home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Ik ben een langzame reiziger die de gebaande paden verlaat op zoek naar bijzondere plekken en verhalen. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Mijn passie voor fotografie en liefde om te leren vertaalt zich in een bonte verzameling fotografietips – een waardevol naslagwerk voor iedere reisfotograaf. De wereld is te mooi om niet te ontdekken en vast te leggen!

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Brabant (juni)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


Interview: going local in China

Iedere maand laat ik voor Going Local een reiziger of emigrant aan het woord over zijn of haar leven in het buitenland. Wat valt je op aan je nieuwe (tijdelijke) thuisland? En welke tips heeft de kenner voor de reiziger die in kortere tijd het land wil ervaren?

Karlijn Meulman bijt het spits af, zij woonde en deed vrijwilligerswerk in Shanghai. In 2015 gaat Karlijn voor de tweede keer op wereldreis.

Karlijn in Shanghai

Mijn reis door Australië en Nieuw-Zeeland in 2002 was het begin van mijn reisverslaving. Sindsdien ben ik zo vaak als ik kan op reis, om de mooiste plekken te ontdekken en daarover te bloggen op Karlijntravels.com. In 2007 woonde ik ruim twee maanden in Shanghai, om daar als journalist voor het Engelstalige expatmagazine That’s Shanghai te werken.

Wonen in Shanghai

Ik kwam in Shanghai terecht via Projects Abroad. Via deze organisatie kunnen vrijwilligers overal ter wereld deelnemen aan projecten op het gebied van onder andere onderwijs, zorg, journalistiek, archeologie, natuur en business. Toen ik zag dat ze de mogelijkheid boden om voor een magazine of krant in Shanghai te werken, was ik meteen enthousiast. Ik heb journalistiek gestudeerd en werkte toen als tekstschrijver bij een communicatiebureau. Werkervaring opdoen in een megastad als Shanghai leek me geweldig.

Altijd op pad

Projects Abroad regelde een leuk appartement in het nieuwe deel van Shanghai, dat ik deelde met drie andere vrijwilligers. Er woonden op dat moment zo’n twintig vrijwilligers van de organisatie in Shanghai en dat was fijn, want zo leerde ik meteen veel mensen kennen. Het nadeel was natuurlijk dat ik geen Chinese mensen ontmoette. Op de redactie van het blad That’s Shanghai werkten ook vrijwel alleen maar expats en zo zat ik twee maanden lang midden in het expatleven. Voor That’s Shanghai testte ik restaurants en bars uit, ging ik naar openingen van exposities en probeerde ik zoveel mogelijk eigen onderwerpen aan te dragen. Waar ik in Nederland ’s avonds meestal thuis ben, was ik in Shanghai altijd op pad. Er was altijd wel iets te doen: een etentje, een opening, op stap. Het was totaal anders dan het leven dat ik thuis leidde en ik genoot er enorm van.

Bruisende stad

Na twee maanden kan ik mezelf echt geen expert noemen op het gebied van leven in China. Maar ik vond het wel bijzonder dat ik een tijdje in zo’n grote, bruisende stad als Shanghai heb gewoond. Ik verbaasde me elke dag weer over de inwoners van de stad: hoe ze bijna met elkaar op de vuist gingen tijdens spitsuur in de metro. Hoe het knippen van nagels in de metro een volkomen normale gewoonte leek te zijn. Het ‘dansje’ dat de medewerkers van de buurtkapper elke ochtend deden om samen de dag in te luiden. Maar ik geloof niet dat ik China beter ben gaan begrijpen tijdens mijn maanden in Shanghai. Als ik het overnieuw zou mogen doen, zou ik waarschijnlijk beter mijn best doen om ook Chinezen te leren kennen.

Tips voor de reiziger

Begeef je in het openbare leven

Wil je in China kennismaken met lokale gebruiken, dan hoef je niet ver te zoeken. Die gebruiken kom je vanzelf tegen als je je in het openbare leven begeeft. Ga naar een lokaal restaurant in Old Town en kijk hoe Chinezen uit eten gaan. Wat bestellen ze, hoe gedragen ze zich? Neem de metro tijdens het spitsuur in Shanghai en vecht je een weg naar binnen. Maar ook: bezoek een lokale tempel en zie hoe Chinezen omgaan met het geloof. En ga eens een supermarkt in. Er worden duidelijk andere dingen verkocht dan bij ons, erg interessant!

Markten en parken

Toen ik in Shanghai woonde, ging ik bijna elk weekend op pad. Ik bezocht de plaatsen Suzhou en Hangzhou en ging naar het oude waterdorp Zhujiajiao. Bleef ik in Shanghai, dan dwaalde ik door Old Town, bezocht lokale markten (zoals de Flower & Insect Market aan Fuxing Road) en zat uren in parken. Fuxing Park is bijvoorbeeld een aanrader: hier zie je oude vrouwtjes in pyjama dansen (de pyjama is het favoriete kledingstuk van oudere inwoners van Shanghai) en lopen mannen met hun vogelkooitjes in de hand rond. Ik vond de parken in elke Chinese stad een aanrader, omdat je daar het wonderlijke dagelijkse leven van de Chinezen op je gemak kunt observeren. En dat is in Shanghai niet anders!

Bedankt Karlijn voor je leuke bijdrage aan Going Local China!

Heb jij ook in het buitenland gewerkt, stage gelopen of vrijwilligerswerk gedaan (of doe je dat nu nog) en heb je leuke tips voor reizigers om in contact te komen met de lokale bevolking? Laat dan een berichtje achter of stuur een mailtje.

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry