home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/05/2019

Het noorderlicht in Bodo

23 december 2014

Na een korte vlucht vanuit Oslo ben ik aangekomen in Bodo. Het is al een paar uur donker, en meestal heb ik geen zin om 's avonds in het donker een stad te verkennen. Maar aangezien het helder is in Bodo en ik graag het noorderlicht (aurora borealis) wil zien, besluit ik toch om me in veel lagen kleren te hijsen en naar de haven te gaan.

Ik maak kennis met Bofo in de winter.


De haven van Bodo in de winter

De jachthaven van Bodo

Ik overnacht in het Radisson Blue Hotel Bodo, wat op een steenworp afstand van de jachthaven ligt. De zee kijkt uit over het noorden, wat een mooie uitgangspositie is om op zoek te gaan naar het noorderlicht.

Veel keus heb ik niet voor accommodatie in Bodo met kerst. Omdat het laagseizoen is, zijn heel veel hotels gesloten. Ook in het grote Radisson Blue slaapt maar een handjevol mensen. 

De haven is verlaten. De bootjes zijn goed ingepakt voor de winter en zijn bedekt met een laagje sneeuw. Het ijs knispert onder mijn voeten als ik door de haven lloop, en overstemt het geluid van de klostende golfjes.

Door de masten van de bootjes zie ik ineens een groene gloed. Is het een wolk? Maar wolken zijn niet groen. En zo zie ik binnen 10 minuten (nota bene in de stad!) het noorderlicht. Het noorderlicht is niet al te fel, meestal is het niet veel meer dan een groene streep bij de horizon. Het licht is vrij constant van vorm en kleur, al is er af en toe wel wat activiteit en kleurverandering zichtbaar. Het kan me echter niks schelen, ik zie het noorderlicht. Hoe gaaf is dat!

Na een paar uur fotograferen vanaf verschillende plekken in en rondom de haven keer ik terug naar mijn warme hotel. Het is goed zo.

24 en 25 december 2014

Kerst in Bodo

In Noorwegen is niet de 25 december de belangrijkste dag van het kerstfeest, maar kerstavond. Veel winkels, restaurant en attracties (bijna alles eigenlijk) zijn daarom de dag voor kerst al gesloten. Het enige museum van Bodo, het Nordland Museum, is zelfs vijf dagen dicht.

Het hotel speelt hier handig op in, en serveert op kerstavond voor zijn gasten een traditioneel kerstdiner. Als voorgerecht zijn er verschillende soorten (gedroogd) vlees en salades, en het hoofdgerecht bestaat uit verschillende soorten stampot en kool met daarbij varkens- en lamsvlees. Geen sjieke liflafjes dus als soms in Nederland, maar gewoon een rijke en voedzame maaltijd.

Blijkbaar gaan veel hotels in het noorden van Noorwegen dicht in de decembermaand. De paar toeristen die er zijn (en de mensen die voor werk in Bodo moeten zijn) belanden in het Radisson. Vandaar dat alles vol leek volgens booking.com! Er zijn echter maar een paar toeristen in het hotel - een hele vreemde gewaarwording. 

Het centrum van Bodo

In centrum van Bodo is erg klein, en de paar winkels die er zijn zijn dicht voor de kerst. Wat rest is een kerk en een lokaal museum, wat ook dicht is.

Mijn rondje langs de bezienswaardigheden van Bodo duurt niet echt lang. Ik ben vrij snel weer terug in het hotel.

Het noorderlicht in Bodo

Helaas heb ik geen kamer met uitzicht op het noorden. Op goed geluk loop ik 's middags door de gang, het is al donker. Ineens zie ik het noorderlicht door het raam! Ik verwissel snel mijn pyjamabroek voor een skibroek en ik ren naar buiten naar de kleine haven.

Het noorderlicht is een bijzonder fenomeen. Activiteit van de zon (zogeheten zonnevlammen) zorgen ervoor dat geladen plasmadeeltjes het heelal in geslingerd worden. Wanneer deze zonnewind met hoge snelheid de atmosfeer binnen dringen, ontstaat een lichtspektakel.

Het noorderlicht is feller dan de vorige dag en ook de positie in de lucht is anders. In plaats van alleen een groene streep aan de horizon schiet het licht allerlei kanten op. De baan van het noorderlicht strekt zich uit over de skyline van Bodo.

Wanneer de intensiteit van het noorderlicht verder toeneemt, lijkt ineens de hele omgeving verlicht door groene en roze lampen. In wonderlijke figuren 'waait' het noorderlicht over me heen. Ik leg mijn hoofd in mijn nek en geniet.

Noodweer met winterse buien

De volgende dag krijg ik een telefoontje: de Hurtigruten vaart niet van Bodo naar Lofoten vanwege noodweer. Ik zit vast in Bodo, waar eigenlijk niks te doen en te zien is. (Zelfs geen noorderlicht, want het is bewolkt.) En zo beleef ik een zeer rustige kerst...

Gelukkig heb ik een goed boek in mijn tas en hoef ik me niet te vervelen. Bodo in de winter: soms zit het mee, soms zit het tegen.

Meer lezen


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry