home    reizen    slow travel    fotografie op reis    reisinspiratie    over IkReis    icoon facebook   icoon twitter   icoon instagram
reizen   slow travel   fotografie   reisinformatie
europa   azië   afrika   amerika

foto jenny met muts

Ik ben Jenny – reiziger, fotograaf en juf. Ik bezocht meer dan 70 landen in vier continenten. Toch tel ik liever ervaringen dan landjes. Mijn grote liefdes zijn drop en Indonesië. Mijn dochter AKA de kleine reiziger (2018) is verslaafd aan sambal.

IkReis is een blog voor liefhebbers voor reizen en fotografie. Hier vind je sinds 2003 inspirerende reisverhalen en praktische tips voor een zelfstandige rondreis, roadtrip of stedentrip (met en zonder kinderen). Met de fotografietips op IkReis leg je je reizen mooi vast.

Lees meer.

Plannen 2023:

- Moezel (jan)
- Marokko (feb)
- Interrail (april/mei)
- Eisenach (mei)
- Indonesië (juli/aug.)
- Singapore (aug.)
- Maleisië (aug.)


banner van sunny cars

banner booking


24 uur in Oslo: een korte citytrip in de winter

Oslo is de grootste stad en tevens hoofdstad van Noorwegen. Het is een van de snelst groeiende steden van Europa. Wanneer ik op weg naar het noorden van Noorwegen een lange stopover kan maken, twijfel ik geen moment. Een stopover is dé manier om goedkoop naar Oslo te reizen. Ik bezoek de mooiste plekken van Oslo in een dag. 

Een dag in Oslo is veel te kort om alle bezienswaardigheden van Oslo te zien, dat moet je niet willen. Wat te doen in Oslo in 24 uur? Ik deel de leukste tips voor een citytrip Oslo in de winter.

oslo winter noorwegen
Oslo in de winter

Oslo in de winter

Het weer in Olso doet wat het moet doen. Het is winter in Noorwegen en het vriest. Gelukkig is het niet al te koud in de winterzon. Ik trek mijn muts wat verder over mijn oren en start mijn wandeling door Oslo in de winter. Het is bijna kerstmis en de straten zijn mooi versierd. Er zijn veel schaatsbanen en kerstmarkten. Wat is Oslo sfeervol!

Ik besluit niet te lang op de kerstmarkt te blijven hangen. Ik ben veel te nieuwsgierig naar de bezienswaardigheden van Oslo.

Tip: zie meer tijdens een stadswandeling Oslo met een lokale gids.

schaatsen oslo winter
Schaatsen tussen de bezienswaardigheden van Oslo

Zien in Oslo: het Opera house

Het moderne Opera House ligt aan het water aan de rand van de stad. Met zijn bijzondere architectuur is het gebow een echte eye catcher. Terwijl kinderen de besneeuwde helling afglijden naar het huis, geniet ik van de opkomende zon (laat in de ochtend) en de ijsschotsen die door de haven drijven.

opera house oslo
Het Opera House in Oslo ligt er prachtig bij in de winter

Akershus Kasteel en Fort

Voor de kust van de Noorse hoofdstad ligt een kleine eilandjes. Zelfs zo dicht bij Oslo hebben de elementen vrij spel: boven het golvende water duwt de wind de laaghangende wolken tussen de eilandjes door. De laaghangende zon probeert met zijn warme winterstralen de wolken en mist te doen verdwijnen.

Vanuit het Akershus Kasteel en het fort heb je een weids uitzicht. In oude dagen over de naderende vijand via de zee, en meer recent over de naderende cruiseschepen. In de winter zijn er weinig toeristen en is DSDF de enige boot naar Noorwegen vanuit Denemarken.

Het is niet mogelijk het fort in te gaan en het interieur te bewonderen, maar je kan wel tussen de verdedigingsmuren en de verschillende gebouwen doorlopen.

akershus kasteel en fort
Het Akershus kasteel en fort is een van de hoogtepunten van Oslo

Het centrum van Oslo

In het centrum van Oslo is het vrij druk, veel Noren moeten nog even hun laatste kerstinkopen doen, en op het centrale plein is er een schaatsbaan welke met name door kleine kinderen heel intensief gebruikt wordt. Niet geremd door enige angst gaan ze sneller en sneller, totdat een ruwe botsing met het harde ijs volgt. Een paar giebelende tieners zoeken stabiliteit bij elkaar, terwijl ook een paar oudere mensen schaatsen onderbinden.

Heb je meer tijd in Oslo? Bezoek dan ook de scheepswerven van Aker Brygge en Tjuvholmen.

Koninklijk paleis van Oslo

Aan de rand van het centrum ligt het koninklijk paleis. Het slotpark om het paleis heen vormt een sprookjesachtig decor met veel wandelaars en af en toe een kind op een slee. Wanneer je de besneeuwde heuvel op loopt heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad en de skibaan. De sneeuw in Oslo kleurt de stad sprookjesachtig wit.

paleis oslo noorwegen
Het is een fijne wandeling naar het koninklijk paleis

Overnachten in Oslo

Ik blijf maar één nacht in Oslo en daarom heb ik voor een hotel midden in het centrum gekozen. Zo ben ik weinig tijd kwijt om bij de leukste plekken van Oslo te komen. Bovendien ligt het hotel dicht bij het station voor de trein naar het vliegveld. Zo hoef ik niet ver met mijn bagage te slepen. 

Ik verblijf in het Comfort Hotel Grand Centraal. Het Comfort Hotel Grand Centraal is sfeervol ingericht met oog voor detail. Dit hotel serveert een van de beste ontbijtjes OOIT! Hallo yoghurt met lekkere fruitjes, noten, zaden en cereals. Met een goed gevulde maag start ik mijn Oslo stedentrip.

haven oslo
De haven van Oslo

Reizen van en naar Oslo

Eigenlijk had ik ook één van de vele musea willen bezoeken die Oslo rijk is, maar helaas is het alweer tijd om de trein naar het vliegveld te nemen voor mijn vlucht naar Bodo. Ik heb genoten van mijn korte citytrip naar Oslo en sta te popelen om een paar dagen naar Oslo te gaan.

Het openbaar vervoer in Oslo is goed geregeld. Er gaan frequent bussen en treinen van Oslo Airport naar het centrum van de stad.

Met de auto naar Oslo

Saskia van KidsErOpUit maakte een rondreis door Noorwegen met de auto. Ze startte in Nederland en reisde via Duitsland en Denemarken naar Noorwegen. Op haar blog vind je een uitgebreide beschrijving van haar route van dag tot dag. Handig voor als je Noorwegen met kinderen bezoekt, maar ook zeer bruikbaar als je zonder kinderen reist!

Meer lezen?


 

Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2023 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry