home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Wat te doen in Sighnaghi? Ontdek het leukste dorp van Kakheti!

Kakheti is de wijnregio van Georgië. Midden in Kakheti ligt het stadje Sighnaghi, een prima uitvalsbasis om Kakheti en Oost-Georgië te verkennen. Sighnaghi is een van de kleinste en misschien wel meest romantische steden van Georgië. De rode daken van de huizen vormen een fraai contrast met de groene Alazani Vallei en de besneeuwde toppen van de Kaukasus. 

kekheti sighnaghi
Sighnaghi Kakheti

Van Tbilisi naar Sighnaghi Georgië

Helaas, de marshrustka in Tbilisi brengt me niet tot aan Sighnaghi. De vriendelijke chauffeur legt me met handen en voeten uit dat ik in Tsnori moet uitstappen. En dan? Ik laat me verrassen.

Marshrustka's in Georgië zijn een avontuurlijke manier van reizen. De chauffeur is druk met van alles behalve met de weg. Verkeerslichten worden genegeerd, net als een doorgetrokken streep. Het lijkt alsof de Marshrustka altijd te laat is en moet hollen om de verloren tijd in te halen. Luid bellend raast de chauffeur door het chaotische verkeer.

uitzicht sighnaghi
Het uitzicht over Sighnaghi

Het blijkt dat de chauffeur van de marshrutka onderweg een taxi voor me heeft gebeld. Wanneer ik uit stap in Tsnori staat er al een auto voor me klaar om de laatste vier kilometer tussen Tbilisi en Tsnori te overbruggen. Ook de taxichauffeur spreekt nauwelijks Engels. Vlak voor Sighnaghi last de goedlachse man een fotostop in.

Het uitzicht over Sighnaghi en de Kakheti regio is prachtig. Aan het eind van het groene dal schieten de besneeuwde bergtoppen aan de horizon de lucht in. Dag Kaukassus.

centrum sighnaghi
Het centrum van Sighnaghi

Bezienswaardigheden Sighnaghi: Old Town

In Sighnaghi wonen nog geen tweeduizend mensen. Verwacht geen bruisende metropool in Oost-Georgië, Sighnaghi staat bekend om zijn prachtige uitzichten, zijn kleine fotogenieke straatjes met platte keien en pittoreske huizen. Net als op veel plekken in Georgië is er in Sighnagi veel verval te vinden, maar aangezien er steeds meer mensen reizen naar Georgië zou daar op korte termijn verander in kunnen komen.

communisme sighnaghi
Een monument in Sovjet-stijl

Hoog op de heuvel zijn restanten te vinden van de oude stadsmuren van Sighnaghi. Er staan nog verschillende uitkijktorens overeind. De stadsmuren behoren tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Sighnaghi. Buurland Azerbeidzjan ligt op een steenworp afstand.

Sighnaghi is een relaxed stadje. In de zomer kan het er erg druk zijn, ook met lokale toeristen, maar tijdens mijn bezoek begin mei is het heerlijk rustig. Ik ga mee in de sfeer van de stad, wandel wat rond en eet wat.

stadsmuren sighnaghi georgie
De stadsmuren van Sighnaghi

Kakheti wijn

De provincie Kakheti staat bekend als dé wijnregio van Georgië. Sighnaghi is de administratieve hoofdstad van het district. In de smalle kronkelstraten van Sighnaghi liggen veel organische wijnmakerijen. Het lijkt wel of bijna iedere familie zijn eigen wijn stookt!

kakheti wijndruiven
Overal wijnraken

Een bezoek aan Kakheti is eigenlijk niet compleet zonder druivenranken (en eventueel) een wijnproeverij. Op veel plekken kun je een wijnproeverij boeken. Bij aankomst in mijn pension word ik meteen naar het terras geleid. Terwijl ik geniet van het groene dal en de bergen mag ik verschillende soorten wijn en de sterke drank chacha proeven. Ehhh, ik drink geen alcohol ?!?! Gelukkig kunnen ze ook thee serveren, wat me prima smaakt bij de lekkere salade met groenten uit eigen tuin. "En wat brood voor je maag."

wijn georgie
Daar is de wijn

Ik krijg in mijn pension als 'welkomstdrankje' bestaande uit een groot glas witte wijn, een groot glas rode wijn en de lokale drank '', een destillaat van druiven. Een glas water zou fijn zijn geweest.... Ik heb nog niet eens geluncht.

Wanneer ik 's avonds een glas thee vraag, krijg ik weer wijn. Gelukkig ben ik niet de enige aan de houten picknicktafel en vind mijn glas snel een nieuwe eigenaar. De eigenaar vertelt trots over zijn zelfgemaakte wijn, per jaar procedeert hij zo'n 3000 liter. De wijn fermenteert en wordt bewaard in grote vaten van klei onder de grond.

badbe klooster bezienswaardigheden
Het Bodbe klooster complex

Doen in Sighnaghi: Bodbe klooster van St. George

Net buiten Sighnaghi ligt het Bodbe convent, een klooster met een oude kerk en een tweede kerk in aanbouw.

In de oude kerk mag je helaas geen foto's maken. Jammer, want de muren zijn beschilderd met prachtige muurschildering uit het begin van de 19de eeuw. Het is nogal druk in de kerk, met vooral met toeristen. De meeste verblijven niet in Sighnaghi, want 's nachts is het stadje van de liefde bijna uitgestorven.

Naast de kerk ligt een heilige bron. De kloostertuinen zijn prachtig met een zee van bloemen in verschillende kleuren. 

Je kunt Sighnaghi en het klooster bezoeken als dagtocht vanuit Tbilisi.

eten georgie
Kinkhali als lunch

Eten in Sighnaghi

Het is soms wat behelpen in Kakheti. Er zijn veel Russen en Polen, maar Engels wordt er nauwelijks gesproken. Het overeenkomen van een prijs voor een taxi lukt met handen en voeten, maar het bestellen van eten is wat lastiger. Soms is er geen menukaart, of een kaart die alleen in het Georgisch is. Een enkele keer is er een kaart in romaanse letters, maar als je zoals ik niet weet wat de gerechten precies zijn is het alsnog een verrassing wat te eten krijgt.

Gelukkig ben ik geen al te moeilijke eter en smaakt het lokale eten me goed. Mijn favorieten gerechten zijn khinkali (een soort dumplin) en de lokale zoetigheid curchkhela (een 'worst' van walnoten en ingedikt druivenmost) :)

Overnachten in Sighnaghi

Ik doe het veel te weinig, reizen op de bonnefooi. Tegenwoordig boek ik mijn accommodatie ver vooruit, zeker tijdens gezinsvakanties. Tijdens mijn eerste bezoek aan Georgië ging ik op aanrader van de taxichauffeur naar Pendion Nato en Lado. Dat bleek een goede keus!

Pension Nato en Lado is een plek waar je je meteen thuis voelt. Mijn hele verblijf was er gratis wijn en thee. Die eerste stond klaar op tafel, de tweede mocht ik zelf zetten in de gezamenlijke keuken. In de avond was er live muziek, de gastheer oefende met zijn dochters Nato en Lado voor het Folklore Festival van Sighnaghi. Ben je benieuwd hoe dat klinkt? Bekijk dan snel de reisvideo van Georgië hierboven!

vervoer sighnaghi
Vervoer in Sighnaghi

Bezienswaardigheden Kakheti: David Gareja Klooster

Tijdens mijn eerste Georgië reis heb ik helaas het David Gareja klooster niet kunnen bezoeken. Het klooster is lastig te bereiken met het openbaar vervoer.

Helaas gaat mijn reis naar Georgië in 2020 niet door. Volgend jaar ga ik het opnieuw proberen! Dan wil ik terug naar Khaketi staat David Gareja zeker op de planning. 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry