home    reizen    going local    fotografie op reis    persoonlijk    over Jenny         
reizen   going local   fotografie   persoonlijk
europa   azië   afrika   amerika
Laatste Update:
25/03/2019

Forten bij Utrecht: de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Ineens doemt een fort op uit het groen. Zomaar op een steenworp Utrecht van de stad Utrecht. Ik weet wel dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie vlak langs de stad liep, maar dat hier óók een fort ligt is nieuw voor mij. 

lunet nieuwe hollandse waterlinie
Wandelen langs de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie

De Nieuwe Hollandse Waterlinie in getallen

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is het grootste rijksmonument van Nederland. De linie beslaat een totale lengte van maar liefst 85 kilometer. Langs de linie liggen 45 forten, twee kastelen en zes vestigingen. Deze bouwwerken zijn met elkaar verbonden door een netwerk van fiets-, wandel- en vaarroutes.

Ik ontdek een klein stukje van de Nieuwe Hollandse Waterlinie: de forten rondom Utrecht.

waterlinie utrecht lunet

natuur waterlinie utrecht
De lunetten langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen verscholen in de natuur

De Hollandse Waterlinie en de Lunetten

Mijn ontdekkingstocht langs de Hollandse Waterlinie begint in de wijk Lunetten. Deze groene wijk dankt zijn naam aan de Lunetten (forten) die hier liggen.

Ik ben ontelbare keren door Lunetten gefietst. Ik heb de forte van Lunetten in vogelvlucht gezien. Maar hoe goed ken ik ze nu eigenlijk? Ik besluit daarom te voet langs de forten te lopen. Dit is een wandeling van een paar kilometer.

Mijn wandeling begint bij fort IV, het meest zuidelijk fort van Lunetten. Het fort is open voor publiek. In het fort zit een fietsenmaker en een gezellig restaurant. Bij het fort ligt ook een leuke speeltuin met de toepasselijke naam Fort Luna.

fietsen nieuwe hollandse waterlnie
De fiets langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Via het Beatrix Park loop ik naar fort III. Ik wil al door de open poort naar binnen stappen, wanneer ik zie dat dit helemaal niet de bedoeling is. Jammer!

Het zelfde geldt voor Lunet II. Dit fort ligt ingeklemd tussen de Waterlinieweg en het spoor. Terwijl de treinen en auto’s langs me razen, loop ik ee rondje om het fort. Het fort ligt verscholen in het groen. Zo af en toe vang ik een glimp van de gracht op, maar ik zie bijzonder weinig van het fort. Snel loop ik verder naar Fort I.

lunetten utrechty
Niet alle Lunetten zijn opengesteld voor het publiek

Een atoombunker in mijn achtertuin

Net als de andere forten in Lunetten is ook Lunet I gebouwd rond 1820. Rond 1930 is het fort grondig verbouwd en uitgebreid door een netwerk van kazematten en schuilplekken voor groepen. Na de oorlog is in Lunet I een atoombunker gebouwd. Deze is af en toe toegankelijk voor het publiek.

Ik knipper met mijn ogen. Een atoombunker om de hoek? En daar kom ik NU pas achter? Ja dus…

atoombunker utrecht

atoombunker fort utrecht nederland
Details van de atoombunker in Lunet I

De atoombunker is nog steeds functioneel. Via een dikke zware deur treed ik de bunker binnen. Er is een ruimte om je te wassen, en pas als de kust veilig is mag je via de sluis de bunker in. Aangezien er geen gevaar dreigt, mag ik gelijk doorlopen.

Er is een ruimte met fietsen die een grote generator aandrijven. Zo kan de bunker worden voorzien van stroom. Er is een waterreservoir met voldoende water om een tijdje te overleven. De muren zijn van dik beton.

Wat een bijzondere plek!

fort vossegat utrecht
Fort Vossengat

Fort Vossengat

Op de Krombout kazerne bij het stadion de Galgenwaard ligt Fort Vossengat. Dit fort is alleen te bezichtigen tijdens de Open Monumentendag in september. Het fort is anders dan de Lunetten. Ik zit niet langer in de natuur, maar midden in een kazerne (die gewoon in gebruik is). Hier is geen gracht, maar niks dan een strak en steriel grasveld.

Ik loop een rondje door het fort. Via een smalle trap loop ik naar het dak van het bakstenen gevaarte. Ik kijk uit over de hypermoderne gebouwen van de kazerne.

fort rhijnauwen utrecht
Het betoverende landschap bij Rhijnauwen

Fort Rhijnauwen

Fort Rhijnauwen is mijn favoriete fort bij Utrecht. Fort Rhijnauwen ligt net buiten de stad in Bunnik.

Fort Rhijnauwen is meer dan een vestiging van de Nieuwe Waterlinie. Bij Fort Rhijnauwen ligt een gezellig pannenkoekenhuis (jawel, met speeltuin). Er is een knusse jeugdherberg. Daarnaast kun je heerlijk wandelen op de landgoederen van Rhijnauwen en het naastgelegen Amelisweerd.

Bovendien is dit in de herfst dé plek om paddenstoelen te fotograferen bij Utrecht.

fort botanische tuin utrecht
Forten in de Botanische tuinen van Utrecht

Fort Hoofddijk in de Botanische tuinen van Utrecht

Fort Hoofddijk ligt mooi te zijn in de Botanische tuin. Fort Hoofddijk is niet meer dan een mooi omhulsel, je kunt er niet naar binnen.

De Botanische tuin in Utrecht is in elk seizoen een fijne plek om te wandelen. De tuin heeft verschillende secties, van rotsplanten tot kruiden en vele planten en struiken. In de kassen van de botanische tuin groeien weelderige tropische en subtropische planten, waaronder vele orchideeën. In die zelfde kassen is in de zomermaanden een vlindertuin.

Lees alles over het fotograferen tijdens het tropisch vlinderfestival in Utrecht.

wandelen waterlinie
Het wandelpad rondom Lunet IV

Fort Blauwkapel

Fort Blauwkapel is een van de grootste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Voor de bouw van het fort was hier al een vestiging, rond 1818 werd aangevangen met de bouw van het huidige fort. De vesting is omringd door een gracht.

Ook hier kun je weer heerlijk wandelen en fietsen.

lunch lunetten
Lunch in Lunetten

Horeca langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie

Uiteraard, je kunt op veel plekjes in Utrecht lunchen. Maar wanneer je gaat wandelen of fietsen langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie is het veel leuker om de stad links te laten liggen. De natuur rondom Utrecht is mooi en veelzijdig genoeg!

Bij Lunet IV in Utrecht zuid ligt het restaurant Fort Lunet IV. Dit restaurant is een verrassend fijne plek om te lunchen. De aankleding is een beetje sjiek en de prijzen zijn alleszins redelijk.

Voor kleine kinderen is er speelgoed, een speeltuin en een wandelspeurtocht met kabouterpad.

Het restaurant Fort Lunet IV is alleen rond de lunch geopend.

street art waterlinie utrecht
De Nieuwe Hollandse Waterlinie voor kinderen: de start van het kabouterpad

Het Theehuis Rhijnauwen is dé plek voor een potje thee of een pannenkoek. Leuk wanneer je Utrecht met kinderen bezoekt. Maar ook leuk na een lange wandeling. Er zijn zó veel verschillende soorten pannenkoeken en thee, dat er voor ieder wel wat wils is. En voor de mensen die echt niet van pannenkoeken houden zijn er natuurlijk alternatieven.

Ook in de Botanische tuin kun je terecht voor een lekker lunch of een kop thee met wat lekkers.

Wil je slapen bij de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie? Dan staat er een bedje voor je klaar in de jeugdherberg van Rhijnauwen.

wandelen waterlinie nederland
... ik wandel verder voor de prachtige omgeving

Als je uitgeslapen bent, kun je de volgende dag de stad Utrecht bezoeken.

Meer lezen?


Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.      Privacy en Disclaimer      Samenwerkingen     Website by Web Chemistry
Content Copyright © 2003 - 2019 Jenny Smit.
Privacy en Disclaimer
Samenwerkingen
Website by Web Chemistry