home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
 
 
Laatste Update:
30/03/2020

Tips: avondfotografie en nachtfotografie

De eerste van de maand verschijnen er fotografie tips op IkReis. Wil jij tips over een bepaald onderwerp? Laat dan een reactie achter of stuur me een mailtje. Deze maand: tips voor avondfotografie en nachtfotografie.

Ik vind het heerlijk om 's avonds op pad te gaan. Het begin van de avond, als de zon net onder is, is mijn favoriete tijdstip om te fotograferen. De lampjes op de gebouwen gaan aan. de lucht verkleurt langzaam  naar blauw en naar zwart. De kleuren zijn intens.

blauwe uur nachtfotografie
Intense kleuren bij het blauwe uur in Ljubljana: Canon70D, ISO100, F/7.1, 25s

In deze blog onthul ik de wondere wereld van avondfotografie te ontdekken. Fotografeer 'sterretjes' rondom lampen, de lichtstrepen van auto's en de magie van het blauwe uurtje. Een compleet naslagwerk met handige instellingen voor nachtfotografie. 

Hét geheim voor nachtfotografie: gebruik het blauwe uur

Het uur voor het opkomen van de zon en het uur na het ondergaan van de zon wordt ook wel het blauwe uur genoemd. Tijdens het blauwe uurtje heeft de lucht vaak een intens blauwe kleur. Het contrast tussen lucht en gebouwen is niet te groot, wat magische foto's oplevert. Zeker als wolken zorgen voor extra structuur in de lucht.

In de praktijk is dit blauwe uur soms een kwartier, soms meer dan een uur. Dit hangt af van waar je bent en hoe snel het donker wordt. Fotograferen tijdens het blauwe uur vergt enige planning. Een app als 'BlueHourApp' (voor iOs) kan je daar bij helpen.

nachtfotografie tips
Nachtfotografie met een compactcamera: CanonA52, ISO50, F/2.8, 0.5s

Benodigdheden voor nachtfotografie

De beste foto's in het donker maak je met een camera die je handmatig in kan stellen. Dat kan een spiegelreflexcamera of een systeemcamera zijn, maar met een goede compactcamera kom je ook een eind.

Een camera die alleen een automatische stand heeft, is niet handig voor nachtfotografie. In deze blog lees je meer over camera's op reis

Foto's met lange sluitertijden maak je bij voorkeur vanaf een statief. Een Gorillapod is een fijn en licht statief voor op reis. Dit flexibele statief is past makkelijk in je tas. Je klemt het om een brugleuning of lantaarnpaal als je wilt fotograferen op reis.

Tip: Heb je geen statief? Kijk dan of er een muurtje is om de camera op te zetten. Met een zakje rijst of desnoods je sjaal of trui stabiliseer je de camera onder de juiste hoek.

nachtfotografie water
Nachtfotografie en lange sluitertijden: sprookjesachtige fonteinen. Canan70D, ISO100, F/13, 25s

Een afstandsbediening is erg handig bij het maken van foto's met een lange sluitertijd zoals nachtfotografie. De camera kan licht trillen als je op een knopje drukt, hier heb je met een statief geen last van. Een afstandsbediening voor Canon of Nikon neemt bijna geen plek in in je fototas, en kost slechts 10-15 euro. 

Tip: heb je geen afstandsbediening bij je? Gebruik dan de zelfontspanner van de camera. Zo voorkom je dat je camera beweegt bij het indrukken van de ontspanknop.

Heb je overdag een UV-filter of een polarisatiefilter op je lens? Haal deze er 's avonds vanaf. Een filter kan leiden tot storende reflecties. Laat je zonnekap er wel gewoon zitten, dit voorkomt lensflaire door (straat)verlichting.

Scherm eventueel ook de zoeker van je camera af als je live-view gebruikt.

nachtfotografie lamp ster
De ideale instellingen voort nachtfotografie: Canon70D, ISO100, F/13, 30s

Instellingen voor nachtfotografie 

De beste foto's maak je met een camera die je met de hand in kan stellen. 

Stappenplan voor de juiste instellingen voor nachtfotografie vanaf een statief:

Ik fotografeer 's avonds meestal op de M-stand. Ik zet de ISO en het diafragma vast en ik varieer de tijd. Het histogram helpt me hierbij: ik wil niet dat delen van de foto overbelicht zijn en ik wil mijn histogram zo veel mogelijk naar rechts hebben voor de beste kwaliteit foto.

Word de sluitertijd te lang met ISO100 en een diafragma van F/7.0? Kies dan stapsgewijs voor een hogere ISO en een groter diafragma/kleiner diafragmagetal.

nachtfotografie instellingen
Nachtfotografie met hoge ISO en open diafragma: Canon70D, ISO800, F3.5, 30s

Stappenplan voor de juiste instellingen voor nachtfotografie zonder statief:

Automatisch scherpstellen door de zoeker werkt 's nachts niet altijd goed. Ik stel hyperfocaal scherp en controleer mijn scherpte met behulp van de live-view van mijn camera. Met de vergrotingsfactor kan dat erg nauwkeurig.

sterren fotografie
De lampen rechts worden sterretjes. Canon60D, ISO125, F14, 25s

Sfeer bij nachtfotografie: sterretjes bij de lampen

Bij nachtfotografie is het leuk als lampen kleine sterretjes geven. Dat verhoogt sfeer. Hiervoor moet het diafragma een beetje geknepen worden, bijvoorbeeld F/11 tot F/13. Een te klein diafragma kan leiden tot diffractie (kwaliteitsverlies in de foto) en overstraling, het is daarom beter om niet meteen je diafragma te sluiten tot F/22. 

Creatieve effecten in nachtfotografie: strepen van auto's en motion blur

Lange sluitertijden leiden soms tot ongewenste bewegingsonscherpte van de camera. Door te spelen met lange sluitertijden en bewegingsonscherpte van voorwerpen (motion blur) kun je een foto echter wat extra's meegeven.

Bij avondfotografie en nachtfotografie wordt het water uit een fontein een sprookjesachtige witte mist. De lampen van auto's en fietsen trekken kleurrijke strepen door het beeld. Geef je creativiteit de vrije loop en kies voor lange sluitertijden.

beweging nachtfotografie
Lange sluitertijden zorgen voor strepen: ISO100, F/8, 20s

HDR

Wanneer je geen bewegende voorwerpen in beeld hebt, kun je werken met meerdere belichtingen en deze in een programma als Photoshop of Photomatix je foto's samenvoegen tot een beeld.

Ook wanneer je niet in HDR-schiet kan nabewerking iets toevoegen aan je foto, bijvoorbeeld het corrigeren van een kleurzweem of het aanpassen van de highlights. Schiet daarom altijd in RAW als je camera het toelaat. Zo kun je ook je witbalans achteraf aanpassen indien nodig.

Meer lezen over fotografie in het donker?


Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry