home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Bezoek de Plitvice meren en watervallen

Kabbelend water. Een salamander die wegkruipt onder een steen. Een kikker trekt kwakend de aandacht in de hoop dat hij na een kus een prins wordt. Stille wateren met diepe gronden. Ik bevind me in sprookje van de Plitvice meren en de Plitvice watervallen in Kroatië.

Plitvice Nationaal Park is een van mijn hoogtepunten van Kroatië. Sterker nog, dit is voor mij een van de mooiste natuurgebieden van Europa. De meren en watervallen zijn dan ook immens populair, zeker in de zomermaanden. In deze blog vertel ik alles wat je moet weten voor een bezoek aan de Plitvice meren én hoe je de grote drukte kan vermijden.

plitvice meren entree uitzicht
Het betoverende uitzicht over de Plitvice meren bij entree 1

Bezoek de Plitvice meren en Plitvice watervallen

Plitvice is sprookjesachtig mooi. Zeker in de vroege ochtend als het park ontwaakt en de meeste toeristen nog slapen. Wanneer je wandelt over een van de vele houten bruggetjes waan je je alleen in een bijzonder rijk. Een rijk gedomineerd door 50 tinten groen en blauw. Een rijk van water. Met een beetje geluk zie je vuursalamanders voor je voeten wegschieten - al staat Plitvice niet bekend om zijn wildlife.

Je hoeft niet bang te zijn dat je verdwaalt, de wandelpaden van Plitvice zijn goed gemarkeerd. Bovendien kun je bij de ingang van het nationale park een kaart van het gebied kopen. Hierop staan niet alleen de belangrijkste wandelroutes, maar ook of deze routes toegankelijk zijn voor rolstoelen en buggy's. Super handig!

plitvice watervallen
De Plitvice watervallen

Grof gezegd kun je het park onderverdelen in twee delen. De Lower Lakes zijn de uitgestrekte meren van het park, terwijl de Upper Lakes gedomineerd worden door kleinere meren en watervallen. In totaal overbruggen de meren en watervallen van Plitvice een afstand van ruim 8 kilometer en een hoogte van 150 meter. Jaarlijks trekken meer dan één miljoen bezoekers naar Plitvice National Park in Kroatië. 

Wil je de drukte vermijden? Zorg dan dat je vroeg aankomt in het park. De meeste dagjesmensen uit Zagreb en de kust arriveren pas rond 11 à 12 uur. In het weekend komen er ook veel lokale toeristen, je kun je bezoek daarom het beste op een doordeweekse dag plannen.

De zomermaanden zijn de meest populaire maanden voor een bezoek aan het park.

plitvice meer
Een van de meren van Lower Plitvice

Lower Lakes: de meren van Plitvice

De meeste bezoekers komen het park binnen bij Plitvice entree 1, de meest noordelijke ingang. Vlak bij deze ingang vind je één van de beste uitzichten over het park: je ziet verschillende meren en een aantal van de grootste watervallen. De hoogste waterval in het nationaal park is maar liefst 79 meter hoog.

Via een steil pad en een trap door de rotsen kun je vanuit het uitzichtpunt omlaag lopen totdat je op het niveau van de Plitvice meren bent. Via houten bruggen kun je langs de brede en hoge watervallen lopen die je in dit deel van het park vindt. Als je goed in het riet kijkt vind je kikkers en een enkele slang die opwarmt in de zon. Soms zie je een salamander voor je voeten wegschieten.

plitvice kaart
Handig: kaarten langs het meer

Upper Lakes: duizenden kleine watervallen

De Upper Lakes liggen in het zuidelijke deel van Plitvice National Park. De meren zijn kleiner van oppervlakte en minder diep. De watervallen zijn kleiner, maar talrijker. Het gebied is meer begroeid en minder open, waardoor het wat avontuurlijker oogt. Het gevoel van meer avontuur wordt alleen maar versterkt doordat minder mensen de Upper Lakes bezoeken dan de Lower Lakes.

wandelen plitvice national park
Wandelen door Plitvice National Park

Wandelen in Plitvice National Park

In het nationale park van Plitvice kun je prachtig wandelen. Bij de entree van het park kun je een kaart kopen en advies inwinnen welke route het best bij jou past. Er zijn routes van een paar uur, maar ook routes van een complete dag. Op verschillende plekken zijn bewegwijzeringsborden te vinden. Meer geoefende wandelaars kunnen ook off-the-beaten trek gaan. Letterlijk. Zeker in in het hooggelegen deel van het park zijn veel kleine paadjes waar nauwelijks iemand komt. Er is genoeg te zien om je meerdere dagen te vermaken.

Tip: Overweeg eens een wandeling met een gids. Hoewel je de weg zonder gids ook kan vinden, kan een gids je veel informatie geven over het park en de geschiedenis van de Plitvice Regio. 

wandelen plitvicr
Kilometerslange wandelpaden

Mijn favoriete wandeling in Plitvice begint bij de Upper Lakes. Over de houten vlonders zwerf ik van waterval naar waterval. De meeste bezoekers starten aan de andere kant van het park, dus even heb ik het rijk voor me alleen. Het water heeft een mooie groenblauwe kleur. Wat geniet ik hiervan!

Met een bootje vaar ik naar de Lower Lakes. Hier is het meteen een stuk drukker en minder magisch. Even heb ik er spijt van dat ik de oversteek gemaakt heb. Het uitzicht bij entree 1 maakt echter alles goed: dit hoogtepunt móet je gewoon bewaren tot het eind van je bezoek. (Al starten de meeste mensen er juist mee.)

plitvice boot
Een boottocht over de meren is leuk voor jong en oud

Plitvice met de trein en de boot

Wandelen is heerlijk, maar soms wil je snel wat meters wilt maken om de drukte voor te zijn of heb je juist al teveel meters hebt gemaakt. Voor als je even niet wilt wandelen rijdt er een trein door Plitvice National Park en er zijn boten die de grootste meren oversteken. 

Er varen verschillende boten over de Plitvice meren in Kroatië. Bootlijn 2 is mijn favoriet. Deze boot vaart over Lake Kozjak en verbindt de 'upper lakes' en 'lower lakes' van Plitvice National Park.

De trein en boot zijn operationeel van april tot en met oktober. Gebruik van de trein en boot is bij je entreeticket inbegrepen. De boten hebben geen dieselmotor maar een elektromotor, waardoor de boten bijna geluidloos over het water glijden. Daarnaast stoten ze geen schadelijke dampen en blijven de meren gegarandeerd vrij van olie. 

Zwemmen in Plitvice

Het lijkt misschien heel verleidelijk, zeker op warme dagen. Het is echter niet toegestaan om te zwemmen in de Plitvice meren. 

Eten en drinken bij de Plitvice meren

“Het water is zo schoon, dat je het gewoon kan drinken. Je hoeft dus geen water mee te nemen tijdens een (lange) wandeling.” Ik kijk mijn gids een beetje argwanend aan en ik besluit tijdens de wandeling gewoon het water te drinken wat ik in mijn tas bij me draag. Kraanwater, wat overigens ook uit het meer afkomstig is.

In Plitvice is de horeca gelukkig (!) dun gezaaid. Het is dus aan te raden om zelf eten en drinken mee te nemen. Toch kun je op een paar plekken iets kopen: bij ingang 1 (de noordelijke ingang) vind je diverse cafetaria voor een snelle hap en bij entree 2 (de zuidelijke ingang) staat een aantal hotels dat hun restaurant openstelt voor niet-gasten. Het a-la-carte menu van het Plitvice Hotel bij de zuidelijke ingang is erg goed.

lunch plitvice
Lunch in hotel Plitvice

In het park vind je bij de noordelijke aanlegplek van boot 2 een grote picknickweide waar je een snelle hap kan kopen. Een aantal jaar geleden was deze weide nog een camping, maar nu moeten kampeerders hun heil buiten het park zoeken.

Een dagtrip naar Plitvice National Park

Plitvice is prima te bezoeken als dagtrip vanuit Zagreb of de kust van Kroatië. Heb je geen eigen vervoer? Dan kun je veel reistijd besparen door een excursie naar Plitvice te boeken. Hier vind je voorbeelden van dagtrips naar Plitvice vanuit Kroatië, Zadar en Split.

Als je de toeristenstroom voor wilt zijn dan kun je beter in buurt van de Plitvice meren overnachten. Je bent dan als een van de eerste binnen wanneer het park zijn deuren opent. 

natuur plitvice lower lakes
De prachtige natuur van Plitvice

Overnachten bij de Plitvice meren

Voor de budgetreiziger en avontuurlijke reiziger is er een aantal campings, de een is wat luxer dan de andere. Daarnaast zijn heel veel mensen die een kamer verhuren (te herkennen aan de bordjes ‘soba’ of ‘Zimmer frei’). Wil je meer luxe en comfort, dan zijn er ook hotels bij Plitvice.

Zelf overnacht ik in het Plitvice Hotel. Plitvice hotel is een fijn en efficiënt hotel. De kamers zijn ruim en schoon, er is gratis WiFi en het personeel is erg vriendelijk en behulpzaam. Het grootste voordeel van dit hotel is van praktische aard: het hotel ligt meteen bij ingang twee van het park! Je hoeft niet onnodig vroeg op te staan en ver te reizen. Je hoeft niet te zoeken naar een parkeerplek maar parkeert gratis bij het hotel. Zo kun je na het ontbijt meteen op ontdekking.

Adres: Plitvice hotel, Plitvicka Jezera, 53231 Plitvicka Jezera

plitvice hotel
Overnachten in Plitvice hotel

Rastoke: de verborgen parel tussen de Plitvice meren en Zagreb

Liefhebbers voor watervallen zonder al te veel toeristen komen in Rastoke bij Slunj tot hun trekken. Dit kleine idyllische dorp ligt langs de weg van Zagreb naar Plitvice. Rastoke wordt ook wel ‘Home of fairies and elves’ genoemd. 

Bij het dorpje Rastoke komen de Korana-rivier en de Slunjica-rivier samen. Door het samenvoegen van de rivieren zijn talrijke stroomversnellingen en kleine watervallen ontstaan. De inwoners van het eeuwenoude dorp zijn omringd door water.

Het water is en was een belangrijke inkomstenbron voor de inwoners van Rastoke. Het centrum van het dorp telt vele watermolens, welke graan en koren malen. Bovendien zijn de rivieren rondom Rastoke een belangrijke bron van smakelijke forel. Tegenwoordig verdienen de inwoners van Rastoke vooral ook aan het toerisme: voor een kleine vergoeding kun je het dorp en de watermolens bezichtigen. Daarnaast zijn er kleine winkeltjes met streekproducten. 

waterval rastoke
De waterval van Rastoke

Naast eeuwenoude watermolens vind je in het centrum van het dorp van ook diverse elfen en andere sprookjesfiguren. Zouden deze ’s nachts tot leven komen? 

Ik bezocht Kroatië op uitnodiging van het Kroatisch verkeersbureau. 

Meer lezen over Kroatië?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry