home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Interview: going local Australië

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren.

Deel 6: Lia woont nu bijna een jaar in Australië. Op haar blog 'A world of food' schrijft ze over reizen, eten en het Australische leven.

hiking in ausralie
Lia tijdens een hike in Australië

Hoe ik terechtkwam in the land down under

In april 2014 verlieten mijn vriend Bart en ik Nederland om de wereld te ontdekken. We waren sowieso altijd al van plan om te reizen en te werken, zodat we een land nog beter konden leren kennen. En zo belandden we in Australië, een land dat niet eens in ons reisplan was opgenomen, voor Bart’s baan. Ik heb inmiddels ook werk en we hebben natuurlijk onze blog.

typisch australisch: een koala
typisch Australisch: een koala

twelve apostels australie
De twelve Apostels

uitgestrekte wegen australie
Uitgestrekte wegen 

Het leven in ‘Straya

In vele opzichten lijkt Australië op Europa, maar op sommige fronten ook totaal niet. En uiteraard zijn het die dingen die indruk op mij hebben gemaakt. Het land is zo verschrikkelijk groot! Toen we vanaf de outback terug naar Sydney reden, gaf onze TomTom aan dat we over 724 kilometer rechtsaf moesten. En inderdaad, het was ook ruim 700 kilometer een rechte weg. Wow!

Het weer vind ik ook geweldig! Zelfs nu in de winter is het hier elke dag 18 graden met een heerlijk zonnetje. Wat de Aussies wel gemeen hebben met ons Nederlanders is het zeuren over het weer. Als het in de zomer een dag ‘maar’ 20 graden is, klaagt iedereen: ‘What’s with the winter, mate?’

Met die laatste zin kom ik gelijk op iets wat ik zo leuk vind hier: het Australische Engels. Ja, Aussies spreken in basis Engels, maar hebben daar een compleet eigen taal van gemaakt. Ze korten alles af of geven de woorden een twist. Dat doen ze met alles: woorden, voornamen, plaatsnamen… alles! Het is dus Austraya of, nog korter, Straya. Andere voorbeelden: Brissie (Brisbane), arvo (afternoon), roo (kangaroo), sunnies (sunglasses), Bec (Rebecca), the barbie (barbecue), Tassie (Tasmanië). Als het korter/efficiënter kan, dan doen de Aussies het. ‘Have a good day’ wordt ‘Have a goodie!’ Het gebeurt regelmatig dat ik grinnikend door de stad loop, omdat ik weer een nieuwe variatie heb gehoord.

whitsunday island australie
Snorkelen bij Whitsunday Island

Australië beleven

Doordat het land zo groot is, is rondreizen niet zo makkelijk (en goedkoop) als in vele andere landen. Als je toch een goede indruk wilt krijgen van Australië, raad ik iedereen aan om te reizen van Sydney via Melbourne en Great Ocean Road naar Adelaide. Prachtige natuur, leuke steden en veel dieren (kangoeroes, koala’s!) en goed te doen in een maand. Zie het filmpje van onze reis.


En als je dan toch down under bent, vergeet niet te barbecueën! 

Bedankt Lia voor je leuke bijdrage aan Going Local Australië!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.


 

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry