosa eiland. Alles is daar nòg gelikter en nòg gemaakter.

Er zijn verschillende wegen die naar Sentosa eiland leiden: over de weg (bus), over het water (ferrie) en door de lucht (kabelbaan). Wij kiezen voor de laatste.  Vanuit de kabelbaan, die verstekt vanaf Mnt Faber, heb je een prachtig uitzicht over de stad en Sentosa zelf. Een nagebouwde Merlion (kopie van het beeldje in Marina Bay, maar dan tig keer groter) kijkt uit over de bossen van Sentosa.

Wij besluiten een bezoekje te brengen aan de vlindertuin van Sentonsa. Behalve een tentoonstelling met allemaal opgezette vlinders (veel spelden en haarlak), zijn er in een mooi aangelegde tuin ook vele soorten levende vlinders te zien. Sommige zijn heel kleurrijk en heel groot. Goede tip: neem DEET mee, vlinders zijn niet de enige vliegende beestjes in de tuin. Behalve vlinders worden er ook een hoop andere exentrieke insekten tentoongesteld in de vlindertuin. Wandelende takken en bladeren, spinnen (hoewel dit uiteraard geen insekt is) en verschillende kevers stelen de show. Sommige kevers zijn meer dan 10 cm groot, je ziet duidelijk de scharen bij hun koppies zitten. Echt gave beesten!

Na al deze kruipende en vliegende beestjes is het tijd voor een wat lieflijkere attractie. Via mooi aangelegde paden langs versgemaaide grasveldjes en mooie planten en bomen bereiken we de Merlion. Omdat we Singapore al vanuit de kabelbaan gezien hebben en er weinig voor voelen dit kitscherige beest in te gaan, lopen we er met een grote boog omheen. De Merlion Walk is wel erg leuk. Een mooi aangelegd parkje verbindt de Merlion met de zee. Geïnspireerd op Dali kronkelen verschillende fontijnen door het landschap. Kleurrijke mozaïeken maken het geheel af.

Niet weten wat ons te wachten staat, besluiten Ben en ik een kijkje te nemen bij een 'spectaculaire' Sound and Light Show. We hadden er beide niet zo'n hoge pet van op, maar goed, als je er dan toch bent ga je een kijkje nemen (zeker als het gratis is :-)). De eerste mensen beginnen een half uur voor de show al een plaatsje te zoeken, vanwege mijn krukken heb ik ook later niet zo veel moeite een goede zitplaats te bemachtigen (zijn die dingen toch nog ergens goed voor....). De show valt geenszins tegen! Het verhaal is envoudig: de hoofdpersoon volgt Kiki, het hyperactieve aapje, naar zijn vriendjes in de fontijn. De technieken zijn geenszins simpel: een drie-dimentionale lasershow laat mensen vliegen en bewegingen maken waar geen acteur tegenop kan, special effects zijn fenominaal. Dit moet je dus gewoon gezien hebben! Na de show maken we een rondje eiland met de monorail. Leuk om alle attracties, mooi verlicht, bij nacht te zien.

Per bus/MRT stevenen we richting Lavender Foodcourt, tegenover het hotel. Na een eenvoudige doch voedzame maaltijd duiken we onze bedjes in. (Zeer uitgebreid eten kan er trouwens ook.)

Orchard Road

De volgende morgen gaan we eens een kijkje nemen langs Orchard Road. Deze straat is een van de bekenste winkelstraten ter wereld, er zijn verschillende grote shopping malls en werkelijk ALLES is hier te koop. De Summersale is nog steeds bezig en overal hangen grote aanplakbiljetten voor fixe kortingen. Orchard Road is echter nog steeds niet echt heel goedkoop, natuurlijk... Behalve winkels zit er ook nog een aantal restaurant en natuurlijk een aantal luxe hotels. In 2001 hebben Jet en ik hier illegaal gecampeerd (lees verder), nu verblijven Ben en ik braaf in een hotelletje in Little India...

Per bus vertrekken we in de middag naar Melaka, Maleisië.

***

Na onze rondreis door Maleisië en ons uitstapje naar Bintan zijn we terug in Singapore. Onze laatste dag, vanavond vliegen we terug naar NL. Vlak na middernacht, we hebben dus nog een volle dag om van Singapore te genieten.

Singapore Zoo

We starten met een bezoek aan Singapore Zoological Gardens. Dit is één van de mooiste en modernste dierentuinen per wereld, dieren zitten dan ook niet in kooien, maar zoveel mogelijk in hun natuurlijke habitat. Er zijn ongeveer 3600 dieren, verdeelt over 410 soorten. Het park is ruim opgezet, je moet dan ook een aardig stuk lopen om alles te zien. (Of het treintje nemen.) Het is echter niet moeilijk je favoriete diersoort te vinden, bij de ingang van de dierentuin zijn gratis plattegronden te verkrijgen en overal staan bordjes waar wat te vinden is. Ook is er duidelijk info over de achtergronden van het beest. Een aantal dieren wordt publiekelijk gevoerd, tijden staan op borden maar ook op bv de website van de dierentuin. Ook zijn er verschillende shows. Bedenk wel dat de dieren soms de schaduw verkiezen boven de brandende zon, je ziet dus niet alle beesten even goed, als ze er geen zin in hebben verstoppen ze zich. Wanneer je zelf wilt schuilen voor de zon (of regen) kun je gebruik maken van de talrijke 'airconditioned shelters'.

Wat is er te zien? Er is een zeer grote collectie katachtige, die je van best dichtbij kan bekijken. Wat erg bijzonder is, is ook een ijsbeerkoppel. En dat in de tropen! Op Borneo hebben we Proboscis Monkeys en Orang Utangs gezien, en hoewel deze beesten natuurlijk spectaculairder zijn in het wild, kun je ze in de ZOO van dichter bij zien.

Tip: een verrekijker of een camera stelt je nòg beter in staat de beesten te zien.

Boat Quay en Marina Bay

Nadat we ons een aantal uur vermaakt hebben in de dierentuin, vertrekken we per bus/MRT naar de omgeving van Boat Quay. Ooit was dit de plaats waar Chinezen handel bedreven, nu is het een hippe (maar dure) straat met allerlei terrasjes voor een hapje en een drankje. (Kost hier een biertje S$ 30, in een Food Court ben je voor zo'n S$ 5 klaar!). Drie jaar geleden, tijdens mijn stage in Indonesië, heb ik hier verschillende keren gegeten, nu hebben we alleen een kijkje genomen. Het is nog steeds gezellig druk, er zijn hier ook redelijk wat touristen te vinden.
Ik wil nog steeds eens met een bootje langs Boat Quay varen, uitkijkend over de mensen, wolkenkrabbers en koloniale gebouwen (lekker fout:-)), maar ook dit keer is het er niet van gekomen. Wie weet over een paar jaar...

Ben en ik lopen verder naar Marina Bay, de haven van Singapore. We willen op de valreep, zo vlak voor vertrek, de Merlion aanschouwen. De Merlion is half vis en half leeuw en hét symbool van Singapore. Het beeldje is vrij klein, een meter of 3, maar met de havens en de skyline van Singapore op de achtergrond is het een mooi gezicht. In het water wat uit de mond van de merlion spuit, schittert een kleine regenboog. Vlakbij de haven ligt ook de nieuwe trots van Singapore: een theater/cultureel centrum in de vorm van een durian. Grappig ontwerp, al vind ik het gebouw een beetje donker ogen.

Colonial District

Via het koloniale district lopen we verder naar het business district. We passeren hierbij de City Hall en het Supreme Court. Aan de overkant van de straat ligt de Cricket Club. Rijke Singaporezen willen hier duidelijk bekeken worden, de omliggende haag is laag, je ziet precies wat men doet. Een saaie sport om naar te kijken, mijns inziens, op het naastgelegen voetbalveld is meer vermaak te zien :-)

In 2001 lieten Norbert en Marcel mij vanaf de 70ste etage van het Compass Rose restaurant een kijkje nemen over de stad. Omdat Ben toen niet van het uitzicht heeft mogen genieten, wilde ik een poging wagen om naar boven te gaan, het restaurant in. Hoe het restaurant nu heet weet ik niet, maar het ligt boven het Swiss Hotel, 2 Stanford Road. Je kan er nog steeds naar binnen, maar alleen tussen 3 en 5 uur. We zijn duidelijk te laat... Een hapje eten in het restaurant biedt ook geen uitkomst, we voldoen niet aan de dress-code. (En waarschijnlijk is ons budget ook niet toerijkend!)

Central Business District

Via het Raffles hotel lopen we naar Citycenter, hier is ook de grootste fontijn ter wereld.
Het Raffles Hotel is een kolosaal gebouw, geopend in de 19de eeuw door de gebroeders Sarkies. Deze lui bezaten trouwens ook het Eastern & Oriental hotel dat we in Penang gezien hebben. 

Bij de Fountain of Wealth aangekomen blijkt dat het ding uitstaat. Helaas. Er is echter wel een sessie gaande: gedoseerd mogen mensen drie rondjes om de fontijn lopen. Wanneer je dit doet, met je rechterhand het water aanrakend, komt de wens die je in stilte doet uit. Heel grappig, dat in een land als Singapore een dergelijk (bij)geloof zoveel aftrek vindt.

We gaan even lekker winkelen in het Suntec City (Shopping Mall) en maken onze laatste S$ dolar op.

Wanneer we buiten komen, blijkt ineens dat de fontijn nu wél aanstaat. Het ding is kolossaal, de verlichting is adembenemend. Er blijkt ook bij deze fontijn een Sound & Light Show te zijn, maar helaas, na Sentosa valt elke show tegen. Niet getreurd, de sfeer is echter goed, de house muziek goed fout en dit is een leuke manier om onze laatste paar uur in Singapore door te brengen...

Overnacht in Cactus Hotel, Jl Besar 407, 6391 3913
Hotel aan de rand van Little India, tegenover de Lavender Food Court en vlak bij het busstation. Aardige en behulpzame staf, een ruime collectie aan informatieve folders en de nodige drankjes aan de receptie. Kamers zijn niet groot, maar wel schoon en kosten S$ 50,- per nacht.

Singapore 2001

In totaal ben ik in 2001 vier keer in Singapore geweest, waarvan 3 keer in vogelvlucht... Reden van het bezoek was meestal om mijn visum voor Indonesië te verlengen.

De eerste keer was in januari 2001, op weg naar Batam, Indonesië. Ik had me niet echt in Singapore verdiept, was moe van de vlucht en vroeg me echt af welke taal de taxi-chauffeur nu eigenlijk sprak (bleek gewoon Singlish te zijn, oftewel Singapore English)... Hoewel deze taal voor iedereen die een woordje Engels verstaat goed te volgen is, kom je af en toe toch opmerkelijke dingen tegen. Wat met de uitspraak 'set passengiers alight first' bij de MRT bedoeld wordt begrijp ik wel, maar toch staat er volgens mij iets heel anders:-) Jaja, iets wat VERBODEN is. Net als durians in de MRT.

De tweede keer was een weekendje in maart. Jet en ik moesten Indonesië uit om ons visum te verlengen. Onder leiding van Norbert en Marcel (studenten aan de TU Delft die in Singapore stage liepen) hebben we een aantal dingen in de stad bezocht. Zie mijn mail aan het thuisfront voor een verslag van deze o-zo-geslaagde rondleiding!

Singapore is rijk, duur, mooi, schoon, georganiseerd, groener dan ik gedacht had en anoniem. Dit in contrast tot Batam. En leek het in Batam gehaast door de gebruikelijke Indonesische chaos, in Singapore ging alles echt snel en volgens de laatste mode. Breng maar eens een bezoek aan de Shoping Malls in Orchid road! Voor snuisterijen is China-town de ideale plek. Hier vlakbij ligt ook een aantal mooie Buddhistische en Hindoeistische tempels. Wat ik trouwens heel opvallend vond is dat bij veel voetgangeroverstreek plaatsen een soort tijdklok hing die aangaf hoe lang het licht nog op groen bleef staan!

De derde keer Singapore, om mijn visum te verlengen en Ben op te halen, werd een paar uur langer dan de bedoeling was. In plaats van direct een boot naar Indonesië te nemen, moesten we wachten op Ben's bagage die zoek was. Mooi de tijd om de stad in te gaan. Business district te showen. En zowaar, de grootste fontijn (fountain of wealth) ter wereld stond aan, alsof het zo had moesten zijn...

De laatste keer Singapore was op weg naar Nederland, juni 2001. Daar een verandering in het vluchtschema weer een paar uur langer Singapore dan in onze planning. Eten op Boat Kwai, nog maar een biertje (a S$ 30!), Singapore is toch wel leuk!


Links

singapore.startpagina.nl

landenkompas singapore
rondreis singapore

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry