home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Huskys en walvissen in Tromso

29 december 2014

De scheepstoeter doorbreekt de stilte. Om me heen verschijnen lampjes die de wit besneeuwde bergen in de verte sprookjesachtig verlichten. Verder is het (uiteraard) donker. Ik ben in Tromso, terug in de bewoonde wereld na een nacht en een dag op de Hutrigruten.

oud en nieuw in tromso noorwegen
Vuurwerk in de haven van Bodo

Luxe en Wellness in Clarion Collection Hotel Aurora

Ik overnacht in het Clarion Collection Hotel Aurora. Mijn kamer is niet groot, maar wel van alle gemakken voorzien. Na even lui op bed gelegen te hebben te hebben (ik zit nog wat in het ritme van de boot ;)) besluit ik mijn rugzak overhoop te halen en mijn warme kleren om te wisselen voor mijn bikini. Zat die niet ergens onderin?

De aangevroren sneeuw knispert tussen mijn blote voeten, maar gelukkig hoef ik niet ver door de vrieskoude. Een warme rooftop jacuzzi wacht op mij. Hoe gaaf is dat !?! Terwijl ik lig te bubbelen dwarrelen er verse sneeuwvlakken door de duisternis.

Na lekker gebadderd te hebben met uitzicht over de stad Tromso snel ik het hotel weer in, op naar de sauna. Heerlijk! De fitnessapparatuur laat ik even links liggen.

En alsof dat niet genoeg is, wacht mij beneden in de eetzaal van het hotel de volgende verrassing: je kan zelf wafels bakken en opeten. Verser kan het niet. Gezien de prijzen van eten en drinken in Noorwegen zie ik het echt als een plus dat ontbijt, diner, wafels, fruit en warme dranken bij de hotelprijs inzitten.

Ik besluit om niet in Tromso te blijven maar de omgeving van de stad te verkennen. Wil je meer zien van de stad? Bekijk dan deze reisgids van Tromso.

30 december 2014

Walvissen spotten in Noorwegen

In de wintermaanden trekken mannelijke humpback whales naar de baaien bij Tromso. Dagelijks vertrekken er vanuit Tromso diverse excursies richting walvissen: je kan zowel kiezen voor een (oude) vissersboot als voor een auto in combinatie met een RIB (opblaasbare boot). 

Ik zie het niet zitten om een paar uur in de vrieskoude op een opblaasboot te zitten. Tegen kou kun je je weliswaar kleden, maar toch prefereer ik de warmte van de kombuis. Een goede keus, blijkt achteraf. De koude valt mee, maar het regent.

walvissen tromso noorwegen
Walvissen in Tromso, Noorwegen

Na een tijdje gevaren te hebben stopt het geronk van de motor, en dobberen we door de eerste baai. Al snel is de eerste walvisstaart gespot in de verte. Terwijl de boot langzaam dichterbij dobbert zoekt iedereen een plekje op het voordek. Wat zijn walvissen toch mooi en gracieus.

Dan varen we verder, op naar de tweede baai. Hier zijn we niet de enige boot, maar de boten liggen ver uit elkaar dus we hebben beslist geen last van 'de concurrent'. De walvissen ook niet: binnen een afstand van 50 meter mag er niet gevaren worden om te voorkomen dat de walvissen geraakt worden door de draaiende schroef. Dat neemt niet weg dat de walvissen zelf soms dichterbij komen, en er ineens een staart of een stuk rug opduikt vlak naast de boot.

Het zien van een staart van een walvis is natuurlijk al bijzonder, maar het mooiste is natuurlijk wanneer de vissen uit het water springen en in de lucht gaan tollen. Dit voortplantingsgedrag zullen mannetjes echter niet snel aan elkaar tonen, maar we zien wel verschillende keren de koppen van de walvissen boven het wateroppervlakte uitschieten.

Na een tijdje aandachtig observeren begin ik ook een patroon te ontdekken: eerst zie je de walvissen een aantal keer in een ronde zwemmen en af en toe water de lucht in spuiten, dan heeft de walvis voldoende prooi omsloten en duikt bij onder, om vervolgens met zijn bek de prooi te vangen. Een bijzonder tafereel om van zo dichtbij te aanschouwen.

noorwegen walvissen
Op walvissenjacht in Tromso, Noorwegen

En dan begint mijn camera ietwat te haperen. Mijn jas en de hoes bieden toch niet voldoende bescherming tegen de aanhoudende miezer. Ik duik daarom de hut in. Het is mooi geweest.

Geboekt bij Whale Safari Polar Charter. Zij hebben geen eigen website.

31 december 2014

Wanneer de wekker gaat voelt het alsof het nog midden in de nacht is. Het feit dat ik al een paar dagen geen daglicht heb gezien bevordert mijn dag-nachtritme ook niet bepaald. Ik ga echter een huskytocht maken!

Polaire stratosferische wolken

Er is iets niet helemaal goed gedaan met de bus welke me naar het startpunt van de huskytocht moet brengen. Er is geen bus. Terwijl een aantal reizigers gevraagd wordt iets langer te wachten, stap ik met drie anderen in een taxi. De chauffeur is gezellig en we kletsen over van alles en nog wat.


Een zeldzame polaire stratosferische wolk in Noorwegen

En dan ineens zie ik het licht: boven de horizon zie ik iets glimmen als parelmoer. Het 'iets' beweegt, en de kleuren bewegen mee. Een rare lichtgevende vlek in het donker, of in de schemering. Ik vraag de chauffeur om even te stoppen zodat ik een foto kan maken. (Ik ben voorspelbaar.)

Het blijkt dat 'het licht' een polaire stratosferische wolk is. De wolken bestaan uit ijskristallen in de stratosfeer op een hoogte van 15-25 km. Deze wolken zijn niet vaak te zien op het noordelijk halfrond, al zijn ze soms wel zichtbaar (en groter) bij Antartica. Ik heb dus heel veel geluk om na het noorderlicht ook dit bijzondere natuurverschijnsel te zien!

Huskytocht in Noorwegen

Bij de huskyfarm is het een kabaal van heb-ik-jou-daar. Wanneer een hond zijn trainers ziet hoopt hij dat het feest is, en dat hij die dag wordt gekozen om mee te rennen.

husky noorwegen tromso
Huskytocht vanuit Tromso in Noorwegen

Als pup begint de looptraining al. In het begin is het belangrijkste dat de honden wennen aan mensen. Zo wordt ook aan mij gevraagd om even de kennel met de pups in te gaan. De pups snuffelen een beetje, maar laten zich niet aanhalen. Eigenlijk word ik genegeerd.

Huskyhonden zijn geen huisdieren. Ze worden niet opgeleid als knuffel, maar als werkhond. Wanneer de honden oud genoeg zijn mogen ze rennen voor de slee. Afhankelijk van de slee zitten er vier tot zes honden ingespannen, en de eerste keren rennen de jonge dieren als extra mee. Daarna krijgen ze meer en meer 'verantwoordelijkheid'. Maar ondanks dat de honden staan te springen om te rennen, worden er ook rustdagen ingeroosterd.

Ik krijg snowboots en waterdichte kleding. In eerste instantie vraag ik me af waarom dit nodig is, ik heb immers een skibroek en snowboots aan, maar als snel ben ik blij met de geleende spullen. Doordat het inmiddels een paar dagen aan het dooien is, is de sneeuw zacht en zak ik al snel tot mijn knieën (!) in het smeltwater. Zo koud....

Op de slede krijg ik echter een rendiervacht, en het klotsende water in mijn schoenen warmt langzaam op door mijn lichaamswarmte.

De tocht voert me door de besneeuwde heuvels, langs bevroren meren en aan het eind van de rit heb ik een mooi uitzicht over de lichtjes van Tromso in de verte. Een dergelijke tocht is echt een aanrader.

Dat ik na afloop van de tocht mijn snowboots kan afgieten en mijn sokken kan uitwringen vergeet ik voor het gemak maar even. Want ja, het is het waard.

Tip: ik zou voor de zekerheid droge sokken meenemen. Vreemd genoeg worden er in het souvenirwinkeltje op het terrein alleen shawls, handschoenen en mutsen verkocht. 

De excursie kost 1590 NK en is onder andere te boeken bij het Villmarkssenter.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry