home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


Street art in Athene: schilderingen tussen oude opgravingen

Athene is een stad met gebouwen van duizenden jaren ook. Duizenden toeristen bezoeken jaarlijks de antieke ruïnes. Maar Athene heeft ook wijken met veel 'nieuwe' ruïnes. Huizen in armere wijken lijden onder de regressie. En dan is er street art in Athene: kleurrijke kunst die de veelal vervallen wijken net wat mooier maakt.

no signal street art athene
'No signal' in Griekenland

Street art naast de Akropolis

Vanuit de Akropolis kijk ik uit over de stad Athene. Het is druk tussen de oude tempels. Ik stond al bij het openen van de deuren aan de poort, maar het heeft nauwelijks mogen baten. Ik houd niet zo van die drukte. Zelfs niet bij een van de bekendste hoogtepunten van Athene.

Een deel van de Akropolis staat in de stijgers. Het cultureel erfgoed van Athene moet behouden blijven. Wat een contrast met de wijk naast de Akropolis. Ik zie muren die op instorten staan, en muurtjes die al ingestort zijn. Sommige huizen zijn vervallen en nauwelijks nog bewoonbaar. En ik zie street art. Van dat laatste gaat mijn hartje sneller kloppen.

Na een bezoek aan de Akropolis dwaal ik door de wijk Anafiotika. De wijk lijkt misplaatst in de hoofdstad van Griekenland. Ik waan me even in een dorp op een Grieks eilanden. Anafiotika ligt op een helling met smalle straatjes en ontelbare trappen. Een wijk met afgebladerde verf. Maar ook een wijk met gave murals en andere street art. Ik hoef niet ver te zoeken voor de eerste street art in Athene. 

street art anafiotika athene

anafiotika akropolis street art
Street art in Anafiotika bij de Akropolis in Athene

Street art in Psyri

Psyri had in het verleden een niet al te beste reputatie. De wijk is opgeknapt voor de Olympische spelen in 2004 en is nu een van de hippere wijken van de stad. In Psyri vind je een aantal van de grootste murals. Toffe street art in Athene van wereldberoemde kunstenaars.

Aan de hoofdstraat van de wijk liggen vele hostels en gezellige restaurantjes. Ik eet een overheerlijke salade op een van de vele terrasjes. Overal om me heen zie ik murals, en zelfs de tafels en stoelen van het restaurant zijn vrolijk beschilderd.

In een aantal achterafstraatjes ligt het oude Psyri. De street art hier is tof, de junk die net een grote spuit heroïne in zijn pootje zet net wat minder. Ik besluit de privacy van de bewoners van de straat te respecteren en maak maar weinig foto's.

street art carpe diem athene
Mural Carpe Diem in Athene

faces street art athene
Faces door Alexandros Vasmoulakis in Athene

owl blaqk athene
Street art in Athene: 'Owl' gemaakt voor Blaqk

street art psyri athene
Meer street art in Athene in de wijk Psyri

Street art in verrassend Kerameikos

Vlak bij de opgravingen van Kerameikos duik ik in de gelijknamige wijk. Bij het schrijven van deze blog heb ik geen idee wáárom ik in deze wijk ben beland. Wel weet ik dat het een van de leukste wijken is voor liefhebbers van street art in Athene.

Hieronder staat een foto van een van de meest bijzondere werken die ik ooit gezien heb. Wanneer je kijkt onder de juiste hoek, vormen de schildering op de muur en de naastgelegen gevel een mooi geheel. Zo origineel! Ik heb veel street art mogen zien, maar dit concept is nieuw voor me.

street art athene vrouw

street art achilles athene
Street art van Achilles in Athene

Op andere plekken in de wijk zie ik murals van de zelfde kunstenaar. Althans, kijkend naar de stijl en kleurkeus denk ik dat de andere murals ook van Achilles zijn.

Behalve grote kunstwerken, moet je ook naar Kerameikos als je ook kleine kunstwerken kunt waarderen.

street art kerameikos
Meer street art in Kermeikos

Metaxourgeio district

Aan de rand van downtown Athene ligt Metaxourgeio. Ook deze wijk bloeit meer en meer op tot een hippe wijk met veel street art. Metaxourgeio was ooit een industrieel district, maar na een periode van verval is de wijk aan een tweede leven begonnen. Een leven dat in het teken staat van eten en kunst, hier liggen veel restaurants.

In Metaxourgeio zijn werken van Borondo en INO te bewonderen.

Net buiten het centrum van Athene liggen meer industriële complexen die een nieuw leven hebben gekregen. Deze zijn ook ontdekt voor Os Gemeos, zijn gele man versiert de straten van Athene.

street art athene

mota street art athene griekenland

kwal street art athene
Street art in  Metaxourgeio

Overnachten in Filopappou: en nóg meer street art

De wijk Filopappou staat niet bekend om zijn street art. In deze Griekse volkswijk komen nauwelijks toeristen. Het bakkertje om de hoek spreekt bijna geen Engels, maar weet toch een goede espresso bij mijn broodje te produceren.

Wanneer ik naar mijn appartement loop, zie ik verstopte street art. Verborgen in een nis of achter een zuil. Sticker art op een lantaarnpaal. Street art in Athene is overal!

Wil je meer street art in Athene zien? Kijk dan ook eens op de blog van Blocal Travel (met handige kaarten). 

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry