home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

24 uur in Oslo: een korte stedentrip

Oslo is de grootste stad en tevens hoofdstad van Noorwegen. Het is een van de snelst groeiende steden van Europa. Wanneer ik op weg naar het noorden van Noorwegen een lange stop-over kan maken, twijfel ik geen moment. Ik bezoek de mooiste plekken van Oslo in een dag. 

oslo winter noorwegen
Oslo in de winter

Oslo in de winter

Het is winter en het vriest. Gelukkig is het niet al te koud in de winterzon. Ik trek mijn muts wat verder over mijn oren en wandel door Oslo in de winter. Het is bijna kerstmis en de straten zijn mooi versierd. Er zijn veel schaatsbanen en kerstmarkten. Wat is Oslo sfeervol!

Ik besluit niet te lang op de kerstmarkt te blijven hangen. Ik ben veel te nieuwsgierig naar de bezienswaardigheden van Oslo.

schaatsen oslo winter
Schaatsen tussen de bezienswaardigheden van Oslo

Opera house in Oslo

Het pas nieuwe Opera House ligt aan het water aan de rand van de stad. Terwijl kinderen de besneeuwde helling afglijden naar het huis, geniet ik van de opkomende zon (laat in de ochtend) en de ijsschotsen die door de haven drijven.

opera house oslo
Het Opera House in Oslo ligt er prachtig bij in de winter

Akershus Kasteel en Fort

Voor de kust van de Noorse hoofdstad liggen allemaal kleine eilandjes. Zelfs zo dicht bij Oslo hebben de elementen vrij spel: boven het golvende water duwt de wind de laaghangende wolken tussen de eilandjes door. De laaghangende zon probeert met zijn warme winterstralen de wolken en mist te doen verdwijnen.

Vanuit het Akershus Kasteel en het fort heb je een weids uitzicht. In oude dagen over de naderende vijand via de zee, en meer recent over de naderende cruiseschepen. In de winter zijn er echter weinig toeristen, en is de DSDF-boot de enige die gasten vanuit Denemarken brengt.

Het is niet mogelijk het fort in te gaan en het interieur te bewonderen, maar je kan wel tussen de verdedigingsmuren en de verschillende gebouwen doorlopen.

akershus kasteel en fort
Het Akershus kasteel en fort is een van de hoogtepunten van Oslo

Het centrum van Oslo

In het centrum van Oslo is het vrij druk, veel Noren moeten nog even hun laatste kerstinkopen doen, en op het centrale plein is er een schaatsbaan welke met name door kleine kinderen heel intensief gebruikt wordt. Niet geremd door enige angst gaan ze sneller en sneller, totdat een ruwe botsing met het harde ijs volgt. Een paar giebelende tieners zoeken stabiliteit bij elkaar, terwijl ook een paar oudere mensen schaatsen onderbinden.

Koninklijk paleis van Oslo

Aan de rand van het centrum ligt het koninklijk paleis. Het slotpark om het paleis heen vormt een sprookjesachtig decor met veel wandelaars en af en toe een kind op een slee. Wanneer je de besneeuwde heuvel op loopt heb je bovendien een mooi uitzicht over de stad en de skibaan.

paleis oslo noorwegen
Het is een fijne wandeling naar het koninklijk paleis

Overnachten in Oslo

Ik blijf maar één nacht in Oslo en daarom heb ik voor een hotel midden in het centrum gekozen. Zo ben ik weinig tijd kwijt om bij de leukste plekken van Oslo te komen. Bovendien ligt het hotel dicht bij het station voor de trein naar het vliegveld. Zo hoef ik niet ver met mijn bagage te slepen. 

Ik verblijf in het Comfort Hotel Grand Centraal. En het hotel is van alle gemakken voorzien. Het is geen kil hotel, maar het is sfeervol ingericht met oog voor detail. Dit hotel serveert een van de beste ontbijtjes OOIT! Met een goed gevulde maag ga ik dan ook de stad verkennen.

haven oslo
De haven van Oslo

Met de auto naar Oslo

Eigenlijk had ik ook één van de vele musea willen bezoeken die Oslo rijk is, maar helaas is het alweer tijd om de trein naar het vliegveld te nemen voor mijn vlucht naar Bodo.

Saskia van KidsErOpUit maakte een rondreis door Noorwegen met de auto. Ze startte in Nederland en reisde via Duitsland en Denemarken naar Noorwegen. Op haar blog vind je een uitgebreide beschrijving van haar route van dag tot dag. Handig voor als je Noorwegen met kinderen bezoekt, maar ook zeer bruikbaar als je zonder kinderen reist!

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry