home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
15/11/2019

Welke camera op reis?

Wie maakt er tegenwoordig geen foto's op reis? De gebruikelijke selfies en foto's van mooie momenten en bezienswaardigheden als herinnering voor 'later'. Maar wat is de ideale camera op reis? Welk type camera kun je het beste mee nemen? In de fotografietips van deze maand: welke camera neem je mee op reis?

onderwaterfotografie systeemcamera
Onderwaterfoto van Biak met de Olympus E-PL3 systeemcamera

Welke camera op reis: een paar vragen die helpen met het maken van een keus

Laat ik beginnen met een anticlimax. De ideale camera bestaat niet. Elke camera op reis heeft voor- en nadelen.

In deze blog wil ik niet ingaan op verschillende merken en prijzen van camera's. Ik wil je helpen te kiezen welk type camera het best bij je past. Dit hangt van je eisen voor een camera op reis af. Ik vergelijk een telefoon, een GoPro, een compactcamera, een systeemcamera en een spiegelreflexcamera 

Hoe kies je een camera voor op reis? De volgende vragen helpen je te kiezen.

Een aantal vragen spreken misschien voor zich. Andere vragen misschien minder. Zeker wanneer het aankomt op de techniek van de camera. Toch is het handig om een heel klein beetje van de techniek te weten, voor je kiest welke camera op reis het best bij JOU past.

Wat is je budget voor een camera op reis?

Hoe meer geld je uit wilt geven aan een camera, hoe meer mogelijkheden er zijn. Dat spreekt voor zich.

Kijk ook eens op Marktplaats. Fotowinkels verkopen vaak occasions, dan heb je zelfs garantie.

reisfotografie compactcamera
Deze foto uit 2005 met mijn eerste compactcamera schopte het tot de National Geographic Traveler

Hoe groot en zwaar mag een camera zijn?

Als je gaat backpacken wil je niet veel bagage meenemen. Een cameratas van tien kilogram is voor de meesten geen optie. Een landschapsfotograaf haalt zijn schouders op voor een tas van tien kilogram, hij sleept veel meer mee naar IJsland.

Een camera moet bij je passen. Je hebt niks aan een zware camera op reis die in het hotel blijft liggen omdat hij te zwaar is.

Point-and-shoot of handmatig instellen?

Wil je vooral snelle kiekjes? Geef dan geen geld uit aan een dure en zware camera met veel mogelijkheden. Van dat geld kun je beter een keer extra op reis ;)

Dat zelfde geldt voor lenzen. Leuk die camera's met verwisselbare lenzen, maar je moet het wel willen. Stiekem zijn grote en zware lenzen vaak beter, maar de voordelen wegen niet voor iedereen op tegen de nadelen.

Hoeveel megapixels wil je?

Meer megapixels betekent een hogere resolutie en meer detailscherpte. (Er zit meer informatie opgeslagen in een centimeter beeld.) Veel mensen denken nog steeds dat meer megapixels een garantie is voor beter beeld. Dat is niet meer zo! De grootte van de sensor en de gebruikte lenzen spelen minstens zo'n belangrijke rol bij de kwaliteit van foto's.

Moderne digitale camera's hebben voldoende Megapixels om foto's op een redelijk formaat af te drukken. Je hoeft je geen zorgen te maken over het aantal Megapixel van een camera.

sensorgrootte camera op reis

De sensorgrootte van verschillende typen camera's

Wanneer je een foto maakt, valt er licht op de sensor. De sensor zet het ontvangen licht om in een digitaal signaal en legt daarmee de foto vast. Net als het negatief in het analoge tijdperk een beeld vast wist te leggen. Hoe groter de sensor, hoe lichtgevoeliger de camera. Het beeld wordt daardoor scherper.

In de afbeelding hieronder vergelijk ik een aantal sensorgroottes van verschillende camera's. De grootste sensor heeft een fullframe spiegelreflex camera (bv. de Canon 5D mark III of de Nikon D750), gevolgd door de APS-C sensor die in de meeste instapmodellen van spiegelreflexcamera's zit. De micro 4/3 sensor zit in veel systeemcamera's als de Olympos PEN of de Sony NEX. Compactcamera's en telefoon hebben de kleinste sensor.

Een grotere sensor presteert onder moeilijke omstandigheden beter. De pixels zijn evenredig verdeeld over de sensor, waardoor een grotere sensor vaak grotere pixels heeft. Deze grotere pixels hebben meer capaciteit licht op te nemen. Kleinere pixels kunnen minder licht opnemen. Dit leidt tot slechtere prestaties bij weinig licht. Wanner een camera met kleine sensor het signaal versterkt (hogere ISO), krijg je meer ruis.

Lees meer over ISO en ruis.

camera op reis canon
De Plitvicemeren in Kroatië met de Canon70D

Soorten camera's voor reisfotografie

Grof gezegd kun je zeggen dat er drie soorten camera's zijn: de spiegelreflexcamera, de systeemcamera en de (semi)compactcamera. Daarnaast worden er ook meer en meer reisfoto's gemaakt met een smartphone.

Welke camera neem je mee op reis? Ik geef de belangrijkste voor- en nadelen van de verschillende soorten camera's.

1. Fotograferen met je smartphone

Bijna iedereen heeft een smartphone met camera. Deze camera's krijgen steeds betere lenzen en meer megapixels. Je hebt je telefoon altijd bij je, dat is handig!

Voordelen van fotograferen met je telefoon:

Nadelen van fotograferen met je telefoon:

Lees meer over fotograferen met je mobiele telefoon.

iphone reisfotografie
Gemaakt in Noorwegen met de iPhone 5C. Er was weinig licht, en de kwaliteit van de foto is matig

Canon70D fotografie op reis
Slechtere omstandigheden dan hierboven, maar een betere foto. (Gemaakt met de Canon 70D)

2. Fotograferen met een GoPro of andere actioncam

Steeds meer reizigers nemen een GoPro of andere actioncam mee op reis. De camera is klein en licht. Je kunt er alle kanten mee op. Laat die grote en zware camera dus maar thuis! Of toch niet?

Ik ben he-le-maal geen fan van reisfotografie met een GoPro. Het is een leuke point-and-shoot camera voor kiekjes, maar het is geen serieuze kandidaat voor reisfotografie. Niet doen dus! 

Voordelen van fotograferen met een GoPro

Nadelen van fotograferen met een GoPro

camera op reis gopro
Fotograferen met de action cam: veel vertekening (aan de zijkanten) en ruis

3. Compactcamera op reis

Wil je meer kwaliteit en mogelijkheden dan fotograferen met je teledoon? Dan is een compactcamera misschien een betere optie voor jou. Een goede compactcamera kost minder dan 100 euro.

Een (semi)compactcamera heeft vaak wat meer mogelijkheden dan de telefoon. Een compactcamera past makkelijk in je tas of zelfs in je broekzak. Doordat de lensopening van een compactcamera groter is dan die van een telefoon. Het beeld is daarom vaak scherper.

Bij veel compactcamera's kun je zelf dingen instellen. Er is vaak een macrostand, een portretstand en een stand voor landschap. Soms kun je ook sluitertijd en diafragma instellen. Met een compactcamera heb je veel meer creatieve mogelijkheden dan met een action cam.

Voordelen van fotograferen met een compactcamera:

Nadelen van fotograferen met een compactcamera:

fotografie compactcamera
China door een compactcamera: point and shoot 

4. Reizen met een spiegelreflexcamera

Volgens sommige mensen is een digitale spiegelreflexcamera (DSLR) hét geheim voor goede foto's. Een spiegelreflexcamera heeft meer mogelijkheden dan een telefoon of compactcamera. Al moet je wel snappen hoe je camera werkt...

Gebruik jij je DSLR alleen in de automatische stand? Misschien kun je dan beter een goedkope compactcamera mee nemen op reis. Dat scheelt een hoop gesleep.

Lees meer over voorkeurstanden op je camera.

Voordelen van een digitale spiegelreflexcamera:

Nadelen van een digitale spiegelreflexcamera:

Tips: in dit artikel lees je meer over lenzen op reis en hun brandpuntafstand.

compactcamera op reis
Canon Powershot A520, diafragma 5,5. Er is veel scherptediepte, de achtergrond is goed te herkennen

DSLR op reis
Canon450D, diafragma 5,6. Er is weinig scherptediepte, de achtergrond is mooi vaag geworden 

5. Systeemcamera: misschien wel de beste camera op reis

Save the best for last. De systeemcamera is een opmars, en steeds meer fotografen maken de overstap van en DSLR naar een systeemcamera.

Systeemcamera's zijn camera's zonder spiegel, maar mét een grote sensor. De sensorgrootte is ongeveer vergelijkbaar met de sensor van een DSLR, zie de afbeelding voor de grootte van sensors hierboven. Sony en Olympus hebben zelfs een fullframe systeemcamera!

Voordelen van een systeemcamera:

 • De camera is kleiner en lichter dan een DSLR: een ideale camera voor op reis!
 • Alles is handmatig in te stellen 
 • Er zijn verschillende lenzen voor systeemcamera's  
 • De software in de systeemcamera is GOED. Zo heeft Olympus bijvoorbeeld hele goede stabilisatie in zijn bodies 
 • Een systeemcamera presteert goed bij weinig licht 
 • De ontwikkeling van systeemcamera's gaat snel, ze worden steeds beter 

Nadelen van een systeemcamera:

 • Niet iedere systeemcamera heeft een zoeker. Zelf vind ik het niet altijd fijn om met behulp van het display foto's te maker
 • Er zijn momenteel minder verschillende lenzen te krijgen voor voor de DSLR. Er worden echter in snel tempo lenzen met een micro 4/3 aansluiting ontwikkeld dus er is steeds meer keus 
 • Een instapmodel systeemcamera is duurder dan een instapmodel DSLR 
 • Doordat er minder lenzen voor systeemcamera's zijn, zijn de lenzen vaak duurder 
 • Als je wisselbare lenzen een DSLR wil gebruiken, heb je een convertor nodig 

Lees meer over systeemcamera's (of koop er eentje) op de website van CameraNU.

fotografie lenzen
Fotografie is spelen met lenzen

De beste camera op reis, mijn persoonlijke keuze

Wat de beste camera op reis is, hangt heel erg van je voorkeur af. Ik gebruik vooral de Canon70D. Deze camera is niet meer nieuw te koop. Zijn opvolger, de Canon80D, is beter.

Als ik nu zou beginnen met fotograferen, zou ik waarschijnlijk een systeemcamera kiezen. Overstappen kost echter veel geld (omdat ik verschillende lenzen heb).

Meer lezen over reisfotografie?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry