home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Keuzestress in Portugal: reizen naar Porto of Lissabon?

Portugal is een heerlijk land voor stedentrips. Niet lang vliegen, betaalbare tickets en meestal lekker weer. Wat is de leukste stad in Portugal voor een stedentrip? Ik ging op onderzoek uit in Porto en Lissabon

uitzicht over porto
Uitzicht over Porto

Bezienswaardigheden in Porto en Lissabon

Porto en Lissabon zijn twee steden met mooie kerken en bijzondere galerijen en musea. Je vindt er de mooiste pleinen en prachtige gebouwen. Qua diversiteit doen beide steden niet echt onder voor elkaar.

Porto en Lissabon zijn beide gebouwd op een aantal heuvels. Een stedentrip naar Porto of Lissabon betekent klimmen! Het centrum van Porto is vrij compact, Lissabon is uitgestrekt. Tuktuk-drivers springen hier handig op in: je kan je in Lissabon makkelijk laten rijden. Zo kan je in korte tijd veel zien.

Wil je de mooiste plekjes niet delen met anderen? Dan is Porto een betere bestemming dan het meer toeristische Lissabon.

Lees meer over de leukste bezienswaardigheden van Porto en Lissabon.

street art lissabon portugal
Het Crono project: street art in Lissabon

Street art in Portugal

Zowel in Porto en Lissabon is veel street art te vinden. In Porto zijn veel lokale werken, terwijl je in Lissabon ook veel internationale kunstenaars aan kan treffen. Lissabon heeft veel street art van goede kwaliteit. Liefde voor gratis kunst!

Bekijk de mooiste street art in Porto en de mooiste street art in Lissabon.

Tip: street art tours in Lissabon

Tip: street art tours in Porto

street art lissabon pang
Pang in Lissabon

De mooiste brug van Portugal

Zowel Porto als Lissabon hebben beroemde bruggen.

In Porto vind je Ponte Dom Luis, deze brug is ontworpen door  Gustave Eiffel. De brug ligt midden in de stad en is in de avond mooi verlicht.

Lissabon heeft de Ponte 25 de Abril, een kopie van de Golden Gate Bridge in San Francisco. Aan het eind van de brug staat een kopie van het Amerikaanse Vrijheidsbeeld. Lissabon is misschien niet origineel, maar wél een stad met internationaal tintje.

stedentrip porto luis brug
Tijdens een stedentrip naar Porto moet je zeker de Ponto Luis zien

De omgeving van Porto en Lissabon

Porto staat bekend om zijn port. In het seizoen kun je met een bootje naar de wijngaarden gaan waar de zoete druiven worden verbouwd. Helaas bezocht ik Porto in het verkeerde seizoen - ik heb alleen de stad bezocht.

Vanuit de Portugese hoofdstad Lissabon kun je een trip maken naar sprookjesachtig Sintra met zijn kastelen. Een tripje naar Belem, de stad van de ontdekkingsreizigers, mag ook niet ontbreken tijdens je bezoek aan Lissabon. Ik maakte een fietstour van Lissabon naar Belem.

Tip: excursies vanuit Lissabon en Porto

dagtrip sintra
Dagtrip Sintra vanuit Lissabon

Eten in Portugal: Porto versus Lissabon

Eindelijk drink ik geen alcohol, toch kon ik het niet laten om een nipje port te nemen en stiekem te proeven. Porto heeft veel lokale lekkernijen, goed en voedzaam eten zonder al te veel poespas.

Lissabon en Belem zijn beroemd vanwege de Pastei Natal, een soort zoet broodje. Om je vingers bij af te likken! In Lissabon gaat het niet alleen om de smaak, maar vooral ook om de aanleiding. Beschaafde porties, mooi opgemaakt, een sensatie van smaak. En daar betaal je uiteraard voor.

porto markt
De markt van Porto

Tip: slapen in Lissabon

Tip: slapen in Porto

pastei natal lissabon
Pastei Natal uit Lissabon

Budget: Porto of Lissabon

De prijzen van vliegtickets naar Porto en Lissabon zijn vergelijkbaar, maar ter plekke zijn er duidelijk verschillen in je uitgaven. In Lissabon betaal je meer entreegeld voor een kerk of een museum. Ook eten, drinken en accommodatie is in Lissabon gemiddeld net wat duurder dan in Porto.

Voor een low-budget stedentrip kun je beter naar Porto gaan.

stedentrip porto of lissabon
Oude kastelen in Lissabon

Rondreis Portugal

Natuurlijk is het ook mogelijk om een auto te huren en langs de mooiste plekken van Portugal te reizen.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry