home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Zagreb

Zagreb sprak tot mijn verbeelding. Ik was 17 en had al snel door dat Zagreb grootser en anders was dan het dorp aan de Kroatische kust waar ik mijn vakantie vierde. Maar ik was jong en Zagreb bleef ver weg. Twintig jaar later ben ik in Zagreb. De stad verrast me: een levendige stad met veel verschillende festivals en veel verschillende gezichten.

station zagreb donje grad
Het station van Zagreb in de Benedenstad

Old Town

In de vlakke Benedenstad Donje Grad is er veel groen, wanneer je een blik op de kaart van Zagreb werpt zie je een groot groen hoefijzer wat een brug slaat tussen de Bovenstad Gorni Grad en het station. De Benedenstad is relatief nieuw, alle gebouwen zijn gebouwd na 1850 in Oostenrijks/Hongaarse stijl. De stijl van de overheerser van die tijd. In de winter is er een grote kerstmarkt te vinden in Old Town, terwijl in de zomer in een open paviljoen elk weekend gratis concerten worden gehouden. Bewoners van Zagreb en toeristen zijn welkom om te luisteren en dansen in het park.

Het barokke Art Palvioen is oorspronkelijk gebouwd in millenium expositie in 1896 en vervolgens als een lego-huisje inclusief het stalen skelet opgepakt en verplaatst. Tijdens mijn bezoek aan de tentoonstelling is er een boeiende tentoonstelling van Rodin. Ook als je niet van kunst houdt, mag je het gebouw alleen al vanwege zijn architectuur niet overslaan. Wijds. Grote kroonluchters. IJzerswerk en glas.

De Bovenstad van Zagreb is heuvelachtig en bestaat uit een wirwar van kleine straatjes, oude kerken en huizen, kerkjes en fonteinen. In de meeste straatjes is volop leven, dit komt omdat het centrum van Zagreb geen duidelijke verdeling heeft in wijken om te wonen, te werken en te winkelen, waardoor er altijd wel bedrijvigheid is op staat en de huisman zijn ding doet naast de zakenvrouw. Of andersom.

museum broken relationships
Een verbroken Nederlandse liefde in het 'museum of broken realtionships'

Musea in Zagreb

Zagreb is een culturele stad en veel musea. Dat lijkt misschien niks bijzonders, want zichzelf respecterende hoofdstad heeft wel een plek met oude (of juist moderne) schilderijen, maar een schoolmuseum of een ‘mushroom museum’ zijn nieuw voor me. "Zagreb heeft drie concertgebouwen, meer dan twintig theaters en zestig musea en galerieën", vertelt mijn gids met enige trots. Dat is nogal wat.

Ik bezoek een museum met de inspirerende naam ‘museum of broken relationships’. Ik kan me weinig voorstellen bij een dergelijk museum, maar het concept spreekt me aan. Misschien omdat een gebroken hart voor (bijna) iedereen wel herkenbaar is?

Het concept van het museum of broken relationships is zeer eenvoudig: in iedere relatie heb je wel een voorwerp wat symbool staat voor deze relatie. Een voorwerp waar je niet direct afstand van kan doen wanneer de relatie voorbij is. De ‘relikwieën’ zijn tentoongesteld in het museum of broken relationships. Mét verhaal erbij, want de voorwerpen an sich zeggen de buitenstaander vaak niet veel. Verhalen recht uit het hart, waarvan sommige me echt raken. Verhalen uit de hele wereld, want liefde is universeel. Net als (helaas) het stoppen van vele liefdes. In gedachte denk ik terug aan mijn relaties uit het verleden en mijn niet-zo'n-succes-verhalen.

markt zagreb wapen
Het dak van de St. Merkt kerk in Zagreb

St. Merkt Kerk en wisseling van de wacht

Wanneer je Zagreb zegt, zeg je St. Merkt Kerk. De 13de-eeuwse kerk is een van de oudste gebouwen van de stad, maar de glimmende tegeltjes op het dak zijn recentelijk nog vervangen. Het icoon van de stad draagt op het dak het wapenschild van Zagreb en het middeleeuwse Triune koninkrijk van Kroatië, Slovanië en Dalmatië.

In het weekend vindt op het plein de wisseling van de wacht plaats. En ach, misschien is het enkel een ceremoniële vertoning, wanneer ik in de buurt ben kan ik het niet laten om een kijkje te nemen. Dus iets voor twaalven sta ik met de camera voor mijn neus te wachten op het plein. Maar waar is die wacht die gewisseld moet worden?

Even later hoor ik tromgeroffel. Over het smalle weggetje loopt een aantal paarden met op hun ruggen en in hun kielzog een aantal wachten. Daar komt de oude wacht aanlopen en meteen ook de nieuwe. Daarna lopen ze met zijn allen weer weg. Lekker efficiënt zo’n wissel!

Een andere kerk die de moeite van een bezoekje waard is, is de Sint Stefanus Kathedraal met voor de deur een standbeeld met een fontein en een gouden Madonna. 

Muziek en folklore

You love it or hate it. Folklore.

Ik heb geen uitgesproken mening wat betreft folklore. Naja, als ik MOET kiezen dan houd ik er stiekem wel een beetje van. Kinderen in klederdracht die een dansje opvoeren hebben iets aandoenlijks. Vrouwen met een stem waar ik alleen maar van kan dromen zingen meerstemmig een lokaal lied. Elders voeren mannen weer een show op. Allemaal kleine voorstellingen waar je toch even naar blijft kijken, al is het maar een paar minuten. Voorstellingen die soms mooi beeldmateriaal opleveren. Zonder mooie portretten op reis is mijn trip niet compleet!

dans folklore zagreb
Folklore in Zagreb: muziek en dans op straat

In Zagreb zijn jaarlijks tientallen festivals en is altijd wel muziek op straat. Openluchtvoorstellingen die de stad sfeer geven en de stad maken wat ze is. Jong en bruisend, maar ook een stukje nostalgie. Festivals voor iedereen, voor jong en oud en voor locals en toeristen.

Markten in Zagreb

Zagreb is een heerlijke stad om rond te slenteren. Op verschillende pleinen zijn markten met bloemen, groenten, fruit en souvenirs. Ik geniet van diverse lekkernijen en de mensen die vrolijk in het zonnetje hun weekendboodschappen doen.

Daarnaast telt Zagreb verschillende overdekte markten en façades met (kleine) winkeltjes. Ook als je niet van shoppen houdt mag je deze niet overslaan, de sfeer in de oude gebouwen is geweldig. Met op de vloer kleine tegeltjes met allerhande figuren en gedempt licht uit hoge glas in lood ramen.

Koffie- en borreltijd

Ben ik in steden geweest met meer koffiehuizen dan Zagreb? Ik drink nooit koffie en ben geen fan van de Starbucks (al hebben ze lekkere thee), maar zelfs voor een niet-koffiedrinker als ik valt het op dat er overal koffie te krijgen is. Een snelle bak om mee te nemen. Een shot espresso aan een stijlvolle statafel. Een cappuccino vanuit een gemakkelijke stoel met een krantje erbij. In Zagreb kan het allemaal. En het kán niet alleen allemaal, het gebeurt ook daadwerkelijk!

Helaas ben ik niet op vrijdagmiddag in Zagreb, want blijkbaar is er in Zagreb een vrijdagmiddagborrel cultuur waar de gemiddelde Nederlander wat van kan leren! De lunch wordt overgeslagen zodat de vrimibo extra vroeg kan starten. Met collega’s en vrienden en natuurlijk met de nodige hapjes (verstandig als je niet luncht ;)). 

Veel barretjes serveren zelf geen fingerfood, maar zolang je een drankje bestelt mag je op veel plekken een pizzapunt van de buren meenemen.

Eten in Zagreb

Wil je meer op culinair gebied? Ook dat is geen probleem in Zagreb. Onder andere aan de Tkal?i?eva Street kun je heerlijk uitgebreid lunchen en dineren, al dan niet onder het genot van (lokale) wijn. Je kan zowel kiezen om aan de weg te zitten en je te vergapen aan de passerende mensen, maar je kan ook plaatsnemen op een meer beschut terras zoals bijvoorbeeld bij restaurant Agava. Zij serveren overheerlijke truffelrisotto. Houd vooral ook een gaatje in je buik over voor een toetje: ik koos voor een voortreffelijke chocoladetaart.

chocoladetaart zagreb kroatie
Chocoladetaart bij restaurant Agava 

Wil je een kleiner en eenvoudiger restaurant dan kun je beter uitwijken naar de Ulice Nicole Tesle. In de hofjes die aan deze weg grenzen liggen verschillende kleine restaurants, van veganistisch restaurant tot visrestaurant en alles wat daar tussen zit.

Ik bezocht Kroatië op uitnodiging van het Kroatisch verkeersbureau. Op www.ikreis.net deel ik slechts mijn persoonlijke ervaringen en eigen mening.

Meer lezen over Kroatië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry