home    reizen    going local    fotografie op reis    travel movies    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
17/01/2019

Plitvice watervallen

Kabbelend water. Een salamander die wegkruipt onder een steen. Een kikker trekt kwakend de aandacht in de hoop dat hij na een kus een prins wordt. Stille wateren met diepe gronden. Het sprookje van de Plitvice watervallen in Kroatië.

Plitvice meren en Plitvice watervallen

Plitvice is sprookjesachtig mooi. Zeker op de vroege ochtend als het park ontwaakt en de meeste toeristen nog slapen. Wanneer je wandelt over één van de vele houten bruggetjes en goed gemarkeerde wandelpaden waan je je alleen in een bijzonder rijk. Een rijk gedomineerd door 50 tinten groen en blauw. Een rijk van water.

upper lakes plitvice
Een van de vele watervallen bij de Upper Lakes van Plitvice

wandelen in plitvice
Over houten paden over de meren


In totaal overbruggen de meren en watervallen van Plitvice een afstand van ruim 8 kilometer en een hoogte van 150 meter. Jaarlijks trekken meer dan één miljoen bezoekers naar Plitvice National Park in Kroatië. Plitvice is daarmee het meest bezochte nationale park van Kroatië en met name in de zomermaanden kan het er erg druk zijn. Je kunt je bezoek aan het park dan ook het beste buiten een weekend plannen en zorgen dat je vroeg in het park bent. Veel dagjesmensen uit Zagreb en van de kust arriveren namelijk pas rond een uur of 11-12.

Wandelen in Plitvice

In het nationale park van Plitvice kun je prachtig wandelen. Bij de entree van het park kun je een kaart kopen en advies inwinnen welke route het best bij jou past. Er zijn routes van een paar uur, maar ook routes van een complete dag. Op verschillende plekken zijn bewegwijzeringsborden te vinden. De meeste routes zijn niet geschikt voor kinderwagens en rolstoelen.

lower lakes plitvice
Het uitzicht over de Lower Lower Lakes van Plitvice

Meer geoefende wandelaars kunnen ook off-the-beaten trek gaan. Er is genoeg te zien om je meerdere dagen te vermaken.

Tip: overweeg eens een wandeling met een gids. Hoewel je de weg zonder gids ook wel kan vinden, kan een gids je veel informatie geven over het park, de geschiedenis van de Plitvice Regio en kan de gids je helpen met het spotten van beestjes.

Plitvice met de trein en de boot

Wandelen is heerlijk, maar soms wil je snel wat meters wilt maken om de drukte voor te zijn of heb je juist al teveel meters hebt gemaakt. Voor als je even niet wilt wandelen rijdt er een trein en zijn er boten die de grootste meren oversteken. 

De trein en boot zijn operationeel van april tot en met oktober. Gebruik van trein en boot is bij je entreeticket inbegrepen. De boten hebben geen dieselmotor maar een elektromotor, waardoor de boten bijna geluidloos over het water glijden. Daarnaast stoten ze geen schadelijke dampen en blijven de meren gegarandeerd vrij van olie.Vooral bootlijn 2 over Lake Kozjak is een aanrader omdat deze de ‘upper lakes’ en ‘lower lakes’ met elkaar verbindt.

Lower Lakes: de meren van Plitvice

De meeste bezoekers van Plitvice komen het park binnen bij ingang 1, de meest noordelijke ingang. Vlak bij deze ingang vind je één van de beste uitzichten over het park: je ziet verschillende meren en een aantal van de grootste watervallen. De hoogste waterval in het nationaal park is maar liefst 79 meter hoog.

Via een steil pad en een trap door de rotsen kun je vanuit het uitzichtpunt omlaag lopen totdat je op het niveau van de meren bent. Via houten bruggen kun je langs de brede en hoge watervallen lopen die je in dit deel van het park vindt. Als je goed in het riet kijkt vind je kikkers en een enkele slang die opwarmt in de zon. Soms zie je een salamander voor je voeten wegschieten.

kikker plitvice
Het gekwaak is niet te missen, maar de kikkers blijven goed verstopt

Upper Lakes: duizenden kleine watervallen

De Upper Lakes liggen in het zuidelijke deel van Plitvice National Park. De meren zijn kleiner van oppervlakte en minder diep. De watervallen zijn kleiner, maar talrijker. Het gebied is meer begroeid en minder open, waardoor het wat avontuurlijker oogt. Het gevoel van meer avontuur wordt alleen maar versterkt doordat minder mensen de Upper Lakes bezoeken dan de Lower Lakes.

Meer informatie kun je vinden op de officiële website van het park.

Eten en drinken in Plitvice

“Het water is zo schoon, dat je het gewoon kan drinken. Je hoeft dus geen water mee te nemen tijdens een (lange) wandeling.” Ik kijk mijn gids een beetje argwanend aan en ik besluit tijdens de wandeling gewoon het water te drinken wat ik in mijn tas bij me draag. Kraanwater, wat overigens ook uit het meer afkomstig is.

lunch scampi risotto
Risotto met scampi in het Plitvice hotel

In Plitvice is de horeca gelukkig (!) dun gezaaid. Het is dus aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen. Toch kun je op een paar plekken iets kopen: bij ingang 1 (de noordelijke ingang) vind je diverse cafetaria voor een snelle hap en bij ingang 2 (de zuidelijke ingang) staat een aantal hotels dat hun restaurant openstelt voor niet-gasten. Het a-la-carte menu van het Plitvice Hotel bij de zuidelijke ingang is erg goed.

In het park vind je bij de noordelijke aanlegplek van boot 2 een grote picknickweide waar je een snelle hap kan kopen. Een aantal jaar geleden was deze weide nog een camping, maar nu moeten kampeerders hun heil buiten het park zoeken.

Accommodatie bij Plitvice National Park

Plitvice is prima te bezoeken als dagtrip vanuit Zagreb of de kust van Kroatië, maar als je de toeristenstroom voor wilt zijn dan kun je buurt van het park overnachten. Zeker in het hoogseizoen is het fijn om vlak bij het park te zitten, omdat je dan voor de grote massa naar binnen kan.

Voor de budgetreiziger en avontuurlijke reiziger is er een aantal campings, de een is wat luxer dan de andere. Daarnaast zijn heel veel mensen die een kamer verhuren (te herkennen aan de bordjes ‘soba’ of ‘Zimmer frei’). Wil je meer luxe en comfort, dan zijn er ook hotels bij Plitvice.

slapen plitvice
Slapen in het Plitvice Hotel

Zelf heb ik overnacht bij Plitvice Hotel. Plitvice hotel is een fijn en efficiënt hotel. De kamers zijn ruim en schoon, er is gratis WiFi en het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Het grootste voordeel van dit hotel is van praktische aard: het hotel ligt meteen bij ingang twee van het park, je kan na je ontbijt meteen op ontdekking! Het hotel heeft een ruime (gratis) parkeerplaats, je zit dus niet te klooien met je auto wanneer je naar het nationaal park wilt.

Adres: Plitvice hotel, Plitvi?ka Jezera, 53231 Plitvi?ka Jezera

Verborgen parel: Rastoke

Liefhebbers voor watervallen zonder al te veel toeristen komen in Rastoke bij Slunj tot hun trekken. Dit kleine idyllische dorp ligt langs de weg van Zagreb naar Plitvice. Rastoke wordt ook wel ‘Home of fairies and elves’ genoemd. 

rastoke waterval
De watervallen bij Rastoke

Bij het dorpje Rastoke komen de Korana-rivier en de Slunj?ica-rivier samen. Door het samenvoegen van de rivieren zijn talrijke stroomversnellingen en kleine watervallen ontstaan. De inwoners van het eeuwenoude dorp zijn omringd door water.

Het water is en was een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van Rastoke. Het centrum van het dorp telt vele watermolens, welke graan en koren malen. Bovendien zijn de rivieren rondom Rastoke een belangrijke bron van smakelijke forel. Tegenwoordig verdienen de inwoners van Rastoke vooral ook aan het toerisme: voor een kleine vergoeding kun je het dorp en de watermolens bezichtigen. Daarnaast zijn er kleine winkeltjes met streekproducten. 

Naast eeuwenoude watermolens vind je in het centrum van het dorp van ook diverse elfen en andere sprookjesfiguren. Zouden deze ’s nachts tot leven komen? 

watermolen rastoke
Een watermolen in Rastoke

Ik bezocht Kroatië op uitnodiging van het Kroatisch verkeersbureau. 

Meer lezen over Kroatië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry