home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Hurtigruten cruise: met een postboot langs de Noorse fjorden

De Noorse Fjorden zijn een populaire bestemming voor een cruise – volgens sommige is dit zelfs de mooiste cruise ter wereld. Je kunt vanuit Nederland met de boot reizen naar Noorwegen. Ik kies echter voor een boottocht met de Hurtigruten postboot, een authentiek schip dat post en cargo bezorgt op afgelegen plekken in het noorden van Noorwegen. Lees snel mijn ervaringen met de Hurtigruten reis.

hurtigruten bodo noorwegen
De Hurtigruten Richard With in Bodo

Boottocht in Noorwegen: Hurtiguten postboot of luxe cruise?

Regelmatig vertrekt vertrekken er cruises van Nederland naar Noorwegen. Deze reis voert je langs de hoogtepunten van Noorwegen. Ik twijfel of een 8 daagse cruise Noorse fjorden bij me past. Ik wil van mijn vrijheid genieten tijdens mijn vakantie naar Noorwegen en mijn dagen zelf indelen. Bovendien is een cruise naar de Noorse fjorden best prijzig. Gelukkig is er een alternatief voor de bootreis naar Noorwegen.

Voor avontuurlijke reizigers is de Hurtigruten in Noorwegen een leuker alternatief. De Hurtigurten is een lijndienst die passagiers en vracht vervoert langs de kustlijn van Noorwegen. De boot vertrekt vanuit Bergen in noordelijke richting. Bergen-Kirkenes-Bergen is de klassieke Hurtigruten route, een Noorse fjorden cruise van 12 dagen. Onderweg stopt de authentieke postboot op zo'n 34 plaatsen in Noorwegen. Tijdens het laden en lossen zie je het lokale leven aan je voorbij glijden.

hurtigruten postboot noorwegen
De Hurtigruten postboot

Je kunt een 12-daagse Hurtigruten cruise maken, maar dat hoeft niet. Je kunt ook je eigen minicruise in Noorwegen samen stellen en de boot naar Noorwegen combineren met interessante plaatsen als Torghatten, de Noordkaap en Preikestolen Noorwegen. Zo kun je in je eigen tempo de Noorse fjorden bezoeken.

Vanwege vele mogelijkheden is de Hurtigruten postboot is voor mij het beste uit twee werelden: ik maak een cruise in Noorwegen én ik zie het land. Ik heb het traject Bodo - Tromso in Noord-Noorwegen afgelegd met de postboot. Onderweg tijdens mijn minicruise maakte ik een lange stop op de eilandengroep Lofoten, Noorwegen.

In deze blog lees je meer over mijn rondreis door Noorwegen in de winter.

winter hurtigruten

winter fjord boottocht
Boottocht langs fjorden en bergen

Waarom Hurtigruten? De voordelen van een Hurtigruten cruise op een rij

panorama hurtigruten
Het overdekte panoramadeck

kamer hurtigruten

kamer hurtigruten ervaring
De kamers op de Hurtigruten zijn geen luxe - is mijn ervaring

Nadelen van de Hurtigruten postboot: mijn ervaringen

kerst in noorwegen
Kerst in Noorwegen op de Hurtigruten

Is de Hurtigruten in de winter een aanrader?

Een reis met de Hurtigruten kan in elk seizoen. Wat dacht je van de midzomernachtzon? Ik heb alleen ervaring met de Hurtigruten in december. Hurtigruten potboot in de winter is een sprookje, al zou ik niet opnieuw voor december kiezen omdat het dan donker is in Noorwegen. 

Ik kan zeggen dat ik door beroemde fjorden gevaren heb, maar ik heb ze helaas niet écht gezien.

Tip: van februari tot september kun je Trollfjord bezoeken vanuit de Lofoten.

Met de boot naar Noorwegen

Wil je je reis stijlvol beginnen? Vanaf april 2022 vaart de ferry vanuit Nederland naar Noorwegen (de boot van Eemshaven/Groningen naar Kristiansand). Op Wereldreizigers lees je meer over de directe ferryverbinding naar Noorwegen.

Meer lezen? 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry