home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
08/04/2020

Tips: fotograferen in de regen

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 6: fotograferen in de regen.

In Nederland is het altijd bewolkt en regent het, op vakantie schijnt altijd de zon en is het droog. Of toch niet? En hoe bescherm je je kostbare apparatuur tegen de regen? Want camera's en water gaan niet samen! Bij deze deel ik mijn tips voor fotograferen in de regen en nattigheid.

banau regen filipijnen
Tegen regen kun je je kleden, maar denk ook aan je camera

Fotograferen in de regen

Sommige mensen kunnen goed met een paraplu overweg en kunnen zelfs goede foto's maken met een paraplu in hun hand. Ik ben helaas allergisch voor paraplu's dus heb ik andere technieken ontwikkeld. Als het moet wil ik zelf best een beetje nat worden (al heb ik meestal een poncho in mijn tas), maar mijn camera moet enigszins droog blijven.

Een camera kan best een spatje hebben. Of twee. Maar ergens ligt een grens: water en elektriciteit is geen goede combinatie en je camera kán kapot gaan als deze nat wordt. Maar om meteen binnen te blijven als het weer meezit is ook zo wat... Hoe kan je je camera beschermen?

Als het regent en je gebruikt je camera niet, dan kun je deze het beste opbergen in je fototas. De meeste fototassen zijn redelijk waterdicht, maar als voor de zekerheid kun je een (losse) regenhoes om je cameratas doen. De buitensportzaak heeft regenhoezen in allerlei soorten en maten.

Zorg dat je een lensdoekje bij de hand hebt wanneer je in de regen foto's wilt maken. Zo kan je de lens meteen droog vegen wanneer er onverhoopt een druppel opkomt. Je kan voorkomen dat druppels op de lens vallen door de camera vast te houden met de lens naar beneden en uit de wind wanneer je even geen foto's maakt.

Tip: laat de zonnekap van je lens vooral op de camera zitten als het regent. Zo voorkom je dat er irritante druppels op de foto komen

Ben je klaar met fotograferen in de regen? Stop de natte camera niet zo in je tas, maar veeg deze eerste even droog.

EasyCover

Wil je je camera net wat beter beschermen tegen regen en spatwater, dan zijn er speciale siliconen omhulsels voor de body van je DSLR. Dit omhulsel zorgt ervoor dat alle knoppen te bedienen zijn en dat je gewoon het LCD-scherm van de camera kan aflezen, maar beschermt je camera tegen spatwater. Het omhulsels dekt een aantal knopjes af (die je dus wel kan blijven gebruiken) en voorkomt zo dat er langs de knoppen water de camera binnen dringt. Daarnaast beschermt het omhulsel de camera tegen krassen en stoten.

easycover beschermt camera
Een EasyCover beschermt de camera tegen neerslag

Tip: zelf gebruik ik al jaren een omhulsel van Easycover. De EasyCover is beschikbaar voor heel veel soorten camera's. Baadt het niet dan schaadt het niet. 

Regenhoes

Jawel, ze bestaan. Speciale regenhoezen voor je camera. Deze hoezen zijn er in verschillende soorten en maten afhankelijk van je camera, je lens en of je een externe flitser gebruikt of niet.

Ik ben niet iemand die uren in de regen gaat fotograferen, maar toch heb ik een dunne regenhoes aangeschaft. Niet alleen voor de regen, maar ook voor het fotograferen van watervallen. Ik heb er op gelet dat de regenhoes van soepel materiaal gemaakt is en niet te veel weegt, zodat ik deze makkelijk kan opvouwen en mee kan nemen op reis.

Tip: geen zin om geld uit te geven aan een regenhoes? Een plastic zak met een gat erin doet ook wonderen. Hou de zak op zijn plaats door een elastiek om de voorkant van de lens. Wil je liever een echte regenhoes voor je camera? Ik heb de mijne besteld bij CameraNU.

Waterdichte camera

Ze bestaan. Ze kosten soms een klein fortuin. Camera's die tegen water kunnen. Voorbeelden hiervan zijn de Olympus OM-D (een systeemcamera) of de Olympus Tough (een compactcamera). Met die laatste kun je zelfs zwemmen en duiken tot een diepte van ongeveer 15 meter. Handig voor op reis!

Voor de meeste andere camera's zul je een apart onderwaterhuis moeten kopen als je er mee wilt zwemmen en duiken. 

Veel actioncams als de GoPro en de Sjcam4000 worden geleverd met een onderwaterhuis. Nu ben ik persoonlijk geen groot fan van fotograferen met een actioncam omdat je met zo'n klein display moeilijker je compositie kan bepalen, maar het is natuurlijk een optie tijdens extreme weersomstandigheden.

Als het mis gaat...

Ingrediënten: 

een waterval op Bali, een compactcamera, een statief met klikrelease, een zak witte rijst en veel geduld.

Bereidingswijze: 

Je bezoekt een idyllische waterval in de buurt van Munduk op Bali. Om het water mooi vloeiend te krijgen wil je gebruik maken van een lange sluitertijd en dus bevestig je de camera op een statief. Maar dan blijkt de quickrelease van de camera niet helemaal goed te zitten en een kleine beweging is voldoende om de camera los te koppelen van het statief. Met een zachte plons valt de camera in het water.

Binnen een fractie van een seconde vis je de camera uit het water. Je haalt de batterij en de SD-kaart eruit, maar dan?

camera water
En toen viel de camera in het water...

We zijn op zoek gegaan naar een paar ons ongekookte rijst, wat op Bali niet echt moeilijk te vinden is. De camera is in een buff gewikkeld tegen het fijnstof en toen in een afgesloten zakje met rijst gelegd. De rijst trekt 's nachts Japanners aan en na een paar dagen geduld kan de camera uit het zakje worden gehaald.

En geloof het of niet, de camera deed het weer!

Tip: veel fotografen kiezen ervoor de nekband van de camera af te halen omdat door het gewicht van de band in de wind de camera kan gaan trillen. Zelf kies ik ervoor de band altijd om mijn nek te halen of in mijn hand te houden waarbij ik de band zo weinig speling geef dat bovenstaand scenario met bespaard blijft.

Batterij eruit

Doe ik geen domme dingen met water? Natuurlijk wel... Ik heb voor de ogen van mijn mentorklas een kop thee in mijn laptop laten vallen. Laptop op de kop, even schudden en hopen dat je het meeste vocht kwijt bent.

"Mevrouw, zal ik een föhn voor u halen bij techniek?"

Ik zou niet meteen naar de föhn grijpen wanneer elektrische apparatuur als een camera nat is. Beter is om de camera gewoon rustig op temperatuur te laten komen en langzaam te laten drogen. 

Wel kan je het beste de accu meteen verwijderen om te voorkomen dat er kortsluiting ontstaat. Want dat is funest voor de camera! Verwijder ook je geheugenkaart.

Natte geheugenkaart

Je moet het wel heel bond maken om een geheugenkaart die in de camera zit nat te laten worden door de regen. Maar het kan. Of misschien is je geheugenkaart wel nat geworden omdat deze per ongeluk is mee gewassen in de wasmachine of in een onderwatercamera zat die de duik niet overleefde. Wat te doen als je geheugenkaart nat is?

De geheugenkaart van je camera kan veel hebben. Wanneer deze nat of vies is kun je hem het beste afspoelen met schoon water, bij voorkeur gedestilleerd water. Zo voorkom je dat er zout of andere viezigheid op de contacten blijft zitten. Wanneer de SD-kaart rustig laat drogen is de kans groot dat je de foto's er gewoon af kan halen.

Mijn onderwatercamera is één keer verzopen op een duikvakantie in Egypte, maar gelukkig heb ik de foto's nog. (En had ik een goede verzekering.)

Gebruik de regen!

De meeste mensen maken liever foto's als het zonnetje lekker schijnt dan wanneer het regent. Toch kun je de regen gebruiken voor mooie (sfeer)foto's. 

regen in belgrado
Met behulp van een redelijk lange sluitertijd én van de flitser kun je de banen van de regen in Belgrado zien

macedonia square skopje
Door de regen ontstaan reflecties die Skopje in Macedonië nóg meer kleur geven

Reflecties in regenplassen kunnen je foto minder saai maken en kunnen elementen toevoegen die je foto interessanter maken dan een standaardplaatje. Door in te flitsen kun je de druppels vangen in de foto en sfeer toevoegen. Luchten zijn vaak heel dramatisch voor en na de bui, war voor landschapsfoto's echt iets toevoegt. 

Lees alles over het fotograferen van reflecties.

Doe je jas aan, pak je camera en trek er op uit om te fotograferen in de regen!

Blijf jij het liefst binnen als het regent?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry