home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis         
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika


IkReis is de persoonlijke site van Jenny – reiziger, fotograaf en juf.

Jenny bezocht meer dan 70 landen, toch telt ze liever ervaringen dan landjes. Haar grote liefdes zijn drop en Indonesië. Haar dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers van reizen en fotografie. Je vindt hier inspirerende reisverhalen en praktische (foto)tips. 

Lees meer.

Plannen 2020:

- Gran Canaria (jan)
- Belgrado (feb)
- Limburg (mei)
- Drenthe (mei)
- Duitsland - Tsjechië (juli/aug)
- Limburg (sept)
- Zeeland (okt)
- Marokko? (dec)


Tips: fotografie in de kou

De eerste van de maand verschijnen er fotografie tips op ikreis.net. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deel 2: tips voor fotograferen in sneeuw en kou.

De camera gaat altijd wel mee op reis, soms zelfs twee. En daarnaast ook mijn iPhone, maar daar doe ik (te) weinig mee op fotografiegebied. Tijdens  mijn winterreizen naar IJsland en Noorwegen zat er een aantal extra attributen in mijn tas als extra batterijen en een afstandsbediening. Hieronder lees je waarom, plus nog een aantal andere tips voor fotografie in de kou.


Canon 70D, 100mm, f/4,5, 1/10s, ISO100 (+1EV)

Batterijen haten kou

Batterijen van camera’s schijnen minder goed te presteren in de koude (zeker in combinatie met lange sluitertijden en live-view). Ik neem daarom altijd twee reservebatterijen mee, goed voor honderden foto's. 

Heb je geen reservebatterij? De winter is een goed moment om er minimaal één te kopen. Wees trouwens voorzichtig met het kopen van goedkope kloons, deze zijn vaak sneller leeg dan de originele accu's.


Condensvorming

Wanneer je een koude camera meeneemt een warme omgeving in, kan er condensvorming optreden, met name op/in je lens. Met al dat vocht kun je geen foto’s maken, je zult dan moeten wachten totdat de camera op temperatuur is. Vocht in je lens heeft soms een tijdje nodig om weg te trekken, je kan dus beter zorgen dat je er geen last van krijgt.

Niet de snelste maar wel de beste methode is om je camera gewoon in je fototas op te laten opwarmen als je naar binnen gaat. Laat de dichte tas rustig opwarmen, en na een tijdje kun je de tas open doen. Haal de camera pas uit de tas als deze op temperatuur is. Je hebt dan minder last van condens.

Probeer je lenzen zo min mogelijk te verwisselen bij temperatuurverschillen, je wilt voorkomen dat warme of koude lucht in je camera (en op je spiegel en sensor) komt.

Heeft de koude ook voordelen? Jazeker! Je kan niet alleen sfeervolle foto’s schieten met sneeuw en ijs erop, maar je sensor geeft ook nog eens minder ruis wanneer deze minder opwarmt.

Sneeuw

Wie aan koude denkt, denkt aan sneeuw. Wat is er mooier dan foto's van een sprookjesachtig wit sneeuwlandschap?

Vaak kom je bedrogen uit als je een foto maakt van een sneeuwlandschap. De foto is wat blauwig, of zelfs meer grijs van kleur. Sneeuw komt zelden wit uit de camera...


Links wat de camera er zelf van maakt, rechts een stop overbelicht volgens de belichtingsmeter

De automatische belichtingsmeter stelt in op een 18% grijswaarde voor een neutrale belichting. Een mooi gemiddelde, maar als je een besneeuwd landschap fotografeert op 18% grijs dan is de foto onderbelicht en oogt de sneeuw niet wit. En dus zit er maar één ding op, namelijk dat jij als fotograaf de camera vertelt dat de foto een beetje overbelicht moet worden.

Tip: je kan de belichting snel aanpassen door gebruik te maken van het knopje 'exposure compensation'. Als je deze op +1 of +2 zet, dan zie je dat de sneeuw een veel natuurlijkere kleur heeft en niet grijs oogt.

Heb je toch een beetje last van kleurzweem op de foto? Deze kun je na afloop makkelijk corrigeren in Adobe, vooral als je in RAW schiet. Details in de sneeuw kun je versterken door gebruik te maken van de 'gamma correction' (onder 'belichting'/'exposure').

Als het sneeuwt is het soms lastig om scherp te stellen. De camera weet niet op welke sneeuwvlok bij moet focussen, en gaat 'hunten'. Je hoort de lens op en neer gaan, maar de camera stelt niet scherp.

Tip: om 'hunting' te voorkomen is het mogelijk je camera handmatig scherp te stellen. Zeker wanneer je liveview gebruikt kan dit heel nauwkeurig.


Dit wil je niet: canon 70D, 21mm,  f/13, 25s, ISO100

Een sneeuwlandschap ziet er mooi uit op de foto, maar sneeuw smelt. Klop eventuele sneeuwvlokjes af van je camera voordat je naar binnen gaat. En pas ook op met smeltende sneeuw die van de daken afdrupt. Het loont te investeren in een waterafstotende fototas.

Draadontspanner en statief

Omdat ik met name in Noorwegen veel in het donker zou fotograferen, had ik een draadontspanner en statief bij me: hier kun je de camera op afstand mee bedienen zonder dat de camera ongewenste bewegingen maakt. Voordeel van een draadontspanner en statief is bovendien dat je makkelijker foto's kan maken met dikke handschoenen aan!

Bijkomend voordeel voor brildragers als ik: je zoeker en je bril kunnen beslaan wanneer je de koude camera tegen je warme gezicht houdt. Dat maakt het lastig om de juiste compositie te bepalen en een foto te maken. Wanneer je met een statief en draadontspanner blijft zul je hier geen last van hebben!

Tip: neem vooral ook een polarisatiefilter mee als de zon schijnt. Hiermee maak je kleuren intenser, verhoog je contrast en voorkom je hinderlijke reflecties door de sneeuw.

Laat de zonnekap vooral niet thuis in de winter. Je voorkomt vervelende reflecties in de lens, en je zonnekap beschermt de lens enigszins tegen (regen en) sneeuw. Tenzij het heel hard waait zoals op de foto hierboven.

Goede handschoenen

Ik koos voor twee paar handschoenen. Een paar dunne handschoenen waarmee ik ook het touchscreen van mijn camera en iPhone kan bedienen, en daaroverheen een paar vingerloze handschoen die ik ook als wanten kan inzetten. Lekker warm dus.

Uiteraard zat ook de rest van mijn lijf goed ingepakt, met dikke jas, skibroek en thermo-ondergoed. De foto's van deze outfit zal ik jullie besparen...

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry