home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
07/04/2020

Tips: apps voor fotografie

De eerste van de maand verschijnen er fotografietips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 7: apps voor fotografie.

Gemak dient de mens. Vroeger moest ik nog uitrekenen wat er gebeurde met de sluitertijd als ik het diafragma aanpaste, tegenwoordig gaat dit automatisch. Daarnaast zijn er veel apps beschikbaar voor fotograferen. Mijn favoriete apps voor fotografie en tips wat topografen met deze apps kunnen. Maak betere foto's met hulp van je smartphone! 

tibet kind
Met een kleine scherptediepte kun je leuke effecten bereiken

Digital DoF

Door te spelen met je diafragma kun je de scherptediepte van je foto aanpassen. Met andere woorden, je diafragma bepaalt welk deel van de foto scherp is en welk deel wazig. (Waarbij we er vanuit gaan dat er geen bewegingsonscherpte is.) Hoe kleiner het getal, hoe kleiner de scherptediepte. Ofwel: lager is vager.

Soms wil je je model op de voorgrond in zijn geheel scherp, maar de achtergrond juist niet. Kies je voor een groot diafragma (bijvoorbeeld f/1.8) dan loop je het risico dat de ogen van je model scherp zijn, maar het puntje van de neus niet. Dan kan heel mooi zijn, maar meestal wil je het hele gezicht scherp.

In de Digital DoF app kun je zelf instellen met welke camera je fotografeert, wat de afstand is tot je model en met welk diafragma je fotografeert. De app berekent dan hoeveel centimeter vóór en achter het model scherp is zodat je indien nodig je diafragma kan aanpassen.

Eerlijk is eerlijk, ik ben niet zo goed in afstanden schatten. Op een gegeven moment weet je ook zonder app wel met welk diafragma je het beste kun beginnen. Maar het is een goede oefening voor de fotograaf die net begint met dingen handmatig in te stellen!

Tip: maak eens een serie foto's van een voorwerp met verschillende diafragma's en kijk wat er gebeurt.

Longtime exposure calculator

Stilstaand water en bewegende wolken. Een bijzondere sfeer die erg mooi kan zijn binnen de landschapsfotografie. Je bereikt het door een neutral density filter (ND) voor je lens te schroeven. Het neutrale grijs van het filter vermindert de hoeveelheid licht die op de sensor van je camera valt, waardoor je voor een goed belichte foto een langere sluitertijd nodig hebt. Mijn favoriet is een ND100 filter van B&W die 10 stops licht tegenhoudt (vergelijkbaar met de bigstopper van Lee).

Wanneer je gebruik maakt van een filter die veel licht stopt werkt de belichtingsmeter van je camera niet goed meer en kun je ook niet scherpstellen. Door de juiste instellingen te bepalen zonder het filter en daarna te corrigeren voor het gebruikte filter kun je ondanks dat je door de zoeker niets ziet ene goede foto maken.

kroatie waterfall long exposure
Long exposure photography: Canon70D, iso100, f/11, 30s + ND100 filter (10 stops)

In de Longtime Exposure Calculator vul je gemeten sluitertijd in, hoeveel stops je ND-filter tegenhoudt en de aangepaste sluitertijd verschijnt vanzelf in beeld. Handig wanneer je niet steeds op je vingers na wilt tellen wanneer je foto klaar is.

Tip: De app voor iOS is gratis te vinden onder de naam 'LongTime'.

Magic Hour en BlueHourApp

Eerder schreef ik een artikel over nachtfotografie en fotografie in schemering tijdens het blauwe kwartier. Met deze twee apps bepaal je het tijdstip waarop je foto's kan maken met mooi verlichte gebouwen en kobaltblauwe luchten.

Magic Hour is de eenvoudigste van de twee apps en is gratis. De app kijkt naar je GPS-coördinaten en betekent hoe laat de zonsopkomst en zonsondergang is en tijdens wel interval je het mooiste licht hebt. Nadeel van de app is dat je niet vooruit kan plannen en niet zelf een locatie in kan vullen. Ook raakt de app van slag als je je boven de poolcirkel bevindt en het bijvoorbeeld een week lang niet meer licht wordt (zoals tijdens de winter in Noorwegen).

De BlueHourApp is niet gratis, maar biedt net wat meer mogelijkheden. Je kan zelf een datum een plaats invoeren en de app gaat voor je aan het rekenen. De app gebruikt een ander algoritme dan Magic Hour, waardoor de app niet afhankelijk is van zonsopkomst en ook in winters Noorwegen het blauwe kwartier kan bepalen. Wat daar overigens geen kwartier duurt, maar een paar uur.

noorwegen lofoten blue hour
Blue hour in Noorwegen: Canon70D, iso 100, f/9, 30s

EOS Remote

Een app voor Canon. Maar daarom niet minder handig!

Met de eis EOS Remote app kun je makkelijk met je iPhone of iPad je camera aansturen. Geen gedoe met kleine knopjes in het donker, maar gewoon het verlichte beeldscherm van je Apple device. Met de app kun je zowel de camera instellen als ook daadwerkelijk afdrukken.

Daarnaast is de EOS Remote app ideaal om foto's van je camera te beoordelen op een groter scherm en te delen op sociale media. Wanneer je camera WiFi kan deze een ad hoc netwerk opzetten waar je je device op aansluit. Je foto's worden dan opgeslagen.

Let op: RAW files zijn te groot om op deze manier over te zetten, je camera zal dus een gecomprimeerde jpeg-file over het netwerk verzenden. Dit is dus beslist géén waterdichte backup van grote bestanden! Wil je weten hoe je je foto's kan back-uppen op locatie? Lees dan mijn tips voor back-up op reis.

Tip: Heb je geen ingebouwde WiFi in je camera? Dan kun je ook een SD-kaart met WiFi aanschaffen, bijvoorbeeld een eyefi-kaart.

Snapseed

Als je dan toch je foto's op je smartphone of tablet hebt staan, dan wil je misschien ook foto's onderweg bewerken. Iedereen kent inmiddels de filters en mogelijkheden voor bewerken van Instagram wel, maar er is software waarmee je meer controle houdt op het eindproduct.

Zelf werk ik onderweg regelmatig met Snapseed op de iPad. Behalve lokaal verscherpen, wijzigen van contrasten, kleurtemperatuur, helderheid en verzadiging kan je ook croppen en in de nieuwere versies van Snapseed zelfs vlekjes verwijderen. Daarnaast heeft ook Snapseed een aantal creatieve filters voor je foto.

Nadeel van foto's bewerken op een smartphone of tablet blijft natuurlijk dat je beeldscherm aan de kleine kant is. Voor de beste resultaten zou ik gebruik maken van een gekalibreerd beeldscherm.

Heb je een abonnement op Creative Cloud van Adobe? Dan kun je ook de mobiele versie van Photoshop gebruiken voor het bewerken van je reisfoto's.

 Op zoek naar meer inspiratie en tips?

Welke apps voor fotografie kun je niet meer missen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry