home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2022:

- Limburg (feb.)
- Midden-Amerika (apr. - aug.)


Vakantiefoto-van-vroeger tag

Op een regenachtige dag duik ik in mijn oude fotoalbums. Een reis terug in de tijd: mijn eerste cameraatje was een sleutelhanger die net iets groter was dan de 35mm film die er in zat. Met deze ‘camera’ legde ik een boottrip naar Luik vast. Later kocht ik van mijn zakcentjes een echt fototoestel, het rolletje moest je nog met de hand doordraaien.

vakantie in echternacht luxemburg
Één van mijn eerste 'blogs': op vakantie naar Echternacht. Ik was 11 toen ik dit schreef.

Ik plakte mijn foto’s in albums en naast de foto’s schreef ik met vulpen mijn belevenissen. Daarna kwam de perioode dat ik geen geen hele verhalen meer schreef, maar dat ik slechts in schoonschrift met kroontjespen en Oost-Indische inkt de naam van de bezienswaardigheid in mijn album noteerde. Een secuur werkje wat ik met veel geduld moest doen: wanneer ik ongeduldig was, was de inkt nog niet droog en ontstonden er zwarte vlekjes in mijn album.

Saskia van ‘Kids eropuit’ stelde me een aantal vragen voor haar Vakantiefoto-van-vroeger-tag. Aan de hand van haar vragen neem ik je mee door mijn oude fotoalbums. 

1. Wat was jouw eerste vakantie?

Als kind ging ik met mijn moeder en broertje jarenlang op vakantie naar familie in Vianen bij Utrecht. Vanuit Vianen maakten we uitstapjes naar andere plekken in Nederland, of gingen we een ijsje eten bij ‘Motel Vianen’, wandelen, of poffertjes eten op Vredenburg in Utrecht. 

Inmiddels woon ik mijn halve leven in Utrecht, die poffertjeskraam is helaas niet meer, maar de mooie herinnering blijft. Ik heb geen foto’s van de vakanties die ik als kind met mijn moeder maakte.

Mijn eerste vakantie met overnachting in het buitenland was met mijn vader en broertje in de omgeving van Echternacht, op de grens van Duitsland en Luxemburg. Dat was in 1989, ik was 11 jaar oud. We gingen naar Luxemburg-stad, bezochten watervalletjes en bossen en klommen door smalle paden tussen de rotsen.

Ik schreef hierover in mijn fotoalbum:
"Op donderdag 13 juli zijn we naar Duitsland/Luxemburg geweest. We wilde 's morgens vertrekken, maar toen we wilden tanken, bleek dat er iets in de tank kapot was waardoor er geen benzine in kon. We moesten dus terug om dat te laten maken. Na enig oponthoud konden we dan toch (eindelijk) vertrekken. Het was een leuke dag."

Ik woonde als kind in Heerlen, dus België en Duitsland lagen op een steenworp afstand. Het 'buitenland' was niet nieuw voor me, maar slapen in het buitenland wel!


Ik bij een gletsjer in Hirschegg, Oostenrijk (1992)

2. Aan welke vakantie van vroeger heb je de beste herinneringen?

Vanaf mijn 13de ging ik een aantal jaar op vakantie naar Kleinwalsertal in Oostenrijk. We hebben daar veel gewandeld maar ook tripjes met de auto gemaakt. Aan de wandelingen heb ik de beste herinneringen. Mijn broertje spaarde toen van die ijzeren plaatjes voor op een wandelstok en ik had veel lol met Wietske, een Duits meisje van mijn leeftijd uit Stuttgart.

Ik weet nog dat ik mezelf heel stoer vond als ik weer een berg beklommen had. Dat ik kon zeggen dat ik 10 kilometer (of meer?) gelopen had. Wanneer ik met Wietske en haar ouders op pad ging, dachten mensen vaak dat ik Duitse was. Ik vond het heerlijk om verwarring te zaaien en ineens Nederlands te gaan praten.

wandelen in oostenrijk
Wandelen in Oostenrijk. Van links naar rechts: mijn broertje, ik en vriendinnetje Wietske (1993)

3. Aan welke vakantie had je vroeger de minst goede herinneringen?

Ik moest vroeger altijd kaart lezen en de verkeersborden in de gaten houden. Ik kon dat al goed en vond dat leuk om te doen. Soms werd ik naar de achterbank ‘verbannen’ omdat mijn broertje zo nodig voor in de auto moest zitten. Ik kon dan de bewegwijzeringsborden niet goed zien, wanneer we een afslag miste werd mijn vader boos. Daarnaast werd ik misselijk van lezen op de achterbank, maar of mijn vader dat geloofde? 

Kaart lezen op de achterbank is echt mijn slechtste herinnering… Ik heb geen slechte herinneringen aan één specifieke vakantie.

Tegenwoordig rijd ik zelden zonder TomTom. Kaarten lees ik alleen nog tijdens stedentrips, al vind ik het dan ook fijn om gewoon lekker rond te dwalen. Ik heb een goed richtingsgevoel, dat maakt kaarten vaak overbodig.

4. Wat is jouw favoriete vakantiefoto van vroeger?

Een foto van mij als peuter aan het turnen (of moet ik het yoga noemen?) met oma in het grasveld in Heerlen. Gewoon naast haar huis, wat dat betreft is het geen echte vakantiefoto. Maar de foto roept bij mij wel een vakantiegevoel op!

turnen met oma
Buiten spelen met oma in Heerlen

Een van de grootste voordelen van de digitale fotografie is toch wel dat je makkelijker foto's kan maken. Mijn vader maakte vroeger met name dia's en mijn moeder fotografeerde überhaupt niet. Ik heb veel minder (leuke) foto's van mezelf en van mijn reizen als kind dan de meeste kinderen van nu. Van mijn huidige reizen heb ik echter voldoende foto's dus ik heb de schade ruimschoots ingehaald. En foto's van mezelf, ach, daar wil ik het liever niet over hebben ;) (Mijn vriend en ik maken gemiddeld een keer per jaar een foto waar we samen op staan. Echt.)

5. Hoe was jouw eerste vakantie zonder ouders?

Mijn eerste trips zonder ouders waren excursies met school (naar Valkenburg en Friesland) en meerdaagse trips met de muziekvereniging (onder andere naar Duitsland en Engeland). Mijn eerste keer écht alleen op reis was een bustrip naar Denemarken in 1997. Hilarisch detail is dat ik tijdens mijn eerste soloreis mijn paspoort kwijt raakte…

pubmeal
Voor het eerst 'alleen' op reis naar Engeland. Ik zit helemaal rechts. Had ik al gezegd dat ik niet fotogeniek ben?

Nu ben ik ouder en wijzer en let ik beter op mijn spulletjes. Meestal dan. 

Vind je dit een leuke tag? Voel je vrij om hem over te nemen.  

Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2022 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry