home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Tips voor Tbilisi: de leukste bezienswaardigheden

Elke grensovergang is een beetje spannend. Ook de grens tussen Georgië en Armenië. Terwijl de locals rustig in de mathruska blijven zitten, moet ik het busje uit voor mijn visum. Een paar minuten later heb ik al de felbegeerde stempel in handen: ik ben klaar voor het ontdekken van de mooiste bezienswaardigheden in Tbilisi en Georgië!

In deze blog deel ik de leukste tips voor Tbilisi. Ik heb twee keer een kort bezoek aan de stad gebracht: de eerste keer net na aankomst in Georgië, de tweede keer net voor vertrek. 

streetart in tbilisi
Een straatartiest in Tbilisi

Tips Tbilisi: reizen naar Georgië en vervoer in de stad

Vliegtickets naar Tbilisi

De meeste reizigers beginnen hun trip naar Georgië met een vliegticket naar Tbilisi. Er gaan dagelijks vluchten van Amsterdam naar Tbilisi - deze mijn met overstap. Slechts één keer per week gaat er een directe vlucht. 

Voor mijn rondreis door Armenië en Georgië heb ik een open-jaw ticket geboekt: ik vlieg met Ukraine Airways van Amsterdam naar Yerevan en ruim anderhalve week later van Tbilisi naar Amsterdam. 

Overland van Armenië naar Tbilisi

Ik steek de grens over met een lokaal busje. Vanuit Alaverdi in Armenië gaat dagelijks een mathruska naar Tbilisi. Vanuit de Armeens hoofdstad Yerevan zijn er zelfs meer mogelijkheden.

Wil je Armenië bezoeken vanuit Tbilisi? Dan kan met deze excursie!

Taxi’s in Tbilisi

De mathruska stopt bij het busstation aan de zuidkant van Tbilisi. Daar staat een taxi te wachten die ik met veel moeite uit weet te leggen dat ik via een pinautomaat (ik heb nog geen lokaal geld) naar het hotel wil. Het eerste deel van dit verzoek lukt, maar aangezien de chauffeur niet weet waar het hotel ligt wil hij me niet verder vervoeren. Ik word uit de taxi gezet! Met een korting op de vooraf afgesproken prijs sta ik ineens op het meest toeristische plein van Tbilisi. Althans, zo lijkt het. En je snapt het al: voor een taxi vanaf een van de belangrijkste bezienswaardigheden in Tbilisi betaal je altijd wat meer.

Is Tbilisi alleen kommer en kwel? Natuurlijk niet! Tbilisi is een leuke stad.

tips metro tbilisi
De lokale OV/chipkaart. Geen idee waarom ik hem op de kop houd :)

Openbaar vervoer in Tbilisi

Het openbaar vervoer in Tbilisi breidt zich gestaag uit. Mathruska's en bussen zijn (lijken) soms een beetje chaotisch. Het metronetwerk is echter erg efficiënt.

De leukste bezienswaardigheden in Tbilisi

Freedom Bridge van Tbilisi 

Tbilisi is een oude stad met vele kerken en oude huizen. Door het centrum van de stad stroomt de rivier de Mktvari. Deze rivier vormt het decor van een hypermodern ontwikkelingsproject: een ruim opgezet park. Dit park met strakke lijnen wordt omgrensd door een overheidsgebouw wat lijkt op een dubbele knalpijp en een fraai vormgegeven voetgangersbrug van glas en aluminium. De vormen en het lijnenspel maken de brug bijzonder om naar te kijken.

In de avond transformeert de Freedom Bridge. Het koele glas en aluminium wordt sprookjesachtig verlicht door duizenden kleine lampjes. De snelle zakenlieden die overdag de brug passeren, maken plaats voor gezinnen en verliefde stelletjes die het lichtspektakel in zich opnemen. Het verlichte Tbilisi is een lust voor het oog.

Freedom bridge Tbilisi
Freedom Bridge Tbilisi

Cable Car en Nariqala Fortress

Wat gaat dat hard! Zeker wanneer je vanaf de oever van de Mtkvari-rivier naar de kabelbaan kijkt lijkt het of deze met een moordgang mensen vervoert. Gezien de rij voor de toegangspoortjes is er geen alternatief: er willen behoorlijk wat mensen mee.

Duur is het niet: per passagier betaal je 1 lari, nog geen 40 cent. Dit bedrag zet je op een plastic pasje wat vergelijkbaar is met de OV-chipkaart in Nederland.De borg op de kaart kun je meteen na aankomst inwisselen voor cash.

De rit duurt maar een paar minuten en het uitzicht is echt mooi. Eenmaal in de kabelbaan blijkt de snelheid best mee te vallen, de cabines glijden gladjes over de kabels.

Tip: mocht je niet voldoende hebben aan een 360-graden panorama vanuit de cabine, dan is er ook een cabine met een glazen vloer.

Boven op de berg ligt een oud fort, het Nariqala Fortress. Om eerlijk te zijn lijkt het imposanter wanneer het ’s avonds mooi uitgelicht is, dan wanneer je overdag naast staat.

eten in tbilisi
Lekker eten in Tbilisi

Het oude centrum van Tbilisi

Het oude centrum van Tbilisi heeft vele gezichten. Hippe restaurants, barretjes en veel hostels maar ook verval. 

In de King Erekle Street kun je voor een appel en een ei heerlijk eten en drinken: hier liggen de hotspots van de stad. Meubels van sjiek rotan of robuust steigerhout. Loungekussens. Vrolijk gekleurde tuinstoeltjes en bloeiende plantjes. Een terrasverwarming en fleece deken die er voor zorgen dat het ook begin mei goed vertoeven is buiten. En zo hier en daar een kunstgalerie. 

Tip: het KGB restaurant is een van mijn favoriete plekjes in Tbilisi. Het restaurant serveert lekker eten en heeft een opvallende Sovjet-inrichting. 

Wanneer je de rivier achter je laat en de heuvel op dwaalt zie je een deel van de stad wat (nog) niet gesaneerd is. Er zijn gaten in de weg. Tot de bezienswaardigheden in Tbilisi horen kleine, stijlvolle huizen. Maar in het oude centrum van Tbilisi is ook veel verval. Huizen die hun beste tijd hebben gehad, waar inmiddels alle ramen uit liggen. Maar ook muren van gammele huizen zonder daken.

Wie woonden in deze huizen? Een oud kinderloos omaatje wier bezit is teruggeven aan de stad? Of zijn de percelen opgekocht als beleggingsobject? Oud Tbilisi is sfeervol en ik hoop dat die sfeer niet verloren gaat.

Tip: boek hier een stadswandeling langs de hoogtepunten van Tbilisi met een lokale gids.

urbex tbilisi
Verval in het oude centrum van Tbilisi

Kerken in Tbilisi

In het oude Tbilisi staat een aantal mooie kerken. Vlak bij het piekstation van de kabelbaan ligt de Betlemi kerk met mooie fresco’s welke sprookjesachtig worden verlicht door tientallen kaarsen.

Tip: ook de oude klokkentoren mag je eigenlijk niet overslaan. De toren is gestut, schots en scheef en door verschillende kunstobjecten en winkeltjes met (vliegende?) tapijten lijk je even de wereld van ‘the Wizzard of Ozz’ binnen te stappen.

kerken georgie
Prachtig beschilderde kerken in Georgië

Sovjet bezienswaardigheden in Tbilisi

Terwijl oud Tbilisi een web van smalle straatjes en steegjes is, ligt hier omheen het nieuwere deel van de stad. Tbilis ken een typische Sovjet-infrastructuur van brede straten, pleinen met bronzen standbeelden en statige gebouwen. 

Langs de brede Rustavelis gamziri is het parlement gevestigd. Hier ligt ook de bioscoop, het theater, de opera en een aantal toonaangevende musea. Alle culturele bezienswaardigheden in Tbilisi liggen op een steenworp afstand van elkaar!

Aan de Rustavelis Gamziri wordt echter ook duidelijk dat niet iedereen een graantje meepikt van het toenemende toerisme. Op de houten bankjes zitten veel ouderen die kleine spulletjes als boeken en kaarsjes verkopen. Een enkeling bedelt.

Tip: In de nauwe gangen van de underpass zijn soms complete marktjes en altijd wel een bakkertje voor een (goedkoop) ontbijt.

parlement tbilisi
De Sovjet Rustavelis gamziri is een van de bezienswaardigheden in Tbilisi

Top bezienswaardigheid in Tbilisi: Museum of Georgia

Omdat ik effectief maar anderhalve dag in Tbilisi ben, heb ik niet de tijd om al zijn kunstschatten te ontdekken. Ik besluit daarom één museum te bezoeken en de keus valt op het Museum of Georgia.

Ik ben niet bepaald een meisje-meisje of fashionita en ik ben absoluut geen fan van goud en blingbling. Toch vind ik de schatten in de kelder van het museum heel bijzonder: sieraden en andere kostbaarheden van soms 3000 (!) jaar oud. Veel goud, soms goud ingelegd met edelstenen, maar ook zilver en brons. Alle schatten zijn voorzien van duidelijke bijschriften in meerdere talen, waaronder Engels.

Naast de permanente tentoonstelling over de oude schatten is er een tijdelijke tentoonstelling over oud wapentuig. Deze tentoonstelling valt een beetje in het niet bij de rest – ondanks dat de cipier heel enthousiast in haar beste Engels (vier woorden) me op een bijzonder wijnvat wijst.

treasuries museum georgia
Schatten in het Museum of Georgia

Op de bovenste etage is een tentoonstelling geweid aan de Sovjettijd van Georgië. Een stukje geschiedenis dat tot veel slachtoffers heeft geleid.

Wil je meer weten over openingstijden en prijzen van de musea in Tbilisi? Neem dan een kijkje op de website van het Georgian National Museum. Het Museum of Georgia is hier een onderdeel van.

Tips voor slapen in Tbilisi

AirBnb in Tbilisi

In Tbilisi zijn verschillende hotels en hostels (die laatste met name in de oude stad), maar minstens net zo leuk is het om te slapen in een appartement. Ik vind via AirBnb een plekje dicht bij de opera.

Een appartement heeft in tegenstelling tot een hotel geen 24/7 receptie: door miscommunicatie trof ik bij aankomst een gesloten deur aan. Dankzij het internet van het naastgelegen reisbureau kwam ik alsnog vrij snel met de eigenaar in contact, maar het zou handig zijn geweest als ik zijn mobiele nummer zou hebben gehad en niet alleen het nummer van een vaste telefoon. Een leermomentje.

Hotels in Tbilisi

Mijn andere nacht in Tbilisi verblijf ik in een klein hotel/appartement aan de rand van het centrum, hotel Salo. Het hotel is niet duur en serveert een lekker maar eenvoudig ontbijt. Met een bus of de metro rijd je vanuit hier makkelijk naar de oude stad. 

tbilisi by night
Tbilisi by night

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry