home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Een minicruise naar Newcastle: een originele stedentrip

Ik vind het heerlijk Engeland te bezoeken, een liefde die is ontstaan toen ik in Leeds woonde en werkte. Met het vliegtuig ben je in een uurtje in Engeland, maar veel leuker is een minicruise naar Newcastle. 's Avonds ga je in Nederland aan boord, en 's ochtends begin je uitgerust aan je stedentrip naar Newcastle.

Een minicruise naar Newcastle

Wat is een minicruise?

Op vrijdagmiddag ga ik aan boord in IJmuiden. De auto laat ik achter in de haven, deze heb ik niet nodig voor mijn stedentrip naar Newcastle. Na een goede nachtrust kom ik zaterdagochtend aan in Newcastle. De bus die me naar het centrum van Newcastle brengt staat al voor me klaar. Mijn stedentrip kan beginnen! Na een dagje sightseeing stap ik op de boot om zondagochtend weer in IJmuiden aan te komen. 

De minicruise naar Newcastle is een concept van bootmaatschappij DFDS-Seaways

dfds newcastle
Een minicruise naar Newcastle met DFDS-Seaways

Slapen op de boot

De boot is een heerlijke manier van reizen. Je hebt geen gehaast en gedoe met paspoorten als op het vliegveld. Je hoeft niet te wachten bij de gate. Na een snelle paspoortcontrole kun je rustig naar je hut. 

Ik heb een eigen kamer (met twee bedden) en er is volop ruimte om rond te lopen op de boot. Er zijn verschillende restaurant en bars om iets te eten en te drinken. Ik ben aangenaam verrast door de kwaliteit van het eten: ik kan kiezen tussen een 3-gangen buffet in het buffetrestaurant of een à la carte maaltijd in het sjiekere restaurant. Voor elk budget is er eten aan boord, en je kan natuurlijk ook je eigen eten meenemen.

Hoewel er voldoende vertier is op de boot, besluit ik op tijd naar mijn hut te gaan. Na een drukke periode op mijn werk voelt deze minicruise als een oase van rust, net wat ik nodig heb

Newcastle: een perfecte stedentrip

Een korte busrit brengt me van de boot naar het centrum van de stad. Terwijl veel medelanders naar de dichtstbijzijnde Mac snellen om te ontbijten, heb ik mijn buikje nog vol van het ontbijt aan boord en ben ik klaar de stad te ontdekken.

newcastle tyne
Brug over de Tyne

De zeven bruggen van Newcastle

Newcastle is een stad gebouwd op de heuvels, en in het midden van de stad loopt de rivier de Tyne. Zeven bruggen verbinden de twee stadshelften met elkaar. De bruggen hebben wat weg van de plantenpotten op mijn vensterbank: aan de ene kant horen ze bij elkaar, maar toch zijn ze verschillend waardoor het rommelig oogt, op een gezellig manier.

Waar op de wereld heb je stalen bruggen als in Engeland? Ik houd wel van die industriële look.

newcastle engeland
Uitzicht over de Tyne in Newcastle

Vintage shopping in Newcastle

Aan de overkant van de Tyne ligt het oude stationsgebied van Gateshead. De treinen stoppen hier allang niet meer, dus het stationshotel doet zijn naam geen eer aan. Zouden er überhaupt nog gasten logeren?
In de straten zijn vele pubs, die op dit uur van de dag nog gesloten zijn. Er hangen flyers voor live muziek in de avond.

Verschillende vintage en charity shops openen net hun deuren. Jammer dat er in Nederland niet zoveel van dit soort winkeltjes zijn.

Grey’s Monument

In het midden van het shopping district staat gewoon een standbeeld ter ere van Earl Gray! Als echte theefan heb ik me eigenlijk nooit gerealiseerd dat de meneer die de thee zijn naam gaf, een echte meneer is die ook een gezicht heeft. En ik wist al helemaal niet dat deze meneer de prime minister van Engeland was van Engeland in de jaren ’30 van de 19de eeuw.

De oude markten van Newcastle

Rondom Grey’s momument liggen verschillende oude markthallen. Sommige zijn nog in gebruik als markt van groenten en fruit, terwijl andere hallen als de Central Market zijn omgebouwd en er nu allerlei boetiekjes en exclusieve winkeltjes in huizen. De mozaïeken op de vloer en de porseleinen ornamenten uit oude tijden vormen een schril contrast met de koopwaar.


De oude markt van Newcastle

Chinatown

Chinatown is niet helemaal wat ik er van verwacht had… Ik hoopte op Aziatische chaos en kleine winkeltjes met Aziatische lekkernijen, maar ik tref een nette straat aan met veel Chinese restaurants en een paar gebouwen van diverse instituten en stichtingen. Jammer!

Dat neemt niet weg dat Chinatown een prima plek is voor een betaalbare lunch. Er moet toch gegeten worden tijdens je stedentrip naar Newcastle.

Life Science Centre: een interactief museum in Newcastle

Noem het beroepsdeformatie, maar ik wil héél graag naar het Life Science Centre. Ik vind het altijd leuk om te zien op welke manier de wetenschap gedeeld kan worden met niet-vakidioten. Ik vind het museon in den Haag of het Teyler Museum in Haarlem daar een mooie voorbeelden van.

Eenmaal binnen in het Life Science centrum blijkt al snel dat de gemiddelde leeftijd van het publiek vrij laag is, en om mij heen hollen en rollen vele kinderen. Je kan een 4D-ride maken (leuk!), er is een planetarium, de evolutie van de mens wordt door middel van poppen in beeld gebracht en er is een tentoonstelling van de Wild Life Photographer. Omdat mijn tijd te beperkt is om het hele museum goed te bekijken, beperk ik me tot de laatste tentoonstelling. En ook dit jaar zitten er weer mooie plaatjes bij.

newcastle verkeer
Blijf er goed uitzien ;)

Met de boot naar Noord-Engeland en Schotland

Een minicruise naar Newcastle is een fijne manier voor een betaalbare stedentrip. De boottocht is een belangrijk onderdeel van deze stedentrip naar Newcastle: de tijd op de boot is langer de dan de tijd in de stad.

Wil je langer naar Noord-Engeland en Schotland? Dat kan natuurlijk ook! Je auto kan gewoon mee op de ferry van DFDS en je hóeft natuurlijk niet de zelfde dag weer terug. De ferry is daarmee de ideale start voor een rondreis door Noord-Engeland en Schotland.

Doen in Noord-Engeland

Doen in Wales

farne newcastle papegaaiduiker
Papegaaiduikers bij Newcastle

Doen in Schotland

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry