home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
26/05/2020

Antwerpen

13 en 14 december 2014

Als afsluiting van het 3x50-project spreek ik met een aantal fotografen af in het Belgische Antwerpen. Hoewel Antwerpen op slechts 1,5 uur rijden van Utrecht ligt (waarom ben ik er al zo lang niet meer geweest?) besluit ik een nachtje in Antwerpen te blijven. Een weekendje weg hoeft niet altijd ver weg te zijn, Antwerpen heeft veel te bieden. Bij deze mijn tips wat je kan doen tijdens een stedentrip naar winters Antwerpen!

Station Antwerpen

Antwerpen in december is druk, er komen veel mensen af op de verschillende kerstmarkten. Het kost me daarom wat moeite om last minute leuke en redelijk betaalbare accommodatie te vinden, en uiteindelijk beland ik in het Radisson Blue hotel Antwerpen vlak bij het station.

Het station van Antwerpen is een pareltje. Het gebouw is groot, statisch en heeft verschillende authentieke ornamenten. Daarbij is het een komen en gaan van mensen (altijd leuk om mensen te kijken en te fotograferen) en in iets mindere mate van treinen. Vanwege de stakingen op maandag is er namelijk ook op zondag al een aangepaste dienstregeling.

Achter het station ligt de Antwerpen Zoo, waar in december 2014 het China Light Festival gehouden wordt. Omdat ik deze tentoonstelling net gezien heb in Utrecht, besluit ik deze niet in Antwerpen te bezoeken.

markt antwerpen
De Grote Markt in Antwerpen

Grote Markt

De omgeving van grote markt is omgetoverd tot een heuse kerstmarkt. Er zijn houten chalets neergezet, er hangen overal dennentakken en lampjes, en op verschillende plekken wordt jenever, warme chocolademelk en glüwein verkocht. Daarnaast zijn er allerlei presentjes voor onder de boom te vinden, zoals de gebruikelijke verzorgingsproducten, handschoenen en (kerst)mutsen, maar ook zijn er allerlei streekproducten.

Voor de kleinsten is er een draaimolen, en voor de iets groteren is er een schaatsbaan en een reuzenrad.

Rondom de markt liggen het stadhuis en de Onze-Lieve-Kathedraal. Die laatste kun je van binnen bezichtigen, maar dat heb ik dit keer niet gedaan.

Shopping

Antwerpen heeft veel leuke winkels. Vlakbij het station is de diamantwijk, Antwerpen staat al sinds jaar en dag bekend om de diamanthandel. (Of is het vergaande glorie?)

belgie antwerpen
In Antwerpen is altijd wat te beleven!

Tussen het station en de markt ligt Meir, een uitgestrekte winkelstraat met veel internationale winkelketens. Helaas is er door de hoge huurprijzen geen plek meer voor de kleine winkeltjes en boetiekjes, die vond ik tijdens mijn eerdere bezoeken aan Antwerpen zo leuk!

De oude stadsfeestzaal is nu omgetoverd tot een shoppingmall met veel goud en marmer. Leuk om even een kijkje in te nemen. Voor een hapje en een drankje kan de budgetreiziger beter elders terecht: bij goed weer voor een Belgische wafel of een ijsje langs de weg, met het koude weer bij een van de vele verwarmde terrassen langs de weg.

Antiekmarkt

Vlak bij de ingang van de Sint Annatunnel is op zondag een kleine antiekmarkt. Wat een mooie spulletjes staan hier! Variërend van oude grammafoons tot dekenkisten, en het nodige zilver- en glaswerk.

Sint Annatunnel

Waarom heb ik nog nooit van deze tunnel gehoord tot dit bezoek? Ik durf de Sint Annatunnel écht een bezienswaardigheid van Antwerpen noemen.

De tunnel is 572 meter lang, en voert je van de linker naar de rechter oever van de Schelde. Met een lift of een houten (!) roltrap ga je 32 meter onder de grond, waarna een lange tunnel je naar de overkant leidt. Met zijn porceleinen tegeltjes heeft de tunnel iets weg van de oude metro in Londen. Alleen raast er geen metro door de tunnel, en kun je er alleen te voet of met de fiets doorheen.

annatunnel belgie antwerpen 
De tunnel onder de Schelde heeft iets onwerkelijks

Aan weerszijden van de tunnel hangt informatie over de bouw en de opening van de tunnel in de jaren 30 en er hangen verschillende oude krantenartikelen. De roltrap is erg bijzonder, net als de oude bordjes bij de noodknop.

Schelde oever

Op de rechteroever van de Schelde is in de decembermaand een ijssculpturen tentoonstelling. Op de linkeroever van de rivier heb je een mooi uitzicht over de oude stad wanneer de zon langzaam (achter je) ondergaat.

Een weekend Antwerpen is veel te kort. Wat mij betreft is dit voor herhaling vatbaar, al is het maar een dagje Antwerpen!

Ben jij al eens een weekendje weg naar Antwerpen geweest? Heb jij nog tips voor een volgend bezoek?

Meer lezen?

Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2020 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry