home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
20/10/2019

Lofoten in de winter. Een mini-roadtrip.

Lofoten trekt iedere zomer duizenden toeristen voor de middernachtzon en outdoor activiteiten als wandelen, kajakken of duiken. Campings voor kampers rijzen als paddestoelen uit de grond, maar ook tenten en cottages zijn populair. Het aantal inwoners van de eilandengroep verdubbelt tijdelijk. Ik ben eigenwijs en kies voor een roadtrip naar de Lofoten in de winter.

landschap Lofoten winter
Het betoverende landschap van Lofoten in de winter

26 december 2014

Eerlijk is eerlijk: het noorderlicht in Bodo is geweldig, maar ik ben stiekem blij dat ik er weg ben. Er is te weinig te doen met kerst. Iedereen die ik spreek over de Lofoten is er weg van, dus ik ben heel benieuwd! De Lofoten is een eilanden groep in het noorden van Noorwegen. Boven de poolcirkel, dus in de zomer is er midzomernachtzon en in de winter is het donker. Juist. Het is tweede kerstdag, ik zit op een prachtig eiland, en het is donker.

Wanneer ik de besneeuwde toppen van de eilandengroep in de verte zie rijzen vanaf de Hurtigruten, speelt het groen van het noorderlicht boven Lofoten met de wolken dit bol staan van de sneeuw. Langzaam nadert de boot land, een mooi welkom op mijn bestemming van de komende dagen.

27 december 2014

Ik heb moeite met op tijd op staan. Op de Lofoten in de winter begint pas rond een uur of 10 lucht van zwart naar blauw te kleuren. Een vaag teken dat de nieuwe dag zich aandient. Maar iets na het middaguur wordt het weer donker zonder dat de zon op is geweest, en net na tweeën is de lucht alweer gitzwart.

Svolvaer: de kleine hoofdstad van de Lofoten

Tijdens deze schemeruren verken ik Svolvaer, de hoofdstad van de Lofoten. Solvaer is een klein stadje met maar 14.500 inwoners. Het stadje is ontzettend fotogeniek door zijn ligging aan het water tussen de bergen.


Uitzicht vanuit mijn appartement over Svolvaer

Het noorderlicht op Lofoten in de winter

Ik heb bijna alle dagen het noorderlicht in Noorwegen gezien. Het noorderlicht is magisch en verslavend. Ik besluit daarom een noorderlicht excursie te boeken. De weersvoorspelling met wolken en sneeuw ziet er slecht uit, maar met een auto en gids heb je kans het noorderlicht alsnog te zien.

Met een man of negen zitten we in een busje. Het sneeuwt, en gedurende de rit neemt de hoeveelheid sneeuw alleen maar toe.

En dan gebeurt het: het busje zwiept naar rechts, en op een haar na missen we een paaltje langs de weg. De auto hobbelt ongeveer een meter naar beneden voordat deze tot stilstand komt. Lekke band.

Het is stil in het busje, muisstil. Niemand zegt wat. De gids doorbreekt de stilte, stapt uit, en schakelt hulptroepen in. De sneeuw blijft op de ruiten vallen, maar gelukkig is het in het busje (nog) warm. De gids maakt de grond bij de deur sneeuwvrij zodat deze straks open kan.

Na een half uurtje zijn de hulptroepen gearriveerd. Ik baan een weg naar buiten door de sneeuw, welke op sommige plekken ongeveer tot mijn knieën reikt. Ik laat het busje achter en ga met vervangend vervoer verder.

We stoppen bij een prachtige baai. Lofoten in de winter is zo mooi! Bergen, het water dat tegen de rotsen slaat, wolken en sneeuw. Wanneer we goed kijken zien ze aan de horizon een groene gloed, maar eigenlijk is deze met het blote oog nauwelijks zichtbaar. (De camera is gevoeliger.) Wanneer de wolken en de sneeuw verder toenemen draaien we maar weer om naar Svolvaer.

28 december 2014

Lofoten in de winter met de huurauto

De E10, de hoofdweg van Lofoten, is bijna sneeuwvrij. Vriendlief besluit dat hij wel durft te rijden, dus huren we een auto voor een kleine roadtrip. Mét spijkerbanden tegen slippen. Om alle voordelen over vrouwen achter het stuur maar eens te bevestigen: ik ben een angsthaas en rijd niet...

vagan lofoten noorwegen
De Vagan kerk van Kabelvag

Bezienswaardigheden op de Lofoten: Kabelvag en de Vagan kerk

Net buiten Svolvaer ligt het plaatsje Kabelvag en de Vagan kerk, een van de grootste houten kerken van Scandinavië. De kerk bied plaats aan 1200 mensen. Met name tijdens het visseizoen wat in januari start is het druk: vissers uit heel Noorwegen trekken dan naar het noorden om vis te vangen. In eerste instantie kabeljauw, en later ook nog andere soorten.

Kabelvag is de oude hoofdstad van het eiland. Toen de haven van Kabelvag echter te klein werd voor grote veerboten als de Hurtigruten, is de haven van Svolvaer uitgebreid en niet die van Kabelvag. Uiteindelijk zijn ook het stadhuis en de lokale slijter naar Svolvaer verhuisd.

Prachtige uitzichten over de eilandengroep Lofoten

We komen niet ver. Om elk hoekje is wel een mooie baai of een fjord en stoppen we om foto's te maken.

Lofoten in de winter is overweldigend! De mystiek van het blauwe licht en het geluid van knisperende sneeuw. De bergen en het licht wat langzaam toeneemt en afneemt in intensiteit, waar zijn hoogtepunt niet neerkijkt. Geen mensen, nauwelijks verkeer, in de verte een brug die eilanden verbindt. Soms wat voetstappen, vaak vergezeld kleinere voetstapjes ernaast. Een Noor die zijn hond uit laat.

Oorverdovend stilte.

Henningvaer, het eind van de wereld

We sluiten onze mini roadtrip af in Henninsvaer. Henningsvaer ligt op de punt van het eiland, en een kronkelige kustweg voert ons langs de baai en de ene kant, en steile rotsen aan de andere kant. De weg is zo smal dat er geen ruimte is voor twee auto's naast elkaar, maar gelukkig zijn er voldoende plekken waar je stil kan staan om tegemoetkomend verkeer er langs te laten. Op onoverzichtelijke plekken, bij de bruggen, staan zowaar verkeerslichten om te zorgen dat er maar vanuit één richting tegelijktijd gereden wordt. Zijn dit de enige verkeerslichten van het eiland?

In Henningsvaer zitten behalve een kleine supermarkt een paar cafeetjes en een visrestaurant. Helaas is alles dicht op deze winterse zondagmiddag, en dus rijden we terug naar Svolvaer voor een drankje.

Magic ice: de ijsbar van Svolvaer

solvaer ijsbar
De ijsbar van Svolvaer

Svolvaer heeft een heuse ijsbar met verschillende ijssculpturen. De entree bedraagt ruim 10 euro, maar dat is gelukkig inclusief welkomstdrankje. Mét alcohol, want alles zonder alcohol bevriest in de koude bar.

De toog is een aantal meter lang, en geheel gemaakt uit ijs. Achter de toog staan de flessen sterke drank uitgestald, ook deze kast is gemaakt van ijs. Gedimd gekleurd licht geeft het geheel een bijzondere uitstraling, ik waan me in een onderwaterwereld. Er zijn verschillende zitjes met tafeltjes van ijs, en er liggen rendiervellen om je warm te houden. Daar waar waxinelichtjes staan is het ijs lokaal gesmolten, en zit er een deukje in de gladde tafels.

In de winter is de bar alleen 's avonds open voor passagiers van de hurtigruten, er zijn te weinig 'losse' toeristen. Omdat de boot naar het zuiden al vertrekt om half 9 en de noordelijke boot pas om 9 uur aankomt, heb ik de luxe een privébar te hebben. Al is een drankje met vrienden toch wel gezelliger.

Accommodatie in Solvaer

Ik zie het al helemaal voor me: met de auto door de Lofoten in de zomer, en onder de midzomernachtzon je tentje op zetten. Een mooie droom, want ik zie geen daglicht in deze tijd van het jaar. De winter is niet de beste reistijd voor de Lofoten ;)

Ik overnacht in het Lofoten Suitehotel, een appartementencomplex vlak bij de haven van Solvaer. Ik heb een woonkamer met een kleine keuken tot mijn beschikking, plus een aparte slaapkamer. Het keukentje beschikt over alles om zelf te koken, heel fijn, want Noorwegen is duur genoeg!

Vanuit de Lofoten vaar ik verder naar Tromso.

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry